LIVE VIDEO Cum au ajuns Romanii de la ARCA sa trimita Europa pe Marte

ARCA va  face parte din proiectul de un miliard de euro prin care Agentia Spatiala Europeana si cea Rusa l-au demarat pentru trimiterea unei misiuni de explorare a planetei Marte, in 2016.

Puteti urmari aici povestea romanilor rugati de Agentia Spatiala Europeana sa participe la programul UE de explorare a planetei Marte.

ARCA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au semnat un contract de 1,1 mil. $  pentru programul ExoMars, potrivit unui comunicat al ARCA, transmis redactie noastre. Pe parcursul contractului, ARCA va contribui la programul navei spaţiale ExoMars 2016, prin testarea paraşutelor, care-i vor permite aterizarea în siguranţă pe suprafaţa Planetei Marte.

Decizia de colaborare a fost luată după o serie de întâlniri preliminare intre ARCA şi ESA. La aceste întâlniri, Agenţia Spaţială Europeană a prezentat cerinţele programului, iar ARCA a răspuns acestor cerinţe după capabilitaţile şi expertiza tehnică.

ARCA va construi două baloane de mare altitudine şi două vehicule de test, cântărind o jumătate de tonă fiecare. Vehiculul, numit DTV sau Drop Test Vehicle, va fi lansat până la altitudinea de 30 km, deasupra Mării Negre. Vehiculul va cădea, până va atinge o viteză de 0.8 Mach. La această viteză transonică, DTV-ul va declanşa paraşutele, pentru a le testa în zbor, în condiţiile atmosferice simulate ale Planetei Marte. Datele de zbor  vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control şi Comandă a Zborului aparţinând ARCA.

ARCA va testa  paraşutele pentru nava spaţială ExoMars în 2013, pe parcursul Programului High Altitude Drop Test. După încheierea programului va trebui să calificăm paraşutele pentru integrarea la bordul navei spaţiale ExoMars, ceea ce îi va permite să aterizeze în siguranţă pe suprafaţa Planetei Marte.” – Don McCoy – ESA, ExoMars Project Manager.

“Explorarea spaţială este obiectivul ARCA pe termen lung  şi implicarea în programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea şi va efectua două zboruri pentru a testa paraşutele de recuperare.” – Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA

Despre ExoMars

Programul ExoMars, al Agenţiei Spaţiale Europene, vizează explorarea planetei Marte.

Misiunea ExoMars va fi lansată în ianuarie 2016 cu o rachetă rusească Proton. Nava va fi formată dintr-o navă  Orbiter şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi aterizare – EDM). Călătoria spre Marte va dura în jur de 9 luni.

Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera lui Marte. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi va ateriza uşor pe solul marţian, folosind motoare rachetă. EDM va oferi Europei tehnologia de aterizare pe suprafaţa Planetei Marte.

Secţiunea Orbiter a navei spaţiale ExoMars se va plasa pe o orbită eliptică în jurul lui Marte şi apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca în final să se stabilească pe o orbită circulară de cca. 400 km, de unde va realiza misiunea ştiinţifică.

ExoMars website: http://exploration.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=118

 

Despre ARCA

 

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).

Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte şi lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, într-un mod inovativ, ceea ce permite accesul în spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.

In 10 ani de activitate, noi am obţinut o experienţă unică în lume, utilizând cele mai mici bugete raportate la realizările proprii din domeniul aerospaţial. Pe lângă aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni din diverse instituţii civile şi militare şi a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.

Pentru a facilita accesul în spaţiul cosmic, am a creat o familie de rachete orbitale si un avion suborbital, având la baza tehnologii ieftine, sigure si accesibile.

Elementul central în atingerea obiectivelor este seria de motoare Executor, primul dintre ele având un raport tracţiune-greutate de 110, fiind al treilea motor din lume din acest punct de vedere. În acelaşi timp este cel mai ieftin motor dezvoltat vreodată pentru prima treapta a unui lansator orbital.

Un alt element care conduce la costul redus al rachetelor dezvoltate de ARCA sunt rezervoarele de combustibil realizate din materiale compozite, a căror masă, nealimentate, atinge doar 1,2% din masa de lansare. Şi in acest caz, performanţa vine la un preţ scăzut.

Pe lângă costul scăzut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizează şi lansările vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.

 

Realizări

– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, reutilizabil, din materiale compozite, care a fost lansată în 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.

– Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat două zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.

– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, la altitudinea de 40 km.

 

Proiecte în lucru

Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:

– dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;

– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;

– câştigarea competiţiei de astronautică robotică de 30 milioane $, Google Lunar X Prize;

– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

ARCA website: http://www.arcaspace.com/

 

Foto-ARCA

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.