Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Summitul UE-SUA. ROMPUY: Anexarea Crimeii este o ruşine pentru secolul XXI. OBAMA: Dacă Rusia credea că nimeni nu va observa acţiunile sale, atunci s-a înşelat. Lumea este mai sigură atunci când SUA şi UE sunt solidare

Published

on

Barack Obama a sosit marţi seara în Belgia, în a doua etapă a turneului său în Europa şi Arabia Saudită, pentru a participa miercuri la un summit UE-SUA. Comisia Europeană a anunțat pe pagina sa de Facebook începerea oficială a discuțiilor la nivel înalt.

summit ue sua

La ora 15:00, ora României, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, și președintele SUA, Barack Obama, au susţinut o declarație de presă comună.

LIVE TEXT:

Herman VAN ROMPUY:

  • Europa şi SUA au o poziție coordonată și puternică
  • Anexarea Crimeii este o ruşine pentru secolul XXI și nu o vom recunoaște
  • Faptul că ministrul rus si cel ucrainean s-au întalnit este un fapt pozitiv
  • noi şi americanii suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile
  • suntem alături de Georgia şi Moldova, cu care UE vrea să semneze Tratatul de asociere
  • am discutat despre o unire bancară şi de limitarea dependenţei Europei faţă de gazele ruseşti
  • ne-am exprimat îngrijorările legate de programul de supraveghere

Jose Manuel BARROSO:

  •  Vizita preşedintelui Obama trimite semnale puternice pentru cetăţenii europeni
  • Americanii pot conta pe noi ca buni prieteni şi aliaţi
  • Acţiunile de neacceptat vor fi întâmpinate cu consecinţe pe măsură
  • Am vorbit din nou despre Ucraina; suntem hotărâţi să apărăm independenţa şi prosperitatea Ucrainei
  • Dezvoltarea Pactului transatlantic este extrem de importantă

Barack OBAMA:

  • Europa este partenerul cel mai apropiat al SUA
  • Lumea este mai sigură atunci când SUA şi UE sunt solidare
  • după ce vom avea tratatul economic pus la punct va fi mai uşor să comercializăm gaz lichefiat
  • am trecut în revistă negocierea cu Iranul; încercăm să găsim o soluţie pentru programul nuclear iranian

– Despre Ucraina:

  • Reafirmăm sprijinul pentru Ucraina, pentru stabilizarea ei economică
  • Laud UE pentru paşii importanţi făcuţi deja pentru ca Rusia să îşi dea seama de costurile acţiunilor sale în Ucraina – oprirea vizelor şi sancţiunile individuale
  • Rusia are o poziţie solitară, rămâne singură în faţa membrilor UE şi NATO
  • G7 se va întâlni fără Rusia
  • Dacă Rusia credea că nimeni nu va observa acţiunile sale, atunci s-a înşelat
  • Vom identifica indivizii responsabili pentru acţiunile din Crimeea
  • Vom aplica sancţiuni şi mai drastice dacă Rusia va continua pe acest drum şi va avea noi incursiuni în Ucraina
  • Sunt anumite ţări din Europa cu o dependenţă mai mare faţă de energia din Rusia – am luat toate aceste lucruri în calcul
  • Este vorba şi despre nevoia de a găsi resurse energetice suplimentare pe care le putem exploata prin noi tehnologii
  • Am avizat exportul unei cantităţi de gaz echivalente cu necesarul zilnic al Europei, actualizat la nevoile sale
  • Nu exista membri NATO junori sau seniori. […] In ce priveste angajamentul fata de apararea colectiva, toti sunt egali. Acest lucru inseamna ca trebuie sa pregatim planuri de urgenta foarte reale pentru fiecare dintre membri, inclusiv pentru cei din Europa Centrala si de Est
  • Ucraina şi Georgia nu sunt pregătite pentru aderarea la NATO, nu există un plan de aderare pentru cele două
  • Ucraina are o relaţie complexă cu Rusia, iar acest lucru nu se va schimba prea curând

 

Al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, care efectuează prima vizită în Belgia după alegerea sa în 2008, a fost întâmpinat de regele Belgiei Philippe şi premierul Elio Di Rupo, cu care a schimbat câteva cuvinte înainte de a dispărea în limuzina sa blindată, pentru a ajunge în centrul Bruxelles-ului.

El se va afla mai puţin de 24 de ore într-o capitală belgiană plasată sub măsuri de securitate considerate ca fiind excepţionale chiar şi pentru un oraş obişnuit să primească numeroase reuniuni internaţionale.

Delegaţia preşedintelui american este alcătuită din 900 de persoane, dintre care 200 sunt agenţi de securitate.

În cadrul summitului, preşedintele Statelor Unite şi liderii Uniunii Europene ar trebui să confirme intenţia lor de a face front comun contra Rusiei în cazul Ucrainei şi de a reda elanul acordului de liber-schimb transatlantic, notează Mediafax.

Ulterior, Obama se va întâlni la hotel cu secretarul general al NATO, înainte de a pronunţa un discurs asupra relaţiilor transatlantice la Palais des Beaux-Arts în faţa a 2.000 de invitaţi.

 

 

 

.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune o mai bună garantare a drepturilor adulților care au nevoie de protecție sau de sprijin în situații transfrontaliere

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune miercuri, 31 mai, noi norme menite să garanteze că protecția adulților este menținută în cazurile transfrontaliere și că dreptul acestora la autonomie individuală, inclusiv libertatea de a face propriile alegeri în ceea ce privește propria persoană și aranjamentele viitoare, este respectat atunci când se deplasează în UE.

Propunerile se referă la adulții care, din cauza unei deficiențe sau a unei insuficiențe a facultăților lor personale, nu sunt în măsură să își protejeze propriile interese. Acest lucru ar putea fi legat de o boală legată de vârstă, cum ar fi Alzheimer, sau ca urmare a unei probleme de sănătate.

În contextul unei mobilități transfrontaliere în creștere a persoanelor în UE, acest lucru dă naștere la numeroase provocări. De exemplu, este posibil ca persoanele în cauză sau reprezentanții acestora să fie nevoiți să gestioneze active sau bunuri imobiliare în altă țară, să solicite asistență medicală în străinătate sau să se mute într-o altă țară din UE. În astfel de situații transfrontaliere, acestea se confruntă adesea cu legislații complexe și uneori contradictorii ale statelor membre, ceea ce duce la incertitudine juridică și la proceduri de lungă durată.

Regulamentul propus introduce un set simplificat de norme care se vor aplica în UE, în special pentru a stabili care este instanța competentă, care este legea aplicabilă, în ce condiții trebuie să se dea efect unei măsuri străine sau unor puteri de reprezentare străine și cum pot coopera autoritățile. De asemenea, propune un set de instrumente practice, cum ar fi:

  • facilitarea comunicării digitale;
  • introducerea unui certificat european de reprezentare, care va permite reprezentanților să își dovedească mai ușor prerogativele în alt stat membru;
  • crearea unor registre interconectate care vor furniza informații privind existența protecției în alt stat membru;
  • promovarea unei cooperări mai strânse între autorități.

Propunerea de decizie a Consiliului prevede un cadru juridic uniform pentru protecția adulților care implică țări din afara UE. Aceasta obligă toate statele membre să devină sau să rămână părți la Convenția privind Protecția adulților din 2000.

Propunerea de regulament va trebui în continuare să fie discutată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu. Regulamentul se va aplica la 18 luni de la adoptare, iar statele membre vor avea apoi la dispoziție 4 ani pentru a-și face canalele de comunicare electronice și 5 ani pentru a crea un registru și a-l interconecta cu registrele altor state membre.

Propunerea de decizie a Consiliului urmează să fie adoptată de Consiliu după consultarea Parlamentului European. Statele membre care nu sunt încă parte la Convenția privind Protecția Adulților (HCCH 2000) vor avea la dispoziție 2 ani pentru a se conforma deciziei Consiliului și a adera la Convenție.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Norvegia și Islanda devin primele țări din afara UE care se alături programului InvestEU, contribuind la construirea unei economii europene mai reziliente

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a semnat acorduri de contribuție cu Islanda și Norvegia pentru programul InvestEU, acestea devenind primele țări din afara Uniunii Europene care participă la acest program.

Potrivit unui comunicat al instituției, aceasta este o oportunitate de a continua și de a consolida cooperarea dintre Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE) prin atragerea de investiții private și publice pentru a promova prioritățile comune, cum ar fi tranziția ecologică și digitală, cercetarea și inovarea, precum și competitivitatea economiei europene.

”InvestEU continuă să se dezvolte din ce în ce mai mult. Astăzi, Islanda și Norvegia devin primele țări din afara UE care participă la programul InvestEU. Acestea vor da un nou impuls investițiilor ecologice și digitale în Europa și vor contribui la construirea unei economii europene mai reziliente. Cu Islanda și Norvegia la bord, InvestEU poate continua să transforme în realitate proiecte de investiții esențiale, să contribuie la realizarea tranziției ecologice și să sprijine întreprinderile și locurile de muncă de calitate ale viitorului”, a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru cetățeni.

Inițiatorii de proiecte islandezi și norvegieni vor putea de acum înainte să depună cereri de finanțare direct la partenerii de implementare ai Fondului InvestEU pentru a primi finanțare, susținută de program.

Împreună, cele două acorduri de contribuție au o valoare de până la 490 de milioane de euro. Această sumă sporește cadrul bugetar al UE pentru programul InvestEU. Ele acoperă produse financiare și proiecte în cadrul a trei ferestre de politică InvestEU:

  • infrastructură durabilă;
  • cercetare, inovare și digitalizare;
  • întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).

Islanda și Norvegia vor participa la programul InvestEU prin intermediul partenerilor de implementare, care includ Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Nordică de Investiții (BNI).

Semnarea acordurilor de contribuție are loc după modificări anterioare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei de instituire a portalului InvestEU. Aceasta a permis deja promovarea proiectelor norvegiene și islandeze pe portalul InvestEU.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ungaria cere Comisiei Europene să prelungească până la finele lui 2023 restricțiile privind importurile de produse agricole din Ucraina în cele cinci țări UE din Europa de Est

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Ungaria solicită Comisiei Europene să prelungească restricțiile referitoare la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est, printre care și România, cel puțin până la finele lui 2023, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii, Zsolt Feldman, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Solicitarea Budapestei a fost exprimată  în cadrul reuniunii miniștrilor Agriculturii din UE, a explicat oficialul maghiar, care a completat că țara sa a mai cerut UE și un sprijin suplimentar extraordinar pentru facilitarea livrărilor de cereale, care ocupă silozurile de care fermierii locali vor avea nevoie pentru a-și depozita recolta din acest an.

De cealaltă parte, Ucraina a cerut Comisiei Europene să nu prelungească dincolo de data de 5 iunie restricţiile temporare aplicate importurilor de patru produse agricole ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, invocând că această decizie a provocat ”dificultăţi” sectorului agricol ucrainean, informează aceeași sursă.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Citiți și: 12 țări UE și-au exprimat ”îngrijorarea serioasă” cu privire la acordul dintre Comisia Europeană și cinci state membre, printre care și România, de restricționare a importurilor de produse agricole din Ucraina

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui, și urmăresc reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și se vor aplica până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

Continue Reading

Facebook

NATO4 mins ago

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

SUA45 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO51 mins ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA54 mins ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO1 hour ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA2 hours ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending