VIDEO INTERVIU Analistul Iulian Fota despre leadership-ul american: Atacul SUA asupra Siriei, semnal al implicării în Orientul Mijlociu și un mesaj transmis Chinei

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională, consideră că bombardamentul SUA asupra bazei aeriene siriene „a fost o operațiune chirurgicală de pedepsire a lui Bashar al-Assad, a fost un mesaj pentru Siria de a nu mai folosi armele chimice”.

 „Sunt convins că dacă (n.r Bashar al-Assad) va mai încerca să folosească arme de distrugere în masă, va mai veni o retaliere”, a precizat Iulan Fota în cadrul interviu acordat pentru Calea Europeană.

În ceea ce privește rolul Rusiei în acest atac chimic, analistul Iulian Fota este de părere că deși aceasta nu are o vină directă, în calitate de garant al distrugerii armamentului chimic deținut de Siria, ar trebui să își asume responsabilitatea la nivel internațional pentru că nu a reușit ceea ce și-a propus prin tratat în anul 2013. 

„În acest moment Rusia este cea care pierde ca imagine și este pusă și în defensivă în relația cu Bashar al-Assad. I se poate reproșa că nu își poate apăra aliații.”

Totodată, Iulian Fota este de părere că declarațiile lui Donald Trump făcute în campania electorală nu corespund cu realitatea guvernării actuale: „În campania electorală domnul Trump părea concentrat eminamente pe chestiuni interne, cu spatele mult întors către politica mondială, către zona multilaterală, și, ca atare, în momentul în care SUA au apăsat pe buton și 59 de rachete Tomahawk au căzut în Siria, toată lumea a fost mirată. Prin această mișcare foarte evidentă, foarte clară, tranșantă America face două lucruri: la nivel regional revine în problemele Siriei și ale Orientului Mijlociu și președintele Trump dă un mesaj și Chinei pentru că pe celălalt mare dosar mare avem Coreea de Nord, spunând practic că acesta va fi răspunsul în cazul în care China nu va coopera.”

„America nu e absentă, nu e indiferentă, a revenit în forță în politica mondială și în dosarul sirian și datorită acestei trimiteri de forțe militare suplimentare în zona Pacificului și în dosarul Coreea de Nord, unde se pare că sunt elemente de viziune comună între America și China.”

„Suntem într-o epocă complicată și periculoasă și diferită și de ceea ce am avut până acum, una a marilor puteri”, a mai precizat Iulian Fota.

„În acest moment NATO reprezintă ultimul cerc de influență. Uitați-vă unde se poartă discuțiile despre viitorul Siriei: la summitul G7 din Italia. Domnul Tillerson va avea prima discuție cu omologii săi din Canada și alte 5 state europene, ceea ce este un aspect de mare putere. Discuția de la NATO va fi una generală și poate târzie. Acum relațiile importante sunt cele directe.”

În ceea ce privește relația României cu cele mai mari puteri globale, analistul Iulian Fota consideră că țara noastră se poziționează foarte bine: „Anul acesta sărbătorim 20 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite, cu China avem o relație bună. Pe de altă nu ne împiedică nimeni să fim ceva mai activi. Am sentimentul că alții au fost mai tranșanți și mai clari în ceea ce privește apropierea lor de Statele Unite și de sprijinul oferit acestora.”

Iulian Fota a vorbit și despre principalele măsuri care pot fi abordate în vederea prevenirii atentatelor teroriste în statele europene: „Nu poți să te aperi împotriva terorismului cu mitinguri, ci această apărare trebuie făcută cu măsuri și organizări din ce în ce mai bune pe zona de intelligence, pe zona de interne, anumite chestiuni de ordin militar, o bună cooperare internațională, colaborarea cu partenerii și prietenii din Orientul Mijlociu. Acestea sunt elementele care dau un plus de securitate, dar și o nouă atitudine stat-cetățean. Uneori sunt elemente care scapă vigilenței poliției și pot fi observate de cetățean”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.