LIVE VIDEO European Forum for Public Diplomacy – Elita specialistilor mondiali vine la Bucuresti. Luni, 16 septembrie, Aula BCU

Romania a gazduit, luni, 16 septembrie, Forumul European pentru Diplomatie Publica, un eveniment care se integreaza in eforturile de promovare a Diplomatiei Publice la nivel mondial si european.

 Partener media al evenimentului, caleaeuropeana.ro a transmis LIVE lucrarile Forumului, intre orele 9.00-11.30.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Centrala Universitara, unde, cu aceasta ocazie, cei interesati, atat din mediul privat cat si din zona academica sau institutionala din Romania, au avut ocazia sa asculte prelegerile unora dintre cei mai reprezentativi specialisti la nivel mondial in domeniul diplomatiei publice si managementului perceptiei de tara, printre care ii mentionam pe prof. Sean Aday – Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica si Comunicare Globala din cadrul Universitatii George Washington, prof. Philip Seib – Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica al University of South California (USC) si PJ Crowley, profesor de comunicare si diplomatie publica, fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat in prima legislatura Obama.

Forumul European pentru Diplomatie Publica a primit mesajul de salut al doamnei Tara Sonenshine – ultimul Sub Secretar de Stat al SUA pentru Diplomatie Publica si Afaceri Externe.

De asemenea, la eveniment au luat parte reprezentanti ai corpului diplomatic strain acreditati la Bucuresti, reprezentanti ai oficiilor pentru diplomatie publica din statele UE si statele emergente, oficiali ai statului roman, reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri romani si straini.

Evenimentul si-a propus sa ofere audientei elemente relevante din experienta unor state cu rezultate notabile in domeniul diplomatiei publice si managementului perceptiei externe si argumente solide pentru o serioasa aplecare a decizionalului romanesc cu privire la diplomatia publica din tara noastra.

De asemenea, cu ocazia desfasurarii Forumului European al Diplomatiei Publice a fost lansata lucrarea “Noua Practica Diplomatica – Diplomatia Publica” si au avut loc prezentari ale noilor catedre de diplomatie publica din centrele universitare care au acceptat infiintarea inca din acest an a unor departamente de diplomatie publica si identitate competitiva de tara.

cristian-diaconescu“Forumul European pentru Diplomatie Publica se organizeaza la Bucuresti pentru a marca momentul unui nou inceput al eforturilor noastre pentru o mai buna perceptie tarii si natiunii in plan international, a declarat Cristian Diaconescu, unul dintre initiatorii acestui demers. Diplomatia Publica reprezinta stiinta managementului perceptiei externe, o practica diplomatica noua, un concept indispensabil unei evolutii corecte a Romaniei pe piata libera europeana si mondiala si totodata un sistem de masuri care isi propune sa ofere mediului international argumentele necesare constructiei trainice a credibilitatii si bunei reputatii peste hotare.

Romania, stat membru al Uniunii Europene, are potentialul de a oferi argumentele factuale, credibile si viabile pentru o perceptie favorabila in afara granitelor si totodata poate contribui cu propria diversitate la diversitatea fascinanta a constructiei europene din care tara noastra face parte integranta.

Forumul European al Diplomatiei Publice este in acelasi timp platforma publica pe care se vor sintetiza cele mai valoroase idei si concluzii din spectrul diplomatiei publice si care pot contribui prin efectele lor la solutionarea unor probleme curente cu care se confrunta astazi Europa si care, in acelasi timp, pot consolida perceptii ce pot face Europa mai atractiva pentru mediile investitionale emergente.

Nu in ultimul rand, Forumul European al Diplomatiei Publice se doreste a fi vectorul european de transfer al expertizelor avansate in tehnica de reprezentare externa si o punte de dialog intre cercetatori, academicieni, practicieni si diplomati din intreaga lume.

Singurul mod in care putem schimba imaginea Europei este acela de a deveni fiecare dintre noi ceea ce pretindem ca suntem!”, a mai declarat Prof. univ dr. Cristian Diaconescu.

 

PROGRAM

European Forum for Public Diplomacy

Bucharest 16 September 2013

  1. a. Panel oficial 9.00 – 11.30

 

ES Dl Traian Basescu, Presedintele Romaniei – mesajul de deschidere oficiala a conferintei

ES Dl Teodor Melescanu, Directorul Serviciului de Informatii Externe

ES Dl Gen Florian Coldea – Adjunct al Directorului SRI

ES Dl Cristian Diaconescu Seful Cancelariei Prezidentiale

Mesaj al mediului de afaceri – dl Vladimir Kalinov – Vicepresedinte Raiffeisen Bank.

 

ES Dna Huo Yuzhen – Ambasadorul Chinei in Romania

Mesaj din partea reprezentantului diplomatiei chineze

Mesaj din partea doamnei Tara Sonenshine – fost Subsecretar de Stat al SUA pe probleme de Diplomatie Publica si Afaceri Externe.

Mesaj din partea doamnei Katarzina Skorzinska – Directorul Institutului Diplomatic din Polonia

Mesaj din partea Oficiului pentru Diplomatie Publica din Turcia

Mesaj din partea Dep pentru Diplomatie Publica al MAE Sloven, doamna Marjana Prvinsek Bokal

Mesaj din partea ambasadei Republicii Elene la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Japoniei la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Republicii Cipru la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Croatiei la Bucuresti

 

 

  1. b. Panel academic 12.00 – 15.00

 

Discurs al Ambasadorului Republicii Croate la Bucuresti, prilejuit de aderarea Croatiei in acest an la Uniunea Europeana.

Philip Seib – Director al Institutului pentru Diplomatie Publica al University of South California.

Sean Aday – Director al Institutului pentru Diplomatie Publica si Comunicare Globala al George Washington University.

Nicholas J Cull – Coordonator al Programelor Master in Public Diplomacy (USC)

PJ Crowley – profesor asociat al George Washington University si fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.

Simona Lache – Prorector al Universitatii Transilvania

Doru Tompea – Rectorul Universitatii Petre Andrei – Iasi

Marian Preda – Decan al Facultatii de Sociologie din Bucuresti

Sorin Ivan – Decan al Facultatii de Stiinte Politice Universitatea Titu Maiorescu

  1. c. Panel de dezbatere 15.00 – 16.00

Raspunsuri la intrebarile adresate de participanti panelistilor.

Cu siguranta unul dintre subiectele care vor implica o dezbatere extrem de serioasa este reprezentat de rolul diplomatiei publice in managementul migratiei fortei de munca din estul Europei catre vest si efectele pe care le poate avea o “diplomatie publica” nereglementata corect asupra peceptiei generale a unor state care .

La Forumul European pentru Diplomatie Publica reprezentantii Romaniei vor lansa spre dezbatere propunerea realizarii la nivel european al unui mecanism de transfer de expertiza pentru cresterea de credibilitate a zonei est europene cu efecte in uniformizarea vitezei de circulatie a banilor pe intreaga suprafata a UE si crestere a bunei reputatii in est pentru o expunere eficienta a UE catre mediile de investitii emergente.

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to LIVE VIDEO European Forum for Public Diplomacy – Elita specialistilor mondiali vine la Bucuresti. Luni, 16 septembrie, Aula BCU

  1. Pingback: Traian Basescu: "Sunt tari mult mai corupte in Uniunea Europeana decat Romania" | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Băsescu: Roșia Montană, un exemplu de cum ”ne autodistrugem imaginea” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.