Connect with us

INTERNAȚIONAL

VIDEO John Kerry, despre prioritățile politicii externe a SUA în 2016: ”Țineți minte cuvintele mele – În cele din urmă Daesh va fi înfrânt”

Published

on

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a susținut miercuri un discurs la Universitatea Națională de Apărare din Washington în care va aborda agenda pentru politică externă a Statelor Unite în 2016. Acesta s-a concentrat asupra celor mai importante provocări globale din prezent, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA.

Kerry și-a exprimat bucuria datorată eliberării marinarilor care se aflaseră în custodia autorităților iraniene cu o zi în urmă, și, de asemenea, datorită faptului că acest incident a fost rezolvat rapid și pe cale pașnică.

Secretary Kerry: In the end Daesh will be defeated.“We’ve known from the moment we formed our international coalition in the fall of 2014 that success would take years. I said that at the time. But in the end, mark my words, #Daesh will be defeated – and the progress we have already made toward that end is undeniable.” -U.S. Secretary of State John Kerry

Posted by U.S. Department of State on Wednesday, January 13, 2016

Secretarul a lăudat discursul președintelui despre Starea Națiunii, care, în viziunea sa, este „îndrăzneț și ambițios și este adevărat când vine vorba despre politica externă”. Acesta s-a axat pe viitoarea abordare pe care SUA o vor avea în relațiile internaționale, menționând că sunt căutate mai degrabă „soluții pe termen lung, și nu pentru crizele actuale, dar și o modalitate de a pune bazele pentru securitate și stabilitate pentru decenii de acum încolo”.

În timp ce privim spre noul an, avem unica oportunitate de a construi peste ceea ce am obținut în numeroase zone critice. Acum, în mod evident, conflictul din Siria este prioritar, cel care a dat naștere crizei refugiaților, contribuind și la extremismul violent.

Kerry a abordat și problema Daesh, „o întruchipare a răului, plină de psihopați care omoară și violează” care a acaparat teritorii atât în Siria, cât și în Irak, dar și modalitățile de a eradica această organizație teroristă, și eforturile care au fost depuse până în prezent.

Țineți minte cuvintele mele: În cele din urmă Daesh va fi înfrânt”, a subliniat șeful diplomației americane.

O altă strategie este de a lucra îndeaproape cu partenerii SUA pentru a ajuta la prevenirea și răspândirea violenței, dar și pentru a face față acestei mari migrații care a atins proporții enorme, nemaîntâlnite după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Kerry a anunțat că există planuri de a extinde Programul de Admitere a Refugiaților în SUA, din state precum El Salvador, Guatemala și Honduras, pentru a le oferi un spațiu legal de a intra pe teritoriu american.

Secretarul american de stat a menționat și modalități de dezescaladare a conflictului, și anume de a ajuta Siria să treacă printr-o fază de tranziție politică, având în vedere că anul trecut, la Viena, SUA și alți membri ai Grupului de Sprijin Internațional pentru Siria, au convenit asupra mai multor pași pentru a opri conflictele în Siria.

Un apel pentru un efort comun al statelor implicate în rezolvarea acestui proces a fost inițiat, în special pentru Rusia și Iran, pentru a pune în aplicare comunicatul de la Geneva și pentru a conduce la o tranziție politică. „Obstacolele în fața păcii rămân întotdeauna. Mereu există un obstacol în calea păcii. Uitați-vă la conflictele înghețate din toată lumea. Dar necesitatea acordurilor rămâne. Și cu cât progresăm mai mult pentru a atinge acel scop, cu atât mai ușor ne va fi pentru a stabili un efort efectiv și unit pentru lupta împotriva Daesh.

John Kerry a vorbit și despre acordul asupra schimbărilor climatice și a subliniat faptul că acesta transmite „un mesaj inconfundabil al guvernelor și al sectorului privat”.

Printre alte subiecte abordate au fost și rezolvarea epidemiei Ebola, care deși se preconiza că va ucide peste un milion de oameni, a fost rezolvată, precum și reluarea relațiilor diplomatice cu Cuba, după 54 de ani în care cele două state nu au avut relații diplomatice, sau sprijinul acordat Ucrainei pentru a o ajuta să-și consolideze democrația și suveranitatea.

John Kerry a subliniat necesitatea angajării continue în rezolvarea tuturor provocărilor din viitor, conservarea principiilor pe baza cărora Statele Unite ale Americii au fost construite și asumarea responsabilității de cea mai puternică țară de pe planetă.

Secretarul american se află în perioada 13-15 ianuarie într-o vizită la Londra, pentru a avea o întrevedere cu omologul său, ministrul saudit de externe, Adel Al-Jubeir, pentru a discuta numeroase provocări bilaterale, dar și mondiale, inclusiv problema Iranului, dar și criza din Siria.

Discursul șefului diplomației americane a venit la o zi după ce președintele Barack Obama a susținut ultima sa adresare despre Starea Națiunii în care a apărat moştenirea celor două mandate prezidenţiale ale sale şi a încercat să impună un ton optimist pentru viitor, arătând că Statele Unite sunt cea mai puternică națiune din lume.

Citiți și Barack Obama, în ultimul discurs despre Starea Naţiunii: SUA este cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Punct. Nicio naţiune nu îndrăzneşte să ne atace aliaţii, ştiu că ăsta este drumul lor spre dezastru

Citiți și ”Doctrina Obama” sau cum se transformă leadership-ul global american, învățând din greșelile trecutului

„În ultimul meu discurs în faţa acestei camere, nu vreau doar să vorbesc despre anul care urmează. Vreau să mă concentrez pe următorii cinci, zece ani și mai departe. Vreau să discutăm despre viitorul nostru“, a început Barack Obama.

”Dacă vorbim despre viitor, sunt patru mari întrebări la care noi ca țară, trebuie să răspundem, indiferent de cine va fi următorul președinte (…) În primul rând, cum cum le putem acorda tuturor o șansă justă la securitate și oportunități în această nouă economie? În al doilea rând, cum putem face tehnologia să funcționeze în folosul nostru, și nu împotriva noastră, mai ales când vine vorba de rezolvarea unor provocări urgente, precum schimbările climatice. În al treilea rând, cum putem păstra America în siguranță și cum să fim un lider al lumii fără să devenim un gardian al ei? Și în ultimul rând, cum putem face ca politica noastră să reflecte ce e mai bun în noi, și nu ce e mai rău?” a susținut președintele SUA.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

Published

on

© Administrația Prezidențială

Liderii din 18 țări, între care președinții SUA, Franței și României, au dat publicității joi o declarație comună prin care fac un apel pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza.

“Solicităm eliberarea imediată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza de peste 200 de zile. Printre aceștia, se află și propriii noștri cetățeni. Soarta ostaticilor și a populației civile din Gaza, care sunt protejate prin dreptul internațional, este o preocupare internațională”, se arată în declarația difuzată deopotrivă de Palatul Cotroceni și Casa Albă și semnată de liderii din România, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Thailanda, Regatul Unit și Statele Unite.

Liderii subliniază că acordul propus pentru eliberarea ostaticilor ar aduce o încetare a focului imediată și prelungită în Gaza, care ar facilita o creștere a asistenței umanitare suplimentare necesare care va fi livrată în toată Gaza, și ar duce la încheierea credibilă a ostilităților.

“Locuitorii din Gaza vor putea să se întoarcă la casele și pământurile lor, cu pregătiri în prealabil pentru a li se asigura adăpost și provizii umanitare”, se arată în declarația citată.

“Susținem cu tărie actualele eforturi de mediere pentru a aduce acasă cetățenii noștri. Reiterăm apelul către Hamas să elibereze ostaticii și să punem capăt acestei crize, astfel încât să ne putem concentra cu toții pe eforturile noastre comune de a aduce pacea și stabilitatea în regiune”, conchid liderii țărilor menționate.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut joi o întâlnire cu ministrul Justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, pe care a asigurat-o că ”poate conta pe sprijinul României în implementarea reformelor asumate în Justiție și a luptei împotriva corupției”.

În cadrul întâlnirii a participat și ministrul Justiției din țara noastră, Alina Gorghiu.

”România încurajează un ritm susținut al reformelor din Justiție, derulate acum peste Prut. Este un domeniu esențial pentru avansarea agendei europene, așteptările fiind ridicate atât din partea Comisiei de la Bruxelles, cât și din partea societății”, a menționat Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.

La rândul său, ministrul Alina Gorghiu a anunțat că instituția pe care o conduce va furniza Chișinăului ”experți pentru aderarea la UE”.

De asemenea, există eforturi de ambele maluri ale Prutului pentru ”a organiza anul acesta cel de-al treilea Forum de Justiție România-Republica Moldova” unde cele două părți își propun un nou Plan de Acțiune în domeniul justiției.

”Vom analiza oportunitatea înființării unui post de magistrat de legatură al României în Republica Moldova. Avem un volum mare de cereri de asistența juridică. Aproape 250 de dosare doar în 2023, fără să luăm în considerare corespondență intermediară. Dacă le adăugăm și pe acelea, ne apropiem de 1000 de dosare. Cooperarea noastră trebuie să se extindă și între sistemele noastre penitenciare și în domeniul probațiunii. Avem protocoale de colaborare care vor fi actualizate. Mâine, vom merge și la Penitenciarul Mioveni pentru a vedea condițiile din penitenciarele românești”, a mai anunțat Gorghiu în urma întâlnirii pe care a avut-o în cursul acestei zile cu omologul din Republica Moldova.

Discuțiile de astăzi fac parte dintr-un dialog permanent pe care Bucureștiul și Chișinăul îl au cu privire la parcursul european al Republicii Moldova.

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

În aceeași zi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană a țării, în care își arată convingerea că doar aderarea la UE va asigura viitorul Republicii Moldova în calitate de țară suverană, neutră, integră și democratică, iar calea ireversibilă de integrare și aderare la UE reprezintă un proiect de prioritate națională.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Amintim că la 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, iar la 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova statutul de  țară-candidată la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023,  când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

O nouă oprire va fi și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, anunțat de președinta Maia Sandu. Consultarea cetățenească ce va avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie, urmărește să introducă în Constituție obiectivul de integrare europeană a țării astfel încât niciun politician să nu-l mai deturneze. 

Continue Reading

CHINA

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EC

UE și China au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru cooperarea în domeniul economiei circulare. Această foaie de parcurs definește acțiunile pe care atât UE, cât și China le vor întreprinde pentru a le pune în aplicare până în 2024 în temeiul Memorandumului de înțelegere UE-China privind economia circulară.

Acțiunile prezentate în foaia de parcurs se concentrează asupra materialelor plastice, inclusiv asupra negocierilor în curs de desfășurare pentru un tratat global privind materialele plastice, dar și asupra lanțurilor valorice ale bateriilor și asupra refabricării.

Tranziția către economia circulară este o provocare globală și necesită schimbări majore în toate țările din întreaga lume. Prin această foaie de parcurs, continuăm colaborarea noastră fructuoasă cu China pentru a impulsiona economia circulară și a crea noi oportunități pentru o producție și un consum mai durabile. Un angajament mai strâns și continuu cu China este esențial pentru a realiza nu numai economia circulară, ci și alte ambiții comune în materie de mediu“, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Primul atelier de lucru privind tranziția către o economie circulară pentru materialele plastice în UE și China este planificat pentru luna mai 2024. În cadrul acestuia se vor discuta mai detaliat aspecte legate de proiectare și de abordarea ciclului de viață în cadrul economiei circulare, de măsurile UE și China privind materialele plastice de unică folosință și de cele mai recente evoluții privind materialele plastice biobază, biodegradabile și compostabile. În cursul anului 2024 vor urma ateliere de lucru privind lanțurile valorice ale bateriilor și refabricarea.

Foaia de parcurs comună a fost convenită în marja Forumului Mondial al Economiei Circulare, între directorul general pentru Mediu al Comisiei Europene și vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China. Aceasta va fi revizuită în cadrul următorului dialog la nivel înalt privind economia circulară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu8 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.10 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA11 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA11 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE12 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE12 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.4 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending