Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

VIDEO Dezbaterea ”Migrația, factor de (in)securitate în UE”

Published

on

Centrul de Strategii Avansate în parteneriat cu Centrul de Analiză și Studii de Securitate a organizat, joi, 12 noiembrie, dezbaterea ”Migrația, factor de (in)securitate în Uniunea Europeană. O analiză economică, demografică, socială, politică și de securitate”. Evenimentul, care a avut loc  în Aula Bibliotecii Academiei Române, și a fost transmis LIVE, pe caleaeuropeana.ro, partener media.

Înregistrarea video:

Partea I

Partea a II a


Printre invitații la dezbaterea moderată de Rareș Bogdan și Alexandru Căutiș s-au numărat  Cosmin Aldea, Cristian Barna, Dumitriu Borțun, Cătălin Buciumeanu, Dan Cărbunaru, Ella Ciupercă, Ioan Crăciun, Constantin Degeratu, Cristian Diaconescu, Dan Dungaciu, Alexandru Grumaz, Ion M. Ioniță, Bogdan Mănoiu, Răzvan Munteanu, Constantin Onișor, Ion Petrescu, Monica Roman și Vasile Simileanu.

Fotografii din cadrul dezbaterii:

DSC05778 DSC05776 DSC05780 DSC05781 DSC05782 DSC05788

 

.

.

SUA

Secretarul de stat american îl acuză pe Lavrov că recurge la un ”tsunami de dezinformare”: Prin proiectul imperialist, Putin urmărește să șteargă Ucraina de pe hartă

Published

on

© State Department Photo by Freddie Everett/ Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a acuzat joi pe omologul rus Serghei Lavrov de propagarea unui ”tsunami de dezinformare” prin discursul rostit la consiliul ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru escaladarea războiului în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Regret că colegul nostru Lavrov a părăsit sala, nemanifestând amabilitatea de a ne asculta, aşa cum noi l-am ascultat pe el. Şi, bineînţeles, colegul nostru rus este foarte priceput în a-şi îneca auditoriul într-un tsunami de dezinformare”, a declarat Blinken.

Ministrul rus de externe a părăsit sala la scurtă vreme după ce a ținut un discurs în care a susținut că OSCE și-a pierdut utilitatea.

”Să nu-i permitem nici lui, nici altcuiva să ne înşele. Nu este vorba şi nu a fost niciodată vorba despre securitatea Rusiei!, a adăugat Blinken, referindu-se la pretextul adus de Moscova în încercarea de a-şi justifica războiul declanşat în Ucraina.

”Este vorba de proiectul imperialist al lui Putin de a şterge Ucraina de pe hartă”, a subliniat şeful Departamentului de Stat. 

În cadrul aceleiași reuniuni, secretarul de stat american a făcut referire și la situația din România, în care un candidat sprijinit de Rusia, conform documentelor desecretizate de CSAT, a ajuns în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

”În acest an, OSCE a observat mai mult rânduri de alegere de alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru concursuri libere și corecte. În Moldova, OSCE a afirmat că un tur de scrutin a fost bine administrat, în ciuda interferențelor rusești, iar acum autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE”, a declarat Blinken.

O reacție a venit și din partea Germaniei, care l-a acuzat pe Putin că ”vrea să ne dezbine și să submineze unitatea în cadrul UE și NATO”.

Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite, și-au exprimat convingerea șase foști ambasadori americani.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Comisia din SUA pentru securitate și cooperare în Europa condamnă ferm “interferenţa malignă a Rusiei în alegerile din România”: Poporul român merită să trăiască liber de imperialismul rus

Published

on

© Presidency.ro

Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa din SUA, cunoscută sub numele generic de “Comisia Helsinki” condamnă amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din România, criticând vehement interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România, al căror al doilea tur de scrutin este programat pentru duminică.

“Condamnăm în termenii cei mai fermi posibil interferenţa malignă a Rusiei în alegerile din România. România este un partener exemplar al Statelor Unite şi un aliat NATO. Poporul român îşi preţuieşte suveranitatea şi independenţa şi merită să trăiască liber de imperialismul rus şi de planurile delirante ale criminalului de război Putin. Îndemnăm poporul român să fie vigilent în alegerile prezidenţiale din acest weekend”, au transmis preşedintele Comisiei Helsinki, Joe Wilson, şi membrul acesteia, Steve Cohen, într-o declaraţie oficială publicată pe site-ul instituţiei.

Comisia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, cunoscută drept Comisia Helsinki, este o instituţie independentă a guvernului american, dedicată monitorizării respectării Acordurilor de la Helsinki din 1975, având ca scop promovarea securității, drepturilor omului și democrației în 57 de țări.

Poziția Comisiei reprezintă ultimul demers din partea SUA după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”.

Statele Unite au transmis miercuri prima reacție de la nivelul Departamentului de Stat cu privire la alegerile din România, declarându-se “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și precizând că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller, a avertizat, într-o declarație de presă, că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.

Ulterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ridicat în plenul reuniunii miniștrilor de externe din OSCE problema ingerințelor Rusiei și a eforturilor Moscovei de a influența recentele alegeri prezidențiale din România.

Autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale“, a declarat Blinken, conform intervenției sale difuzate de Departamentul de Stat.

Nu în cele din urmă, șase foști ambasadori ai Statelor Unite în România au realizat joi un demers fără precedent de susținere a democrației românești în contextul alegerilor prezidențiale, transmițând o scrisoare comună că “actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră” și manifestându-și încrederea că “poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite”.

Continue Reading

SUA

Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Șase foști ambasadori ai Statelor Unite în România au realizat joi un demers fără precedent de susținere a democrației românești în contextul alegerilor prezidențiale, transmițând o scrisoare comună că “actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră” și manifestându-și încrederea că “poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite”.

“Actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră. Suntem în special îngrijorați că România a fost ținta unui atac social-media și cibernetic masiv concertat de către un actor statal. (…) Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite și nu va permite ca ele să erodeze apropierea pe care am avut-o întotdeauna cu România. (…) România nu are un prieten mai bun ca Statele Unite, iar Statele Unite apreciază profund această relație“, se arată în scrisoarea semnată de Alfred Moses, James Rosapepe, Michael Guest, Nicholas Taubman, Hans Klemm, Adrian Zuckerman.

Scrisoarea celor șase foști ambasadori reprezintă ultimul demers din partea SUA după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”.


Scrisoarea integrală a foștilor ambasadori SUA în România:

“Dragi prieteni români,

Am avut privilegiul extraordinar de a servi ca ambasadori ai Statelor Unite în România pentru mare parte din ultimii 35 de ani. Am fost martori cum tânăra democrație în România a prins rădăcini și a înflorit. Toți cunoaștem vechea zicală – „odată ce ajungi în România, nu poți să nu te îndrăgostești de ea.” Și într-adevăr așa a fost. Iubim România pentru frumusețea, caracterul și înțelepciunea infailibilă a poporului ei.

Statele Unite și noi, ca reprezentanți ai săi, am făcut întotdeauna tot ce am putut pentru a încuraja și sprijini înfăptuirea destinului democratic al României. Am sprijinit și încurajat întotdeauna poporul român pentru a construi un viitor mai bun și mai prosper pentru sine și copiii săi.

Acum, privind în urmă, fără a asuma niciun merit, suntem încântați să vedem că după numai 35 de ani de la înfrângerea comunismului, românii împărtăşesc un simţ statornic al democrației. Investiția României în democrație continuă să asigure progres social și economic.

În aceşti 35 de ani, poporul român a demonstrat determinare și entuziasm pentru democrație, a cerut cu ardoare adevăr și onoare din partea liderilor săi, a manifestat viziune și dorință pentru o țară care de multe ori performează cu mult peste potenţial. Asta a câștigat inima poporului american și a făcut din Statele Unite cel mai bun prieten și aliat pe care România îl poate vreodată avea.

Români din diferite medii, mândri “că i-au așteptat pe americani,” au îmbrățișat valorile americane ale democrației, libertăţii și antreprenoriatului. Ei au văzut America drept partenerul care i-a salvat de tiranie, le-a dat ultima speranţă pentru a respinge fanatismul și înşelătoria, a repreprezentat o garanţie fermă pentru securitate, prosperitate și progres. Aceasta este România pe care noi o cunoaștem din multele noastre călătorii în toate colțurile țării. Asta este ceea ce am învățat despre România de la oamenii pe care i-am întâlnit în fiecare oraș, sat și comunitate pe care le-am vizitat.

Actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră. Suntem în special îngrijorați că România a fost ținta unui atac social-media și cibernetic masiv concertat de către un actor statal. Astfel de atacuri hibride devin din ce în ce mai frecvente ca mijloc de a submina țări democratice.

Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite și nu va permite ca ele să erodeze apropierea pe care am avut-o întotdeauna cu România. Suntem încrezători că România nu va permite acestor influențe autoritare să distrugă procesul democratic. Legătura de încredere între prietenii români și americani nu va fi niciodată subminată.

Suntem convinși că poporul român nu va permite un astfel de deznodământ. Avem încredere în înțelepciunea poporului român pentru a menține vie acea flacără călăuzitoare ce strălucește puternic pentru libertate, democrație și prosperitate. România nu are un prieten mai bun ca Statele Unite, iar Statele Unite apreciază profund această relație. Împreună, popoarele României și Statelor Unite vor înfăptui pacea, democrația și prosperitatea.

Alfred Moses

James Rosapepe

Michael Guest

Nicholas Taubman

Hans Klemm

Adrian Zuckerman”


Statele Unite au transmis miercuri prima reacție de la nivelul Departamentului de Stat cu privire la alegerile din România, declarându-se “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și precizând că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller, a avertizat, într-o declarație de presă, că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.

Ulterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ridicat în plenul reuniunii miniștrilor de externe din OSCE problema ingerințelor Rusiei și a eforturilor Moscovei de a influența recentele alegeri prezidențiale din România.

Autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale“, a declarat Blinken, conform intervenției sale difuzate de Departamentul de Stat.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.8 minutes ago

Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

ROMÂNIA2 hours ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ2 hours ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ2 hours ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA2 hours ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.3 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ3 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA3 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL3 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

POLITICĂ3 hours ago

Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending