VIDEO Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, la Bruxelles, conferința despre I-voting: Milioane de cetățeni ar putea vota la distanță. Guvernele trebuie să răspundă dorinței cetățenilor

PRINT_EU_2019_POSTER_A4_I voting-page-001Europarlamentarul Monica Macovei (M10, ECR) a găzduit în Parlamentul European, pe 29 iunie, dezbaterea publică pe tema sistemului de vot prin internet – I-voting între orele 16:00 – 19:30, organizată împreună cu ETTW (Europeans Throughout The World), organizație neguvernamentală a expaților din Europa.

În cadrul dezbaterii, participanții și-au propus să prezinte cum funcţionează sistemul de vot prin internet şi să explice aspectele legate de securitate, funcţionalitate și transparenţă.

Scopul conferinței organizate de Monica Macovei este să aducă în atenția decidenților politici și ONG-urilor posibilitatea organizării unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile europarlamentare din 2019 pentru expații din UE.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook Calea Europeană, începând cu ora 16:00 (ora României).

În cadrul evenimentului au luat cuvântul: – Monica Macovei care a vorbit despre experienţa de expat în cadrul alegerilor prezidenţile din 2014 – Dorin Fleseriu, ETTW (Europeans Throughout The World) care va explica care este necesitatea votului electronic pentru mai mult de 60 de milioane de persoane – Marie-Hélène Boulanger, directorul, DG JUST, Comisia Europeană ce a abordat modalităţile de consultare publică la nivelul UE și rapoartele Eurobarometru în privinţa i-voting-ului – Jordi Barrat Esteve, profesor de drept public, Universitatea Rovira i Virgili, Spania – O privire de ansamblu asupra folosirii sistemului de vot european prin intermediul internetului – Mike Summers – Program Manager – Prezentare smartmatic asupra funcţionării sistemului şi poveşti de succes, Cristian Alexandru Leahu, șef al Direcției Legislativ a Autorității Electorale Permanente (AEP) și Danuta Hübner, deputat european, raportor privind reforma legii electorale în Uniunea Europeană.

VIDEO 1:

VIDEO 2:

UPDATE: 

PRINCIPALELE DECLRAȚII:

În Uniunea Europeană sunt 14 milione de expaţi, persoane ce trăiesc în alte state decât statul lor de origine, în întreaga lume fiind 80 de milioane. Dintre aceștia 3 milioane sunt români ce trãiesc pe teritoriul UE. Expaţii au posibilitatea redusă de a vota în statele lor, iar votul prin intermediul internetului ar putea duce la creșterea numărului persoanelor ce votează”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Aceasta consideră că votul este baza democraţiei și tocmai de aceea dreptul la vot trebuie încurajat şi facilitat. Astfel, tinerii ar putea fi încurajaţi să voteze, având în vedere că este mult mai ușor şi sigur, aceştia având posibilitatea de a participa mai mult în societate şi la viaţa politică.  

Suntem într-o eră în continuă şi rapidă evoluţie. Dacã cetãţenii doresc sã voteze rapid şi uşor, guvernele trebuie sã rãspundã acestei dorinţe”, a conchis Macovei.

Dorin Fleseriu a precizat faptul cã având în vedere experienţa foarte proastã de la alegerile prezidenţiale din 2014, se încearcã gãsirea unei soluţii viabile pentru exercitarea dreptului lui la vot, deoarece pentru cei 14 milioane de expaţi din Europa si cei 80 de milioane în lume, votul prin intermediul internetului ar conduce la simplificarea procedurilor.  O problemã identificatã este aceea a lipsei centrelor de votare, dar şi preînregistrarea care deşi este o formalitate, îngreuneazã procesul.

Ca şi alternative, Fleseriu este de pãrere cã spre deosebire de votul prin poştã unde riscurile fraudãrii sunt mai mari şi procesul este complicat, votul online reprezintã o opţiune facilã şi valabilã.

Mike Summers a precizat că din momentul implementării votului prin internet în Estonia în 2005, cetățenii au început gradual să voteze, cel mai mare procent înregistrat fiind de aproximativ 30% dintre persoanele ce au votat. Acesta încurajează și alte state să foloseasă modelul Estoniei: „Cu toții putem vota datorită accesibilității și din acest considerent ne putem folosi de beneficiile actuale.”

„Sistemul este robust și sigur datorită faptului că persoanele se înregistrează și își fac un cont în prealabil, astfel că este eliminat riscul fraudării. Mai mult, acesta are un caracter verificabil, votanții putând verifica dacă voturile lor au fost înregistrate.”

Summers a explicat, de asemenea, că voturile sunt criptate iar din momentul în care un vot este înregistrat în sistem, se sparge corelarea voturilor. Un alt avantaj exemplificat de Mike Summers îl reprezintă numărătoarea precisă a voturilor, având o fiabilitate de 100%.

„Acest vot aparține prezentului și nu viitorului, fiind mai sigur, accesibil, transparent decât orice altă formă”, a mai precizat Mike Summers.

Luukas Ilves a avut o prezentare prin intermediul căreia a arătat care a fost impactul alegerilor votului prin internet asupra societății estoniene. O condiție prealabilă a fost aceea de a exista o identitate electronică și corelarea ei cu adevărata identitate a persoanei care urma să voteze.

„Timpul mediu pentru a vota este de 1 minut și 37 de secunde, iar contrar așteptărilor, nu tinerii sunt cei care votează cel mai mult prin internet, ci mai degrabă cei de vârstă medie. În ceea ce privește expații, aceștia votează online, iar pe măsură ce și restul cetățenilor se vor familiariza cu această modalitate, o vor face într-un număr mai mare.

„Alegerile nu trebuie să fie un teren de testare a unor tehnologii ce nu au mai fost testate, ci un exercițiu real”, a declarat Jonas Udris.

Acesta este de părere că exemplele de state în care sistemul a fost un succes reprezintă un imbold și pentru celelalte, însă consideră necesară implementarea votului numai prin intermediul a patru condiții: voința politică, cadrul legal, maturitatea tehnică, precumși suținerea socială, iar sistemul trebuie să fie cnstruit într-o asemenea manieră încât să nu poată cădea.

Din perspectiva lui Udris, avantajele sunt următoarele: participarea crescută a votanților din regiuni îndepărtate sau a persoanelor cu dizabilități, precum și  reducerea costurilor.

David Perez a analizat sistemul de votare prin internet de la alegerile din Franța din 2012, însă a observat că accentul a fost pus mai degrabă pe votul poștal deoarece i-voting-ul este o soluție nouă  și mai greu de administrat în faza incipientă.

Monica Macovei este membru al Grupului ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) și este, între altele, membru al Comisiei de control bugetar (CONT), al Comisiei pentru libertăți civile, justitie și afaceri interne (LIBE) și președinte al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania.

.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.