LIVE VIDEO si FOTO. Băsescu: Xenofobia şi rasismul încep să apară din nou cu vitalitate în Europa. Gafa autoritatilor slovace: Ciudata melodie romaneasca aleasa de gazde l-a ingandurat pe Traian Basescu

UPDATE 14:40

Seful statului a participat la ceremonia de dezvelire a unor plăci comemorative în cinstea armatelor ruse și române, eliberatoare ale orașului. Alături de acesta  participă şi preşedintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin, cu care Băsescu a discutat pret de câteva minute.
basescu pas

 

traian basescu placa dezvelire

 

UPDATE: 13: 50

Calea Europeana va transmite imagini  LIVE de la intalnirea lui Traian Basescu cu o admiratoare din Slovacia de 69 de ani care a rugat reporterii care transmiteau in direct ceremonia  sa o ajute sa intre in legatura cu presedintele roman.

Sustinatoarea lui Basescu avea la ea o fotografie a acestuia si a declarat ca a fost in Romania de doua ori in anii ’60 si ’71.

VIDEO

slovacia autograf 2

basescu intalnire sustinatoare

Video streaming by Ustream

UPDATE: 13: 15

Gazdele slovace au cantat o melodie romaneasca  in semn de tribut muzical pentru preşedintele Băsescu, insă cantecul ales l-a pus pe ganduri pe şeful statului român.

Melodia aleasa a fost consacrata de interpretarea lui Gabi Lunca – “Pomule, de ce te-apleci”

Versurile melodiei:

Pomule, de ce te-apleci,
Cand sunt ploi si vanturi reci?
Tot asa m-aplec si eu
Si la bine si la rau.

Pomule, de ce te-apleci,
Cand sunt ploi si vanturi reci?
Tot asa m-aplec si eu
Si la bine si la rau.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Este-o vorba din batrani,
Cand tuna sa nu injuri,
Stai cu fata la pamant
Si striga la Cel Mai Sfant.

Este-o vorba din batrani,
Cand tuna sa nu injuri,
Stai cu fata la pamant
Si striga la Cel Mai Sfant.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Omule, ai rezistat
La lovituri si taiat,
Tot asa rezist si eu,
Ca m-ajuta Dumnezeu.

Omule, ai rezistat
La lovituri si taiat,
Tot asa rezist si eu,
Ca m-ajuta Dumnezeu.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Ce n-ar da un om bogat
Sa nu fie suparat,
Ar da averile toate
Ca sa scape de la moarte.

Ce n-ar da un om bogat
Sa nu fie suparat,
Ar da averile toate
Ca sa scape de la moarte.

Doamne, cum s-apleaca pomu’,
Tot asa este si omu’,
Daca n-are nimic bun,
Il bate vantu’ pe drum.

Melodia cantata in cinstea presedintelui Dumei Ruse si a oficialilor rusi prezenti la eveniment:

UPDATE: 13:10

VIDEO Discursul susţinut de preşedintele Băsescu:

„Bună ziua. Bine v-am găsit. Încep prin a aduce salutul meu veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. Domnule preşedinte Ivan Gašparovič, domnule președinte al Dumei de Stat Narîşkin, domnule prim-ministru Fico, doamnelor şi domnilor, în primul rând doresc să vă mulţumesc pentru ocazia pe care mi-aţi dat-o de a fi alături de dumneavoastră la un moment de care românii sunt mândri. Acum 69 de ani, armata slovacă, armata rusă, armata română, partizani slovaci, partizani români au contribuit la eliberare Slovaciei de sub jugul fascist. Aici, pe teritoriul Slovaciei, sunt 11.000 de militari români căzuţi la datorie pentru libertatea Europei. Istoria celui de-al Doilea Război Mondial ne-a învăţat un lucru: să respingem din tot sufletul xenofobia, rasismul; sunt elemente care astăzi încep din nou să apară cu vitalitate pe teritoriul Europei. De aceea, români, slovaci, ruşi avem obligaţia să luptăm împotriva acestor fenomene care au adus dezastre pe bătrânul continent. Istoria nu trebuie uitată pentru că dacă o uităm se va răzbuna pe noi. Înainte de a încheia mica mea intervenţie, doresc să mulţumesc tuturor acelora care îngrijesc cimitirele ostaşilor români de pe teritoriul Slovaciei. Vreau să le aduc un pios omagiu, în numele meu şi al poporului român, tuturor naţiunilor care s-au jertfit pentru ca astăzi să fim liberi.”

UPDATE 12:25

Băsescu asistă la manifestatiile de la Muzeu langa preşedintele Dumei din Rusia, intre ei aflându-se presedintele Parlamentului  slovac, Pavol Paška, iar in stanga sefului de stat roman se afla preşedintele slovac Ivan Gašparovič.

basescu slovacia dezvelire placi

 

basescu ceremonie dezvelire

Vizita oficiala a sefului statului roman se incheie joi, urmand ca presedintele sa revina in tara in jurul orei 17:00.
UPDATE 11:57 (FOTO si VIDEO)

basescu muzeu bystrica

Preşedintele Băsescu se îndreaptă spre oraşul Banská Bystrica unde va participa la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

La ceremonia din Banska Bystrica, participă și președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin.

Cei doi oficiali au intrat în muzeu la câteva secunde distanţă, însă nu se ştie dacă vor purta convorbiri oficiale.

Băsescu va participa împreună cu Serghei Narîşkin, la Primăria din Banská Bystrica, la ceremonia de dezvelire a plăcilor comemorative în cinstea armatei române şi ruse.

VIDEO:

Video streaming by Ustream

Preluarea inregistrarii este posibila doar cu mentionarea sursei.

 

UPDATE 11:30

VIDEO Traian Băsescu a participat  la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române in memoria eroilor romani cazuti in Slovacia.

Monumentul este ridicat in cinstea celor peste 10.000 de romani care au murit in luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovace.

Preşedintele urmează să semneze în Cartea Electronică de Onoare şi urmează să participe în oraşul Banská Bystrica la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

VIDEO depunere coroane de flori

Video streaming by Ustream

 

UPDATE 11: 20

VIDEO Traian Băsescu participă la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române in memoria eroilor romani cazuti in Slovacia

basescu depunere flori

UPDATE 11:00  Președintele Traian Băsescu își continuă azi vizita în Slovacia. Programul său prevede azi o vizită la Cimitirul Militar al Armatei Române din Zvolen va depune o coroană de flori. Preşedintele va  semna în Cartea Electronică de Onoare şi urmează să participe în oraşul Banská Bystrica la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

 

eroi romani

 

eroi romani 2

memorial

Traian Băsescu a ajuns la Castelul Bratislava, unde va avea convorbiri cu preşedintele Parlamentului Republicii Slovace, Pavol Paška.

 

Video streaming by Ustream

UPDATE 17: 20 . Declaratie de presa sustinuta de Traian Basescu impreuna cu omologul slovac Ivan Gašparovič

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

Romania a adoptat standardele europene de tratare  a minoritatilor.

Nu vom accepta sa altcineva din afara Romaniei care sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ-teritorial

 

–          As vrea sa subliniez faptul ca si Romania are in politica sa energetica viziunea dezvoltarii energiei obtinute din energie nucleara si proiectul nostru consta in construirea unui al treilea si al patrulea reactor nuclear

–          As sublinia si problema minoritatilor. Romania a adoptat standardele europene de tratare  a minoritatilor, au dreptul sa isi pastreze cultura, limba, au dreptul sa invete in limba materna si au obligatia sa fie loiali statului roman.

–          Vreau sa va spun acum, la Bratislava, ca statul roman multumeste minoritarilor slovaci care sunt buni cetateni ai statului roman. Daca veti veni in Romania, veti vedea ce frumos arata localitatile locuite de slovaci

–          Voi spune aici ce spun si la Bucuresti: nu vom accepta sa altcineva din afara Romaniei care sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ-teritorial

Despre minoritatea maghiara: Cand se incearca depasirea unor limite statele reactioneaza politic

Intrebare: In ce masuri ati discutat despre o abordare comuna, eventual regionala la problema ridicata de o anumita minoritate – ma refer la cea maghiara. Cum vedeti perspectivele si daca aveti in vedere un shimb de bune practici dintre cele implementate in Romania si Slovacia?

Ivan Gašparovič: In discutia noastra (avuta cu presedintele Basescu, n.r.) s-a pus si problema minoritatilor si am constat ca am luat si luam atitudine fata de minoritati asa cum o facem si fata de cetateni ai tarilor noastre. Nu acordam o atentie desoeita unei minoritati sau alteia, luam atitudine echidistanta fata de toate minoritatile care traiesc in Republica Slovaca. (…)

T. Basescu: Cred ca nu trebuie sa mai fac nicio completare la ce a spus sl presedinte Gasparovic, si Romania, si Republica Slovaca si-au adapatat legislatia si au garantat standarde europene pentru minrotatile de pe teritoriul tarilor lor. Asadar nu este nicio divergenta in modul in care abordam problema minoritatilor. Dar este categoric ca, asa cum a facut-o Romania, cum a facut-o si Slovacia, atunci cand se incearca depasirea unor limite, statele sa reactioneze politic.

 

Traian Basescu, despre Siria: Romania adopta o pozitie prudenta

Punctul de vedere al Romaniei a fost exprimat oficial ieri: Romania adopta o pozitie prudenta. Romania este in asteptarea unei aprecieri a expertilor ONU care se afla pe teritoriul Siriei cu mandat de a stabili cine a utilizat gaze toxice si abia apoi ne vom pronunta, pentru ca plecam de la premisa ca prudenta este cuvantul de ordine. (…) Daca aliati de-ai nostri vor stabili interventia in Siria, Romania va fi solidara cu aliatii ei din NATO si din UE. Pana atunci insa, Romania foloseste un singur cuvant: prudenta.

 

UPDATE 16:10  

FOTO VIDEO. Preşedintele Slovaciei i-a acordat “Crucea militară albă” generalului locotenent Victor Goanţă, iar preşedintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer ing. Jan Gubco şi Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofiţer lui Pavel Dobrik.

basescu decorare 1

basescu decorare 2

basesc decorare 3

 

Video streaming by Ustream

Video streaming by Ustream
UPDATE 15:10

Preşedintele a ajuns în Bratislava. Traian Băsescu a fost primit de către președintele Republicii Slovace Ivan Gašparovič la palatul prezidenţial şi urmează să participe la ceremonia de dezvelire a plăcilor comemorative în cinstea armatei române şi ruse, eliberatoarele oraşului Banská Bystrica.

basescu slovacia 2

basescu slovacia 4

 

Video: caleaeuropeana.ro

 La ora 16.30 (ora Romaniei), cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună.

basescu slovacia 1

La doar cateva zile de la tensiunile declansate de reprezentantii partidului Jobbik in Romania si schimburile dure de replici intre Bucuresti si Budapesta, Traian Basescu va efectua o vizita in Slovacia, tara care a luat o serie de masuri ferme pentru a riposta in fata ofensivei ungare de a extinde numarul de cetateni prin acordarea dublei cetatenii etnicilor maghiari din aceasta tara. Autoritatile de la Bratislava au decis interzicerea dublei cetatenii, punand astfel etnicii maghiari in situatia de a alege intre cetatenia slovaca si cea ungara.

„Ungaria a devenit un focar de instabilitate în regiune. Politica Budapestei a început să creeze dificultăţi iar România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a spus şeful statului, aflat la Izvorul Mureşului, la lucrările celei de-a XI-a ediţii a Universităţii de Vară. Preşedintele Traian Băsescu a ripostat, astfel, la  declaraţiile liderului Jobbik, Gabor Vona, care declarase că partidul pe care îl reprezintă va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, chiar dacă asta va însemna un conflict cu România.

in pregatirea vizitei, Traian Basescu a decorat primarul unei localitati din Slovacia, pentru modul in care ingrijeste mormintele soldatilor romani cazuti in lupta de eliberare a teritoriului fostei Cehoslovacii de sub ocupatia germana, in Al Doilea Razboi Mondial. Alti doi vetereani de razboi slovaci au fost decorati, prin decret prezidential, cu “Virtutea Militara”.

Preşedintele Băsescu l-a decorat si pe ambasadorului Jan Soth, şeful Cancelariei preşedintelui Republicii Slovace.

“In semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia activă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre ţara noastră şi Republica Slovacă, a dialogului bilateral la nivel înalt, tehnic şi sectorial, precum şi a schimburilor culturale dintre cele două ţări, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» – în grad de Mare Ofiţer Excelenţei Sale domnul ambasador Jan Soth, şeful Cancelariei Preşedintelui Republicii Slovace”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

Caleaeuropeana.ro va transmite LIVE VIDEO si TEXT vizita in Slovacia a Presedintelui Basescu.

PRELUAREA ACESTUI MATERIAL NU POATE FI FACUTA FARA MENTIONAREA SURSEI

UPDATE 14.41

Slovacia, tara in care jumatate din populatia tarii munceste

Slovacia are o populatie de 5,4 milioane locuitori, dintre care peste

4 milioane sunt  utilizatori de internet.

Jumatate dinter locuitori – 2,7  milioane au un loc de munca, fata de Romania, unde muncesc 4,3 milioane din 20 de milioane.

In Slovacia, 70 la suta din forta de munca activeaza in servicii, 27 la suta in industrie, 3,5 la suta in agricultura.

Rata somajului a fost de 13 la suta in 2012, cei mai afectati fiind tinerii, cu un somaj de  33 la suta.

Cu un deficit 4,3 la suta in 2012 si o datorie publica  de 52 la suta din PIB in 2012, Slovacia are o datorie externa de 61 miliarde dolari, la un PIB de 130 de miliarde de dolari.

Slovacia are o inflatie anuala de 3,6 la suta, exporta de 80 miliarde dolari anual si  importa de 75 miliarde.

Radacinile se trag din  Marea Moravie a secolului 9, actualul teritoriu fiind sub ocupatie ungara o mie de ani.

Dupa primul razboi mondial, slovacii s-au unit cu cehii. In 1939, iau redevenit ndependenti si s-au alaturat nemtilor. Apoi, dupa al doilea Razboi Mondial,a fost reconstituita Cehoslovacia. Dupa 1968 si invazia sovietica, a urmat Revolutia de catifea, 1989.

La 1 ianuarie 1993 se despart din nou tarile. Slovacia intra in NATO si UE in 2004 si adopta Euro in 2009.

Slovacia are o suprafata de 49 de mii de km patrati.

Popiulatia e formata din 85 la suta slovaci, 10 la suta unguri si alte minoritati, printer care si cateva zeci de mii de romani.

Majoritatea slovacilor sunt romano-catolici sau protestanti.

Media de varsta este 38 de ani, rata nasteri 10 la o mie de locuitori, aproape la fel cu rata mortalitatii.

Slovacia aloca 4 la suta din PIB pentru educatie, iar 99 la suta din locuitorii peste 15 ani sunt alfabetizati.

Ce va face Președintele României,  in cele doua zile petrecute in Slovacia, potrivit programului oficial:

 Miercuri, 28 august a.c.

ora 14.00, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – ceremonia primirii oficiale de către președintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 14.05, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – fotografie oficială cu preşedintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 14.10, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 14.30, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – ceremonie de decorare

ora 14.40, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegații oficiale

ora 15.30, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – declarație de presă comună cu președintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič

ora 16.45, Bratislava (Republica Slovacă), Castelul Bratislava – convorbiri cu președintele Parlamentului Republicii Slovace, domnul Pavol Paška

ora 19.00, Bratislava (Republica Slovacă), Palatul Prezidenţial – dineu oficial oferit de preşedintele Republicii Slovace, domnul Ivan Gašparovič în onoarea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu.

 

 Joi, 29 august a.c.

 

ora 10.15, Zvolen (Republica Slovacă) – ceremonia depunerii de coroane de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române

ora 11.00, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Muzeul Eliberării Naţionale Slovace – ceremonia depunerii de coroane de flori la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Naţionale Slovace

ora 11.15, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Muzeul Eliberării Naţionale Slovace – vizitarea muzeului şi semnare în Cartea Electronică de Onoare;

ora 11.40, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Muzeul Eliberării Naţionale Slovace – ceremonial militar şi alocuţiuni

ora 13.00, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Primărie – ceremonia de dezvelire de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, și de către președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, domnul Serghei Narîşkin, a plăcilor comemorative în cinstea armatei române și ruse, eliberatoarele oraşului

ora 13.30, Banská Bystrica (Republica Slovacă), Primărie – dejun oficial oferit de primarul oraşului Banská Bystrica, domnul Peter Gogol.

  Sursa programului – Departamentul de Comunicare Publică

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to LIVE VIDEO si FOTO. Băsescu: Xenofobia şi rasismul încep să apară din nou cu vitalitate în Europa. Gafa autoritatilor slovace: Ciudata melodie romaneasca aleasa de gazde l-a ingandurat pe Traian Basescu

  1. Pingback: Cateva impresii dintr-o vizita ciudata. Traian Basescu in Slovacia - Gogoloi

  2. Pingback: VIDEO Autoritatile slovace au pus muzica lautareasca la o ceremonie oficiala la care a participat presedintele Traian Basescu - Gogoloi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *