Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

VIDEO&TEXT. Corespondență de la Bruxelles|Centrul Român al Energiei a organizat Romania Energy Day la Parlamentul European

Published

on

Corespondență CaleaEuropeana.ro de la Bruxelles

Peste 150 de promotori ai domeniului politicii energetice din peste 10 țări au luat parte miercuri, 25 mai, la cea de-a cincea ediție a evenimentul Romania Energy Day organizat de Centrul Român al Energiei (CRE), forum de referință la nivel înalt ce reunește factori de decizie naționali și europeni, specialiști, experți și organizații cu profil energetic.

Romania Energy Day a fost transmis LIVE în format VIDEO&TEXT pe CaleaEuropeana.ro.

ROMANIA ENERGY DAY

LIVE TEXT:

UPDATE 3: Dezbaterea ”Sustainable Infrastructure Corridors – Developments in Central and Eastern Europe”

Panelul ”Impact on the Oil & Gas Industry”

VIDEO 4:

Adina Georgescu, Consilier în Cancelaria prim-ministrului, Energie și Mediu:

-Eu consider că am ascultat o dezbatere comprehensivă despre strategia energetica a României.

-Antevorbitorii mei au atins subiecte-cheie despre impactul industriei gazului în sectorul energetic. Interconectarea în ceea ce privește dezvoltarea sectorului energetic este unul dintre aspectele importante.

-Proiectul cu Bulgaria este un pas înainte. Infrastructura este un element important. Trebuie să dezvoltăm politici stabile în acest sector. Sperăm ca mai multe companii vor aplica pentru a profita de beneficiile pe care le oferă Uniunea Europeană.

Liviu Ilași, director general CONPET:

-Sunt onorat să mă aflu aici în calitate de director general al celei mai mari companii de țiței și derivate din sud-estul Europei. Prin faptul că România este la granița UE, poate fi considerată o poartă de intrare a țițeiului brut, dar și o poartă de ieșire.

-Salut discutarea problematicii activității de transport a resurselor de energie lichide.

-Să nu uităm că și petrolul reprezintă un segment cel puțin la fel de important iar impactul acestei activități, impactul în cazul în care s-ar întâmpla lucruri în ceea ce privește transportul de țiței este foarte mare.

-Sunt 25 de ani de când CONPET activează în acest sector, în variantă modernizată și 115 de când prima conductă de țiței a devenit operațională.

-Așa cum se știe, România este o țară producătoare de țiței. Evident că trece printr-un declin în ceea ce privește acest sector. Pentru asigurarea catităților necesare, recurgem la importarea țițeiului din Rusia.

Din cauza prețului scăzut al barilului, a scăzut și nivelul investițiilor în ceea ce privește săparea de noi sonde sau repararea celor care au probleme iar acest lucru nu prefigurează o evoluție tocmai bună în domeniu. Ne așteptăm ca producția de țiței din România să scadă în perioada următoare.

-Având în vedere că în România activează 2 mari companii de rafinare, evident că importul de țiței vine din zona Rusiei și a Kazakastanului.

-Un alt segment pe care ne concentrăm este de a transforma activitățile CONPET într-o soluție în ceea ce privește depozitarea rezervelor de țiței. România cred că are avantajul geografic, și cred că putem profita de acest lucru pentru a mări capacitățile României ca debușeu în acest sector. Așteptăm cu interes un răspuns de la Bruxelles.

Piotr Kus, directorul biroului Gaz System din Bruxelles:

Despre lipsa diversității resurselor: Cred că trebuie să ne concentrăm pe anumite elemente -cheie; vedem necesitatea diversității resurselor din acest sector. Resurse vor fi asigurate din Qatar, dar și din nordul Europei. Un alt element îl reprezintă infrastructura și interconectare piețelor. Acest lucru va asigura sporirea potențialului alimentării cu gaz.

Virgil Metea, director general ROMGAZ:

-Producția de gaze din România a reușit să elimine declinul. Acest lucru s-a întâmplat prin investiții importante. ROMGAZ nu și-a redus deloc activitatea din punct de vedere al explorării.

-Chiar dacă prețul de pe piață a scăzut, pentru noi este sustenabil să avem această activitate pentru că asigură viitorul companiei. Rolul României și al ROMGAZ în context regional va fi unul primordial.

Din punct de vedere al producerii de energie, România este foarte atractivă. Încă există potențial ridicat, chiar dacă exploatările se fac de ani buni. ROMGAZ, alături de ceilalți jucători din Europa de Est va reuși să-și asume partea de responsabilitate în context regional.

Catharina Sikow-Magny, Șef de Unitate DGE Piața Internă I: Retele și Inițiative Regionale (Comisia Europeană):

-Voi vorbi despre modul în care cooperarea regională funcționează în această regiune. 

-De ce cooperare regională și nu cooperare europeană? Anual, 3 miliarde de euro ajung pe piață.

-Comisia a stabilit în luna februarie, anul trecut un grup de experți la nivel înalt. Acesta a adus în discuție proiecte concrete privind dezvoltarea infrastructurii. Am identificat 7 proiecte care sunt prioritare și care trebuie implementate urgent. Înainte de 2020 aceste proiecte ar trebui implementate.

Cooperare regională: 15 țări au căzut de acord deja asupra unui număr mic de proiecte, atunci ce urmează să fie discutată la ministerială din septembrie? Vom discuta cum să eliminăm obstacolele cu care ne confruntăm și ce rol ar putea juca acest grup de experți pe viitor în ceea ce privește sectorul energetic.

Despre situația UE-Rusia: Relațiile dintre UE-Rusia depind de respectarea acordului de la Minsk. Dialogul este inexistent.

VIDEO 5:

Cristian BUŞU, secretar de stat în Ministerul Energiei:

-România este un actor activ în cadrul dezbaterii privind sectorul energetic. UE nu ar trebui să fie despre învigători și perdanți, ci despre cooperare. Avem 3 principale obiective: securitate, competittivitate și accesul pe piață.

-Anul 2015 a arătat că Europa este vulnerabilă în acest sector. România poate să asigure stabilitate în regiune.

– Adresându-mă reprezentanților companiilor naționale, ar trebui să depunem un efort comun. Vom fi mult mai puternici în cadrul dialogului cu CE.

Miguel ARIAS CAÑETE, comisarul UE pentru politici climatice și energie:

-România este un exemplu despre cum putem asigura securitatea în zonaă.

-Adoptarea pachetului privind securitatea energetică de către Romania a stabilit securitatea energetică regională ca subiect princial al politicilor naționale

-UE a trebuit să importe jumătate din ceea ce consumă în 2014. Politicile naționale nu iau tot timpul în calcul securitatea energetică din regiune.  Toate statele vor trebui să se sprijini unele pe altele pentur a sigura necesarul de resurse.

-România a jucat un rol esențial în ceea ce privește infrastructura regională.  România are un potențial uriaș pentru îmbunătățirea eficienței energetice din zonă.  

-Aceste eveniment arată cât de important este ca România să îndeplinească obiectivele noastre în materie de energie, deoarece, cu poziția sa stretegică, România are șansa de a fi un lider european în sectorul energetic. Pentru mine, România este un exemplu despre cum ne putem atinge obiectivele în zona estică.

-Mă voi concentra pe trei puncte esențiale

  1.       Pachetul de securitate energetică. Acest pachet este pertinent nu doar pentru zona de sud, dar evidențiază și cât de distructivă poate fi o criză în ceea ce privește asigurarea alimentării cu energie. UE a trebuit să importe jumătate din ceea ce consumă în 2014. Încă mai sunt state care sunt dependente de un sigur furnizor de energie. Acesta aspect nu reprezintă doar problema României, și o problemă europeană care trebuie gestionată la nivel european. Toate statele vor trebui să se sprijini unele pe altele pentru a sigura necesarul de resurse. În acest sens, toate statele vor trebui să adopte măsuri de prevenție.
  2.       Aș dori să iau drept exemplu zona sud- europeană care arată cum cooperarea reală poate asigura securitatea energetică
  3.       Tranziția către „energia verde”

-Mă bucură eforturile făcute privind interconectorul BRUA, de aceea Comisia a alocat 180 milioane de euro pentru astfel de infrastructuri importante. 

Cu cât este mai  largă cooperarea între state, cu atât vor fi mai mari beneficiile pentru acestea. 

-România are resursele naturale necesare, precum apa și poziționarea geografică, de a fi un lider în regiune în ce privește eficiența energetică.

-România are tot potențialul de a deveni un model de succes pentru îmbunătățirea eficienței energetice din zonă.  are un potențial uriaș.

Adina Vălean, vicepreședinte al PE:

-Acest eveniment este o ocazie importantă pentru ca România să devină un lider în regiune, dacă ne interconectăm și dacă reușim să dezvoltăm un energy hub în București.

-Dle comisar, ați menționat și EFSI, un instrument important pentru a finanța proiecte mari, care ar fi altfel costisitoare pentru economia noastră.

-Aveți sprijinul nostru în Parlament pentru un proiect de acest fel.

-În România există o lipsă de informare în acest sens, vizibilă și în slaba accesare a fondurilor strucutrale europene.

-Evenimentul a conturat o imagine corectă a româniei și ai interesului pe care îl avem în regiune.

Sorin Moisă, europarlamentar, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie:

– Avem o tendință de conservatorism în ce privește viitorul nostru, inclusiv în domeniul energiei

-Cred că nu există o alternativă: România va fi interconectată cu alte state, nu ne permitem să fim altfel.

-Avem nevoie de o țară competitivă pentru vecinii din regiune, dar și intern.

– Am reinventat Nabucco și mă bucur că CE finanțează BRUA.

Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei (CRE):

-Vă mulțumesc! Aș dori să vă reamintesc că rolul nostru aici a fost de a crea un context în care oficiali români și UE, companii românești pot comunica, prezenta așteptările lor iar azi este un exemplu reușit de a face asta.

Faptul că dl Canete este aici reprezintă importanța pe care UE și Comisia Europeană o acordă României în domeniul energetic.

UPDATE 2:  Dezbaterea ”Impact on Electricity Industry”

Gheorghe Vișan, Director Comercial, TRANSELECTRICA S.A.:

-Dacă România vrea să meargă mai departe cu proiectul de implementare ar trebui să fie încadrată în regiunea de sud-est. Suntem în cadrul unui proces rapid de design de piață și vom verifica si dacă propunerile Comisiei sunt adecvate.

-Dacă regiunea este una puternică, poate influența politicile europene.

-Regiunea de sud-est, sau unele țări din Europa de est nu au o piață a energiei și este greu să impui o piață energetică acolo în viitorul apropiat. 

-Daca i-aș vorbi unui membru al Comisiei, europarlamentar sau unui oficial guvernamental despre procesul energetic al UE i-aș spune că uneori normele sunt construite într-un timp prea limitat.

Adrian Borotea, Director al Strategiei de grup și agendei UE, CEZ România:

-Vedem exemple de piețe regionale ce pun probleme UE, dar sunt beneficiare consumatorilor. 

-Sunt multe lucruri de spus celor care iau deciziile. Predictibilitate și stabilitate, precum si transparență, asta dorim de la ei. CEZ investește mult în România, și are încredere în legislația României, dar și a UE.

-Deciziile luate aici in Bruxelles vor fi puse in practica oriunde in UE.

-Pentru consumatori, aceste decizii trebuie să fie reevaluate și regândite.

-despre remunerarea corectă pentru investiții: Trebuie sa ne putem adapta din punct de vedere economic, iar investitiile sunt mici si facute la perioade lungi, neîntrunind asteptările consumatorilor.

-Din punct de vedere al regiunilor, trebuie ascultate toate părerile celor mai importanți factori de decizie si a beneficiarilor înainte de a fi aprobată legislația.

-Avem nevoie de a echilibra nevoile consumatorilor cu competitivitatea. Este lăsat în urma interesul, dar și posibilitatea de a face schimbări în regiune.

-Trebuie să ne concentram în regiunea noastră pe investiții, unde prețurile sunt foarte mici, dar sunt multe de îmbunatățit.

-Certificatele verzi sunt sprijinite în România, acestea trebuind să fie reevaluate pentru investiții mai multe.

-despre oportunități de extindere a sinergiilor naționale la nivel regional: Alinierea legislatiilor la cea europeană reprezintă un exemplu bun in ceea ce priveste Republica Moldova. Sinergiile pot fi propuse factorilor de decizie pentru beneficiul consumatorilor, dar și pentru alți potențiali beneficiari.

VIDEO 3:

Iuliana Andronache, CEO, ELECTRICA S.A:

-Din perspectiva UE, trebuie să securizam energia și sa creăm piețe corecte și la nivel regional.

-Din perspectiva României, operăm în piețe regulate și este important sa avem reguli stabilite de la început. Așadar, avem nevoie de predictibilitate și  transparență.

-Remunerarea corectă reprezintă un factor important pentru ca investițiile să crească în viitor.

Despre oportunități de extindere a sinergiilor naționale la nivel regional: Aceasta este o parte a strategiei companiei noastre de a ne extinde în regiune. Dacă avem oportunitățile potrivite și prețurile potrivite, vom investi,  dar nu putem face acest lucru în statele instabile din punct de vedere politic.

Slavcho Neikov, Președinte al Consiliului de manageri ai Institutului Managementului Energetic:

-Există anumite domenii subestimate și pot da aici exemplul Directivei de Protejare a Infrastructurii. I-am propus comisarului ca aceste practici să fie actualizate nevoilor actuale deoarece sunt anumite reguli ce nu pot fi implementate în anumite state. Atfel, trebuie luate in considerare necesitățile regionale și pus în aplicare prin intermediul unei infrastructuri concrete.

-Oportunități de extindere a sinergiilor naționale la nivel regional: Nu trebuie subestimat rolul ONG-urilor în acest proces. Totodată, există prea multe inițiative, de aceea sprijinul din partea guvernului sau a UE nu poate veni instant. Având în vedere multitudinea de strategii, acestea trebuiesc analizate pentru a le observa valoarea adăugată.

UPDATE 1. Intervenții susținute în deschiderea evenimentului:

VIDEO 1:

Corneliu Bodea, Președinte al centrului Român al Energiei:

-Considerăm că politicile comune precum și Uniunea Energetică reprezintă răspunsul corect la provocările energetice globale actuale.

-România ar putea deveni un partener strategic pentru Uniunea Europeană și un factor de siguranță în zonă, nu numai datorită resurselor ei naturale, ci și datorită celor umane.

Sorin Moisă, europarlamentar, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie:

-Trebuie să ne asigurăm că România, de această dată, va articula și își va proiecta interesul în vederea considerării ei drept un actor important în cadrul acestui proces.

-Din păcate nu avem o tradiție în acest domeniu, considerăm că aceste lucruri se fac fără știința noastră. Acest lucru este incorect, deoarece noi putem ajuta în cadrul acestui proces. Atât eu, cât și alți colegi am putut lua parte la proces, fără a accepta pur și simplu deciziile luate în Bruxelles.

-Câteodată eșuăm în a ne verbaliza interesele din industriile, societățile noastre. Alteori confundăm status-quo-ul cu interesul național și preferăm o bunăstare prezentă în fața uneia sustenabile și îndreptată către viitor.

-Așadar, trebuie să fim ofensivi și nu defensivi, trebuie să ne plângem mai puțin și să facem mai mult.  

-Trebuie să acceptăm că vom fi interconectați, că România va deveni exportator de energie și să facem cât mai multe cu resursele pe care le avem.

-Trebuie să introducem tehnologii moderne și inovative și de asemenea să profităm și să reușim să progresăm prin intermediul resurselor pe care le avem la dispoziție.

-Nu trebuie să ne fie frică de piața europeană deoarece ne vom confrunta cu ea mai devreme sau mai târziu. Nu trebuie să ne temem de corupția ce paralizează piețele și administrația și ar trebui să încercăm în următoarele luni să avem o voce mai puternică aici în Bruxelles.

-Putem nu doar să acceptăm politicile ca atare, ci ,cu siguranță, să fim noi cei care le fac.

Adina Vălean, vicepreședinte al PE:

-Trebuie să privim totul în context internațional, să vedem dezvoltările în întreaga lume, care ne sunt oportunitățile și cum putem profita de pe urma lor.

– în urmă cu o lună, pe 19 aprilie, primul tanc petrolier cu gaz natural lichefiat (GNL) a părăsit terminalul din SUA, transformând astfel Europa în al treilea continent, după Asia și America de Sud, căreia i-a fost livrat GNL american.

– Gazele din Australia și SUA vor schimba dramatic fluxurile de gaze la nivel mondial prin deplasarea fluxurile spre Asia, iar apoi spre Europa.

-Acest lucru va funcționa ca un mecansim de echilibrare a prețului, va reduce prețurile ridicate ale gazului rusesc în Europa, pentru că va crește competitivitatea și lichiditatea pieței.

– În Europa de est piețele sunt dominate de furnizori externi, contracte pe termen lung și cu clauze de preț.

-nu există un disruptor al situației actuale, majoritatea statelor din est fiind încă puternic dependente de Rusia.

-cred cu fermitate că România poate fi acest disruptor, industria sa energetică va fi acel distruptor inovativ care va iniția competiția și va spori securitatea aprovizionării pentru statele din sud-est.

-rezerva de gaze descoperită în Marea Neagră va transforma România într-o piață stabilă auto-sustenabilă, fără importuri, într-un exportator regional.

– Sunt sigură că Uniunea Energetică și Fondul European de Investiții Strategice oferă UE o fereastră de oportunitate oentru a-și relansa investițiile pe termen lung, stabilind astfel economia pe un trand ascendent.

-Mă bucur că astăzi, figuri importante ale industriei energetice românești participă la o dezbatere la nivel înalt cu comisarului Canete. Sunt convinsă că schimburi de informații precum acestea, vor aplica modificările necesare pentru a asigura competitivitatea în Europa Centrală și de Est.

Luminita Odobescu, ambasadorul României la UE: 

-Sunt bucuroasă să observ faptul că există un centru energetic românesc ce organizează acest eveniment ce atrage diferite părți interesate din sectorul energetic.

-Activitatea Centrului Energetic este relevantă pentru deciziile luate la nivel național și european

-Expertiza membrilor săi este folositoare și necesară în vederea revizuirii politicile europene în sectorul energetic

-Personal, aș fi bucuroasă să observ faptul că Centrul contribuie la evenimentele ce vor fi organizate în cadrul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene de către României în 2019

-Subiectele de astăzi sunt importante dacă avem în vedere procesele accelerate în domeniul energetic la nivel european

-Doresc să exprim aprecierea României pentru eforturile Comisiei Europene de a pune în discuție Strategia Energetică a UE deoarece România sprijină pe deplin acest proiect și este implicată, în special în dimensiunea securității energetice

-În viziunea României, Uniunea Energetică și obiectivele climatice pot fi obținute numai prin buna folosirea a tuturor soluțiilor viabile.

Sesiunea I: ”Regional Policy Response to the New Energy Market Design in Central and Eastern Europe”

VIDEO 2:

Niculae Havrileț, președinte ANRE:

-Cel mai important este că vom continua să vedem o extindere a pieței

-Principala tinta este să dezvoltăm requirements de la comisia, requirements pentru un regulatory framework

-Astfel vom putea asigura securitatea energetică la preturi competitive

Este foarte importantă cooperarea regională

-Prioritatea noastră pentru anul prezent este creșterea eficienței și armonizarea legislației

-ANRE a emis peste 1000 de ordine si decizii se referă la acest concept al liberalizării pieței petrolului și gazelor, al pachetului european, pentru o mai bună funcționare a pieței.

-Protecția consumsatorilor, inlcusiv informarea completă și corectă, reprezintă unul dintre obiectivele noastre.

-Ca rezultat al unei mai bune cooeprări a companiilor de energie peste graniță, electricitatea poate fi comercializată mai bine în Europa.

-Dorința noastră este de a elimina orice fel de restricție de a comercializa energia peste granițe.

-ANRE este unul dintre cei mai mari reglementatori ai sectorului energetic.

Radu Dudău, consilier al ministrului Energiei:  

-Așa cum a subliniat și eurodeputatul Adina Vălean, contextul actual este marcat de schimbări tehnologice, geopolitice, cât și politici climatice.

-Aceste trei puncte modelează politica energetică și de mediu.

-În zilele noastre, trăim o eră a oportunităților, dar și a volatilității

Ne dorim să vedem partea bună a ce ne va aduce acest proces tehnologic.

-În noiembrie 2015, noul Guvern a reluat procesul de revizuire pornit în 2014 și ne dorim o noua stategie energetică, pentru o viziune ce să includă anii viitori până în 2030, chiar 2050. 

-Există o serie de obiective strategice și ne dorim ca sursele de energie să fie echilibrate și diversificate

-Sprijinim investițiile privind eficiența energetică și ne dorim decarbonizarea în domeniul energiei cât mai mult.

Am publicat 4 din 5 rapoarte ale acestui sesiuni de lucru, următoarea va fi publicată săptămâna viitoare și va supusă consultării publice.

-La începutul lunii iulie este un termen imită pe care ni le-am impus pentru a avea raport calitativ despre cum ar trebui ca documentul final să arate, să fie cât mai eficient posibil.

-Pe 15 septembrie vom avea documentul final.

-Principalele scenarii în secțiunea cantitativă vor include și un scenariu de referință în care actuala reglementare să rămână în vigoare, dar și scenarii în care a vor exista ținte obligatorii de reducerea gazelor de seră.

-Până acum am reușit să ne încadrăm în scenariul stabilit.

Flavio ZANONATO, raportor New Energy Market Design”, Parlamentul European:

-În contextul uniunii energetice, avem mai multe obiective: unificarea piețelor energetice, vom asigura sursele energetice și vom avea prețuri energetice competitive.

-Avem obiective mărețe după summitul COP21, drumul spre integrarea europeană pornește însă cu ani în urmă.

-Astăzi avem oportunitatea de a discuta despre tranziția energetică

-Costurile sunt mari pentru unele economii, dar datorită fondului de tranziție pentru energie verde, vor putea face progrese suplimentare.

-Nu va solutiona intreaga problemă, dar în colaborarea cu alte fonduri, devine crucială în rezolvarea heavy unbalances în prodiucing energy systems

-România are cele mai bune performanțe în reducerea emisiilor, mult mai bune decât țările sale vecine

-Însă rația dintre emisia de carbon și PIB este mai mult decat dublă față de media UE

-Sper că Parlamentul European va susține un fond de investiții și sprijin în acest sens.

-Discuția despre un nou design al pieței energetice implică o bună cooperare între statele membre.


Prin Romania Energy Day – desfășurată cu tema ”Regional and European Values for Sustainable Energy in Central and Eastern Europe”, – Centrul Român al Energiei oferă continuitate unei platforme de dialog și de schimb de bune practici între România și sfera instituțională de la Bruxelles, accentuând utilitatea și necesitatea de a ralia obiectivele energetice comune, atât din perspectiva unei viziuni strategice naționale, cât și a celei europene. Mai mult, prin dubla sa prezență – la București și la Bruxelles – și prin intermediul Romania Energy Day, CRE reunește, sub formă asociativă, interesele companiilor naționale de energie și le conferă un cadru de comunicare comun cu actorii relevanți din procesul decizional european.

Romania Energy Day va fi găzduită la sediul Parlamentului European din Bruxelles cu sprijinul eurodeputaților Adina Vălean (PPE – vicepreședinte al Parlamentului European) și Sorin Moisă (S&D – membru în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie), dar și al Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană.

Evenimentul, la care vor lua parte președintele CRE, Corneliu Bodea, europarlamentarii Adina Vălean și Sorin Moisă, ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, comisarul european pentru Acțiune Climatică și Energie, Miguel Arias Canete, reprezentanți ai Ministerului Energiei din România și ai companiilor de profil din țară, se va concentra pe importante direcții de acțiune precum provocările noii piețe energetice din Europa Centrală și de Est, Strategia energetică a României și rolul acesteia, o mai mare interconectare prin îmbunătățirea securității energetice și diminuarea costurilor, impactul industriei electrice, a gazului și a petrolului și, nu în cele din urmă, rolul pachetului pentru securitate energetică al Uniunii Europene.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI ESTE DISPONIBIL AICI

Evenimentul joacă un rol important din perspectivă energetică națională și europeană. În primul rând, oferă un prilej pentru a dezbate la nivel european Strategia energetică a României, propunere aflată în consultare publică. ”În împrejurări de rapide și adânci transformări politice, tehnologice și conceptuale ale domeniului energiei, România are nevoie de o nouă strategie energetică națională, care să ofere decidenților politici și investitorilor reperele necesare unei planificări pe termen lung. Obiectivele strategice fundamentale – securitate energetică, competitivitate a piețelor de energie și sustenabilitate ecologică – trebuie traduse în priorități de acțiune la nivel de subsector energetic”, motivează Ministerul Energiei prioritatea privind reluarea și finalizarea procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României, demarat în 2014 și soldat cu publicarea a două documente preliminare: Analiza stadiului actual și Obligații naționale și internaționale (mai multe detalii aici).

Totodată, Romania Energy Day va constitui o ocazie de dialog între mediul decizional național, companiile de profil din România și instituțiile europene și din perspectiva contextului în care Uniunea Europeană se definește ca un actor important în domeniu, atât prin prisma Strategiei de securitate energetică, cât și prin etapele 2020, 2030 și 2050 al strategiei energetice europene și prin noul design al pieței de energie europeană, proces lansat spre consultare publică de Comisia Europeană în iulie 2015 (mai multe detalii aici). 

Centrul Român al Energiei este o organizație profesională pentru companiile și societățile energetice românești. Asociația și-a început activitatea în Bruxelles și Bucuresti în septembrie 2011, fiind condusă și finanțată de organizațiile membre, active, în prezent, în principal în domeniul energiei electrice, gazelor naturale și cărbunelui. CRE activează pentru a asigura pentru acestea condițiile cele mai libere și favorabile pentru competiție și progres cu scopul asigurării dezvoltării, a creșterii economice și bunăstării în România. Asociația facilitează dezvoltarea și consolidarea relațiilor între reprezentanții energeticii românești și instituțiile europene din Bruxelles.

Membrii CRE sunt principalele societăți de stat, alături de companii private active în sectorul energiei, petrolului și gazelor: Conpet SA, Complexul Energetic Oltenia, Electrica SA, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), Transelectrica, Transgaz, Adrem Invest, CEZ Group România, E.ON România, ECRO, Energobit, Eximprod, Inversolar Energy, Monsson Alma, Nova Industrial, NRGSG Tehnik, RETRASIB, Romgaz, Siveco, Tractabel Engineering, Țuca Zbârcea & Asociații.

Precedentele ediții ale Romania Energy Day sunt disponibile aici.

TAROM-RGB

Corespondența CaleaEuropeana.ro de la Romania Energy Day este realizată cu sprijinul Companiei Naționale TAROM.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Published

on

Dan Cărbunaru

Liderii PPE se reunsesc, în această săptămână, la Zagreb, unde timp de două zile – miercuri și joi – are loc Congresul popularilor europeni, cea mai importantă forță politică din Uniune.

Singur candidat la poziția de Președinte PPE, polonezul Donald Tusk îl va înlocui pe francezul Joseph Daul. Acesta din urmă va găzdui Congresul, alături de premierul croat Andrej Plenkovic și secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

Pe lângă alegerea noii garnituri de lideri – președinte, 10 vicepreședinți, secretar general și trezorier -, cei peste 2000 de participanți din 40 de țări vor discuta despre soluțiile de combatere a schimbărilor climatice, sprijinirea tinerei generații și despre Balcanii de Vest, zonă care a resimțit din plin efectele veto-ului președintelui francez Emanuel Macron din Consiliul European, care a blocat începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Între delegațiile naționale prezente la Congres se află și cea a Partidului Național Liberal, care va participa cu 30 de delegați, începând cu președintele Klaus Iohannis, președintele PNL și prim-ministrul Ludovic Orban, cei zece eurodeputați din partea PNL și alți 18 delegați naționali.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat deja prezența la Zagreb, unde va sosi a doua zi după dezbaterea organizată de SNSPA în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Urmăriți corespondența noastră de la Zagreb pentru a afla care sunt deciziile luate de liderii PPE și cum va fi reprezentată România.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Galerie FOTO/VIDEO din Bruxelles: Peste 1000 de români așteaptă să voteze la una dintre cele 8 secții de votare din Belgia

Published

on

©️ CaleaEuropeană.ro
Corespondență din Bruxelles

Corespondentul Calea Europeană, directorul Dan Cărbunaru, se află la Bruxelles de unde relatează cele mai proaspete informații privind alegerile pentru Parlamentul European, pe măsură ce acestea vor fi difuzate.

Duminică, sediul Parlamentului European din Bruxelles este transformat într-un uriaș centru de informare, în care aproximativ 1.300 de jurnaliști din țări UE și non-UE vor relata despre alegerile europene, considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, informează Parlamentul European printr-un comunicat.

S-au format cozi deja la secțiile de votare din principalele orașe din Europa. Sute de români așteaptă să-și exercite dreptul la vot. În Bruxelles există 8 secții de votare, iar la secția de votare de pe strada Montoyer peste 1000 de români așteaptă să voteze. În 2 ore s-a avansat maxim 20-30 de metri.  Există și o coadă specială pentru familiile care au venit împreună cu copiii. Coada formată de oameni se întinde deja pe o distanță de 3 străzi, informează jurnalistul Dan Cărbunaru.

UPDATE 26 mai, ora 14:55 

Poliția este prezentă în Belgia pe strada Montoyer din Bruxelles, unde zeci de români împreună cu familiile așteaptă să voteze atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

Cetățenii români, alături de cetățenii din alte 20 de state membre ale Uniunii Europene, își aleg duminică reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani în cadrul unor alegeri europene cruciale ce vor da startul deopotrivă unei schimbări la nivelul de vârf al ierarhiei instituțiilor europene și unui nou ciclu decizional pentru viitorul Uniunii Europene.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citiți și: Alegeri europene 2019: Românii din diaspora au format deja cozi la vot. LISTA COMPLETĂ a celor 441 de secții unde votează românii din străinătate

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul acestor alegeri pe care România le organizează, în premieră, din postura de țară ce asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele PE, Antonio Tajani, reiterează poziția de susținere pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef european, arătând că nu este dispus să facă nicio concesie Consiliului pentru deblocarea negocierilor în favoarea candidatului francez

Published

on

Corespondență Bruxelles

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a reiterat sprijinul instituției pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European într-un moment în care nu se cunoaște data la care vor fi reluate discuțiile eșuate cu Consiliul UE, transmite corespondentul CaleaEuropeană.ro de la Bruxelles.

,,Poziția Parlamentului European este foarte clară: avem un candidat român și pe acesta îl susținem pentru funcția de procuror-șef european”, a răspuns Tajani la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la felul în care s-ar putea soluționa blocajul din procesul de negociere pe această chestiune între Consiliu și Parlament. ,,Dezbaterea rămâne deschisă”, a adăugat acesta fără a indica că PE ar putea face o concesie Consiliului UE, respectiv statelor membre, în favoarea alegerii candidatului francez Jean-Francois Bohnert. 

De altfel, după cea de-a treia rundă de negocieri interinstituționale, care s-a încheiat fără vreun rezultat săptămâna trecută, PE a acuzat Consiliul UE că ,,cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, fiind esențial ca acesta ,,să aleagă un candidat care să facă instituția (Parchetul European n.r.) puternică și credibilă”, afirma Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președintele comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului.

De asemenea, Judith Sargentini (Grupul Verzilor, Olanda), vicepreședintele Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE), declara tot atunci că ,,opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scoate în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. Sargentini punea blocajul apărut în negocierile dintre Parlament și Consiliu pe seama faptului că ,,hărțuirea din partea guvernului român (a Laurei Codruța Kövesi n.r.) a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, care pare acum singurul instrument la îndemâna statelor membre pentru a o bloca pe Kövesi, de altfel, ,,de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post”.

Amintim faptul că cele două comisii, LIBE și CONT au avut un rol esențial în evaluarea celor trei candidați aflați în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. 

Cea de-a patra rundă de negocieri între Parlament și Consiliu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 10 aprilie, însă a fost anulată pe fondul urgențelor prezentate de Brexit. Consiliul UE s-a arătat deschis la continuarea tratativelor săptămâna aceasta, însă Parlamentul European nu a dat curs acestei propuneri, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

,,Parlamentul nu a răspuns la propunerea Consiliului de a continua negocierile. Discuțiile pe actuala legislatură mai pot avea loc maxim până la data de 18 aprilie”, au explicat sursele citate, arătând astfel că în cazul nu care nu se va ajunge la un compromis între cele două instituții, numirea procurorului-șef european va fi amânată până la formarea noii configurații a Parlamentului European. De altfel, chiar Consiliul recunoștea săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că ,,în cazul în care negocierile nu vor fi încheiate până săptămâna viitoare, este probabil ca acestea să fie reluate odată ce noul Parlament intră în funcțiune”.

În orice caz, procurorul-şef trebuie să fie numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma negocierilor, pentru un mandat de șapte ani. Astfel, cele două instituții vor fi nevoite să găsească o cale de a ieși din impas, în condițiile în care co-legislativul european o susține pe Laura Codruța Kövesi, spre deosebire de preferințele Consiliului UE, unde țările membre au optat prin vot secret pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Parchetul European se așteaptă să devină operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Danemarcei care are drept de opt-out asupra chestiunilor ce țin de afaceri interne și justiție și a Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Antonio Tajani a făcut această declarație în cadrul evenimentului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie. 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL20 mins ago

Biden, înainte ca Putin să anexeze ilegal patru regiuni din Ucraina: SUA nu vor recunoaşte “niciodată, niciodată, niciodată” revendicările Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA34 mins ago

Ursula von der Leyen evocă “promisiunea democrației” în războiul declanșat de autocrații: În democrație, oamenii sunt stăpânii propriului viitor. În autocrație, oamenii sunt blocați într-un trecut fără sfârșit

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Premierul britanic Liz Truss va participa la primul summit al Comunității Politice Europene de la Praga și se oferă să-l găzduiască pe următorul la Londra

ENGLISH12 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

ENGLISH16 hours ago

CoR: Newly elected chair of COTER Commission, Emil Boc will focus his mandate on efficient use of EU budget and cohesion funds

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR16 hours ago

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor trei state membre

ROMÂNIA17 hours ago

Ministerul Sănătății a declanșat Mecanismul UE de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending