Lucian Isar: ”Romania in 2013 va avea o crestere economica sub cea din 2011”

lucian-isar-comLucian Isar scrie, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro, ca Romania, in 2013, va avea o crestere economica sub cea din 2011.

”Motivatia sta in faptul ca programul de guvernare nu este respectat si ca partea constructiva, liberala este neglijata pentru ca nu este la fel de vandabila electoral ca si transferurile.” sustine Isar.

Polii de crestere, politica industriala, triumviratul investitional, garantiile de stat pe segmente multiple, modificarea legii insolventei prezinta intarzieri majore.

”Mai mult, daca extragem evolutia exceptionala a agriculturii unul din cele doua trimestre ramase din 2013 va avea crestere negativa, daca nu ambele” adauga acesta.

”Romania este ultima tara din Uniunea Europeana cu potential de crestere in jurul a 4% pe ani”, dar care datorita modulu in care este guvernata, acest potential nu este exploatat, adauga Isar.

”Practic politica economica deficitara si inoportuna a pierdut Romaniei aproximativ 33 miliarde de euro, de 2 ori imprumutul de la IFIs.

Politica economica are mai multe componente care daca nu au ca si viziune cresterea economica si bunastarea cetatenilor, rezultatul este recesiunea sau stagnarea botezata in crestere recesionara.

Despre politica monetara si de credit am argumentat incat d. Isarescu, epuizand toate argumentele, a ajuns sa ne roage sa il credem. In opinia de fata il credem cum credem ca BNR achizitioneaza vin respectand principiul calitate/pret.” argumenteaza Lucian Isar.

„2013 va fi mai prost decat 2011 si din alte considerente. BNR era si a ramas o frana pentru economie asa ca putem pentru analiza curenta sa o excludem.

Problema pe care o vad cu restul mixului este ca din motive inca neclare politica guvernamentala s-a indepartat de programul de guvernare si de componenta de dreapta a politicilor de contructie-stimulare a economiei.

Initial principiul economic de baza era de stimulare a economiei cu solutii de dreapta, liberale, de constructie iar equitatea sociala asigurata printr-o combinatie de oferire de oportunitati si transferuri sociale.

Se pare ca apropierea alegerilor face ca tinta socialista de 50% sa mizeze pe transferuri si publicitate in detrimentul investitiilor, polilor de dezvoltare, management performant, dialogului aplicat cu mediul de afaceri si alte forme de stimulare.” sustine acesta.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.