Lucian Papici, demis din funcţia de procuror şef DNA. Ponta: Papici a făcut dosare politice. Băsescu: S-au băgat cu bocancii în justiţie

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis încetarea, din data de 2 octombrie, a delegării lui Lucian Papici din funcţia de procuror şef al Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie. Şeful DNA, Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată.

În locul lui Papici a fost numită Iulia Bendeac, iar ca adjunct al acesteia Viorel Ioan Cerbu. Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea este acuzat de asociere pentru săvârșirea unor infracțiuni și de instigare la cumpărarea voturilor, la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu. În plus, vicepremierul și-ar fi folosit influența pentru a aduce la vot minori sau persoane care nu aveau voie să voteze, printr-o hotărâre judecătorească.

Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat joi propunerile ministrului Justiţiei de numire a procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Elena Matieşescu şi Ion Alexandru în funcţii de conducere la secţii ale DNA şi va stabili pe 8 octombrie calendarul de avizare a acestora

DNA: Niţu nu a solicitat recomandări de la Kovesi când a delegat noi şefi, aşa cum prevede Regulamentul

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) reclamă că, pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei, informează Mediafax.

DNA precizează într-un comunicat de presă că nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii instituţiei motivele pentru care procurorul general Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Lucian Papici din functie, apreciind că “nu există motive care să justifice” această decizie. De asemenea, în acelaşi comunicat se mai precizează că tot miercuri, la ora 17.00 procurorul general a transmis şi faptul că delegarea Marianei Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de Combatere a Corupţiei a încetat cu aceeaşi dată, dar şi că în urmă cu o săptămână, Tiberiu Niţu îi prelungise lui Lucian Papici delegarea în funcţia de conducere cu încă trei luni, la cererea procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi.

“Pentru delegarea procurorilor Bendeac Iuliana şi Cerbu Ioan Viorel nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile menţionate”, precizează DNA, în acelaşi comunicat.

Ponta:  Papici a făcut dosare politice

victor pontaPremierul Victor Ponta a declarat că procurorul Lucian Papici a făcut dosare politice.

„Propaganda lui Macovei, nu a fost demis, i s-a terminat mandatul lui Papici. Susţin că Daniel Morar şi Papici au făcut dosare politice. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei. Probail că îl va numi domnul Băsescu (n.r. Curtea Constituţională). Avem 350 de sesizări cu documente trimise la Parchet. Până astăzi nu au terminat cercetările. Ce victimă este Papici? Cum să fie şef dacă şi-a terminat mandatul! Să mai stea procuror simplu, să mai facă şi el un dosar, că şefi din aştia puşi de Băsescu”. Sub comanda lui Papici, ca şef al Secţiei a I-a Penală, au fost instrumentate dosare precum cele ale lui Adrian Năstase sau Dan Voiculescu.

Băsescu: S-au băgat cu bocancii în justiţie

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa în cursul după-amiezii acestea.

“Mesajul pe care îl dau este că nu-l mai girez pe Victor Ponta, pentru că a incălcat grav pactul de coabitare şi, în mod deosebit, s-a băgat cu bocancii in justiţie. Multe incălcări ale pactului i-am tolerat, şi pe politică externă, şi nerespectarea angajamentelor cu legea sănătăţii, a reorganizării adminsitrative etc. Dar faptul că s-au băgat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea…Dacă Dragnea n-are nicio problemă, du-te in faţa judecătorului” a declarat Băsescu.

Parchetul General: Ministrul Justiţiei a cerut CSM înlocuirea celor doi

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că demiterile de miercuri după-amiază vin ca urmare a unei propuneri a ministrului Justiţiei.

“Ca urmare a speculaţiilor lansate în spaţiul public în legătură cu încetarea unor delegări în funcţii de conducere a unor procurori la Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Măsurile dispuse au avut în vedere faptul că ministrul justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, după cum urmează:

-doamna Iuliana Bendeac în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei;

-domnul Viorel Cerbu în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei;

-doamna Elena Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală;

-domnul Ion Alexandru în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.