Connect with us

INTERNAȚIONAL

Lumea în 2016, sub lupa specialiștilor. Ce spun unele dintre cele mai influente personalități europene și globale despre provocările anului

Published

on

Anul 2015 a reprezentat o piatră de încercare pentru Uniunea Europeană. Criza din Grecia, la care se adaugă și criza refugiaților a dus la o scindare a opiniilor statelor membre despre cum ar trebui să fie gestionate aceste probleme, aspecte care au frământat profund și personalitățile din spațiul politic european. NewEurope a publicat un volum articole și comentarii ale unora dintre cele importante personalități internaționale, grupate pe diferite domenii care au furnizat principalele subiecte ale anului trecut.

Astfel, CaleaEuropeana.ro a selectat cele mai importante sectoare abordate, fiind expuse mai jos pozițiile pe care astfel personalități le-au avut cu privire la problemele și momentele incandescente întâlnite anul trecut. Jean-Claude Juncker deschide balul, fiind dirijorul orchestrei (mai multe detalii aici).

colaj international

Provocările Uniunii Europene: Migrație și securitate

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei: Anul 2015 a fost caracterizat de zvonul conform căruia extremiștii doresc să distrugă pilonii pe care societățile noastre sunt construite, libertatea și toleranța. Adevărul este că nu teroriștii sunt cei care vor distruge dmocrațiile. Doar noi putem face acest lucru. Guvernele statelor membre Uniunii Europene trebuie să ia măsuri pentru a spori gradul de securitate. Trebuie să ne amintim că națiunile noastre sunt mai puternice când acționează în spiritul legii. De asemenea, statele trebuie să ia în calcul cum să își consoldeze rezistența din interior. Teroriștii nu pot fi înfrânți doar cu arme. Lecția ultimilor ani ne-a confirmat că modul dmocratic de a acționa este esențial pentru stabilitate, lucru ce trebuie avut în vedre și în anul 2016.

Dimitris Avramopoulos, comisarul Uniunii Europene pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie: Există o lipsă de încredere care duce la confundarea refugiaților cu teroriștii. Nu mai există încredere că Uniunea Europeană poate furniza soluții eficiente pentru noi toți. Ceea ce avem nevoie în anul 2016 este mai multă încredere, mai multă solidaritate, mai multă responsabilitate, mai multă cooperare, mai multă unitate. Suntem la o răscruce de drumuri acum. În plină globalizare și aflată în mișcare, putem avansa doar dacă acționăm în perspectivă, împreună.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei: Suntem conștienți că terorismul nu poate fi înfrânt doar cu bombe. Obținerea unui acord politic va fi un proces de lungă durată, iar rezultatele nu depind în totalitate de noi. Unii dintre partenerii de care avem nevoie au interese divergente față de ale noastre.  Trebuie să ne confruntăm cu realitatea, cu toate momentele sale de inertitudine și să ne asumăm responsabilitatea acțiunilor noastre. Nu vom fi capabili să înfrângem Daesh izolându-ne. Lucrul de care avem nevoie este perseverența, dar și o strategie politică atotcuprinzătoare.

 Tony Blair, fost prim-ministru al Marii Britanii: Lupta împotriva extremismului implică forță, dar și disciplină pentru ca cetățenii noștri, dar și cei care vin în țara noastră să înțeleagă de ce valorile după care ne ghidăm sunt esențiale și de ce suntem hotărâți să luptăm pentru ele. Acest lucru necesită și cooperare. Marea majoritate de la nivel global dorește să trăim cu toții în pace, iar cu sprijinul și determinarea ei, acest lucru va fi posibil.

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European: Trebuie să ne îmbunătățim capabilitățile din sectorul defensiv și cel al luptei împotriva terorismului. Trebuie să înțelegem mai bine motivațiile teroriștilor pentru a putea preveni potențiale atacuri. Deja cunoaștem faptul că radicalizarea își are rădăcinile în diferite surse. Ne confruntăm cu o ideologie islamistă care se răspândește rapid în zonele slab dezvoltate. Vom fi nevoiți să găsim noi metode de a coopera cu aliații noștri din zona Orientului Mijlociu, dar și să sporim lupta împotriva radicalizării din interiorul propriilor granițe. Mai mult, trebuie să luptăm fără să ne pierdem optimismul și bucuria de a trăi.

Nigel Farage, liderul UKIP, membru al Parlamentului European: Este imposibil să vorbim despre o Uniune Europeană sigură fără granițele interne consolidate, cu granițe externe extrem de poroase. Din păcate, naivitatea Uniunii Europene privind spațiul Schengen a fost exploatată de către Daesh. Schengen nu mai există. Ideea nu doar că a fost una care anticipa problemele, dar a și dus la libera circulație a cetățenilor, a criminalilor, teroriștilor. Dacă militanții Daesh vor reuși să ajungă la granițele Greciei sau ale Italiei, el/ea va avea posibilitatea să ajungă unde dorește.

Economia europeană

Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie: Există nevoi globale care încă nu au primit un răspuns și care ar putea contribui la creșterea economică. Numai infrastructura ar putea absorbi trilioane de dolari din investiții, nu doar în statele aflate în curs de dezvoltare, dar și în Statele Unite, care nu a mai acordat atenția necesară acestui sector în ultimele decenii. În ciuda faptului că băncile noastre manifestă semne de revenire, acest lucru nu este suficient pentru a fi capabile să își ducă la bun sfârșit scopurile. Acestea excelează când vine vorba de exploatare și manipulare, dar au dat greș in calitate de mediatori. Singurul remediu pentru această „boală” este o creștere a cererii. Redistribuția veniturilor va ajuta, având în vedere că va consolida reformele sitemului financiar – nu doar să prevină producerea daunelor asupra tuturor, dar și prin determinarea băncilor și a altor instituții de a acționa în conformitate cu structura pe care o au: realizarea unei concordanțe între depozitele pe termen lung și necesitatea investițiilor pe termen lung.

Cristine Lagarde, director general al FMI: Toate statele trebuie șă își actualizeze economiile prin reformarea pieței muncii, infrastructurii, sistemul educației și al sănătății, în special în această perioadă de creștere redusă și incertitudine. De asemenea, având în vedere problemele cu care ne confruntăm, precum schimbările climatice, migrația, sporirea gradului de cooperare internațională este imperios necesar. Într-adevăr, problemele cu care ne vom confrunta în anul 2016 sunt unele importante, dar politicile potrivite, o conducere pe măsură și sporirea nivelului de cooperare ne vor ajuta să ieșim din acest impas.

Viviane Reding, fost vicepreședinte al Comisiei Europene: Într-o lume actuală interconectată, barierele fizice sunt șterse, distanțele sunt diminuate iar valorile devin unele la scară globală. În vreme ce lumea s-a schimbat, regulile trebuie să fie adaptate. Având în vedere că trăim într-o lume fără granițe, regulile trebuie să fie fără frontiere. Este în interesul nostru ca sitemul internațional să fie în concordanță cu valorile și interesele europene. Nu pot exista acorduri internaționale fără siguranță pe măsură. Dar, mai important, nu putem vorbi de siguranță, fără acorduri pe măsură. Comerțul nu se referă și nu s-au referit niciodată la comerț. În vreme ce societatea globală devine din ce în ce mai nesigură, Europa nu poate fi lăsată fără propria guvernare. Trebuie să acționăm acum. Înainte de a fi prea târziu, liderii trebuie să aibă curajul de a ieși din zona de siguranță în care sunt prinși: o integrare la scară redusă aduce cu sine așteptări reduse.

Uniunea Europeană

Manfred Weber, președintele Grupului PPE în Parlamentul European: Anul trecut a fost unul dificil, încărcat de provocări, atât pentru Uniunea Europenă, cât și pentru statele membre. Criza refugiaților, problemele legate de securitate ca urmare a atacurilor teroriste, instabilitatea din vecinătatea Uniunii Europene, ascensiunea extremismului și populismului la care se adaugă îngrijorările privind economia sporesc temerile cetățenilor. Statele membre nu mai pot face față problemelor complexe. Doar prin eforturi consistente și colaborare vom fi mai puternici. Aceasta este modalitatea prin care astepările cetățenilor europeni se vor materializa în soluții.

Gianni Pittella, liderul grupului S&D în Parlamentul European: Europa trebuie să adopte o atitudine revizionistă. Europa are nevoie de un nou proiect politic susținut și acceptat de către toate statele membre. Viziunea noastră este pentru o Europă mai democratică, care poate fi posibilă doar prin implementarea unor reforme instituționale la nivelul Uniunii, dar și prin întărirea competențelor legislative ale Parlamentului European. Instituțiile europene trebuie să pună capăt politicilor de austeritate, făcând apel la investiții. Fără investiții nu putem avea dezvoltare economică.

David McAllister, președinte al Delegației PE pentru relația cu SUA: Valorile, interesele și obiectivele comune reprezentă chintesența parteneriatului transatlantic dintre Statele Unite și Europa. Ambele sunt susținătoare ale democrațiilor, societăților deschise, drepturilor omului și pieței libere. Ambele părți s-au confruntat cu o serie de provocări, incluzând o gamă largă în mediul economic, terorismul, proliferarea nucleară, conflictele armate sau instabilitatea din mai multe colțuri ale lumii. Nici Statele Unite, nici UE, nu se pot adresa singure acestor probleme. Au existat o serie de relații comerciale și în materie de investiții care au adus beneficii ambelor părți. Istoria a demonstrat că putem lucra mai bine împreună. Lupta împotriva Daesh, conflictul din Ucraina, TTIP, Acordul Safe Harbour, Programul Visa reprezintă doar o parte din raporturile pe care le-am avut. Există multe probleme care trebuie rezolvate. Ne aflăm la o răscruce de drumuri iar vremurile cer determinare și abilitatea de a privi per ansamblu. Statele Unite și Uniunea Eureană trebuie să lucreze împreună, conduse de valorile comune și de o credință comună în libertatea individuală și democrație.

Contextul global și regional

Kofi Annan, fost secretar general al ONU: Astăzi, Consiliul de Securitate al ONU are mai multe sancțiuni în vigoare decât a avut oricând în istorie. Problemele potențiale pe care le ridică sanțiunile se extind dincolo de problema inneficienței. Este evident că acestea pot deveni contraproductive, precum cele impuse regimurilor care vor să se îmbogățească de pe urma piețelor negre sau tranzacționării bunurilor interzise. Riscul crește atunci când regimul vizat ocupă o poziție ce îi garantează posibilitatea de răzbunare, pentru că alegătorii se pot întoarce împotriva liderilor din cauza unor astfel de decizii. Impunerea sancțiunilor poate fi benefică, dar dacă pentru acest lucru sunt făcute, atunci modul în care sunt folosite trebuie redefinit.

Francis Fukuyama, directorul Centrului pentru Democrație: Cum anul 2016 tocmai a început, un concurs istoric este pe cale să înceapă, avându-le drept rivale pe China și Statele Unite/statele din vest. Lupta se duce pentru impunerea unui trend în ceea ce privește dezvoltarea. Marea întrebare care se ridică se referă la competitorul care va ieși învingător. Dacă One Belt, One Road ( inițiativă a președintelul Xi Jinping care va duce la transformarea nucleului economic al Eurasiei) va răspunde cu succes așteptărilor gânditorilor acestuia, întreaga Eurasie, din Indonezia până în Polonia va suferi transformări notabile.

Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe al României: Anul 2015 a fost unul dintre cei mai dificili ani din ultima perioadă pentru politica externă, din cauza contextului politic și de securitate complicate din vecinătatea NATO și UE, principalele organziații din care România face parte. Statul nostru a luat o serie de măsuri menite să vină în întâmpinarea problemelor cu care s-au confruntat cele două blocuri. Măsurile adoptate au avut drept scop sporirea securității noastre, dar și a celei statelor membre Uniunii Europene și NATO, prin contribuirea la crearea unui cordon de securitate pentru a lupta împotriva instabilității prezente. Cu toate acestea, un efort suplimentar este necesar, având în vedere că anul 2016 nu este unul ușor. Avem nevoie de mai mlută determinare, viziune, fiind necesară și o concentrare asupra valorilor comunității noastre pentru a garanta siguranța.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Argentina cere să devină “partener global” NATO: Ministrul argentinian al apărării i-a înmânat lui Mircea Geoană o scrisoare de intenție în acest sens

Published

on

© NATO

Argentina a cerut să devină “partener global” al NATO, solicitare transmisă formal Alianţei în cadrul unei întâlniri pe care ministrul argentinian al apărării, Luis Petri, a avut-o la Bruxelles cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

“M-am întâlnit cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO. I-am prezentat scrisoarea de intenție prin care se exprimă solicitarea Argentinei de a deveni partener global al acestei organizații. Vom continua să lucrăm la recuperarea legăturilor pentru modernizarea și antrenarea forțelor noastre la standardele NATO”, a scris Petri, pe Twitter.

“Este o mare plăcere să-i urez bun venit ministrului Apărării, domnul Petri, la Cartierul General al NATO. Argentina joacă un rol important în America Latină și salut cererea de astăzi de a explora posibilitatea de a deveni partener NATO. NATO colaborează cu o serie de țări din întreaga lume pentru a promova pacea și stabilitatea. O cooperare politică și practică mai strânsă ar putea fi benefică pentru ambele părți”, a declarat și Mircea Geoană, conform unui comunicat al Alianței.

Cei doi lideri au făcut un schimb de opinii cu privire la provocările de securitate europene și latino-americane. Secretarul general adjunct a salutat rolul Argentinei în sprijinirea Ucrainei cu asistență umanitară vitală, inclusiv alimente, medicamente și sprijin pentru refugiați.

Dialogul politic al NATO cu Argentina a început în prima parte a anilor 1990. Ulterior, Buenos Aires a contribuit la operațiunile NATO de sprijinire a păcii în Bosnia și Herțegovina, precum și în Kosovo.

În prezent, Columbia este singura țară parteneră a NATO din America Latină.

Orice decizie cu privire la un parteneriat oficial ar necesita un consens din partea tuturor celor 32 de aliați.

Continue Reading

SUA

“Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

Published

on

© Donald J. Trump/ Facebook

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se “mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a exclamat el pe reţeaua sa, TruthSocial.

Statele Unite ale Americii sunt principalul susţinător militar al Kievului, iar Congresul examinează în prezent un nou pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, contestat aprig de aleşii republicani cei mai apropiaţi de Donald Trump.

Într-o mișcare semnificativă de consolidare a sprijinului internațional al SUA, Camera Reprezentanților este pe cale să voteze sâmbăta aceasta un pachet de ajutor în valoare de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, printre alte măsuri cruciale. Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru acest proiect de lege, subliniind importanța acestuia în transmiterea unui mesaj hotărât către lume.

Fără a se opune direct, fostul preşedinte republican a estimat în ultimele zile că SUA trebuie să “înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi”.

“De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?”, a scris joi republicanul într-o postare pe reţeaua sa, lansând următorul îndemn, scris cu majuscule:”Mişcă-te, Europa!”.

Între timp, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit miercuri, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar că este necesar să fie furnizată urgent apărare antiaeriană Ucrainei, muniție de artilerie și rachete.

Trump, candidatul republican la președinția SUA, consideră că nu este potrivit pentru el să viziteze Ucraina în acest moment, deoarece nu deține o funcție, după ce președintele Volodimir Zelenski l-a îndemnat să vină în vizită

Continue Reading

SUA

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

Published

on

© US House of Representatives/ Flickr

Într-o mișcare semnificativă de consolidare a sprijinului internațional al SUA, Camera Reprezentanților este pe cale să voteze sâmbăta aceasta un pachet de ajutor în valoare de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, printre alte măsuri cruciale, relatează BBC.

Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru acest proiect de lege, subliniind importanța acestuia în transmiterea unui mesaj hotărât către lume.

Mult-așteptatul proiect de lege privind ajutorul, care a fost amânat din cauza opoziției venite în principal din partea facțiunii de dreapta a Partidului Republican, cuprinde mai multe pachete de ajutor, inclusiv prevederi pentru apărarea Israelului și sprijin pentru regiunea Indo-Pacific.

Opoziția din partea unor facțiuni republicane a împiedicat timp de luni de zile progresul în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, încercându-se corelarea acestuia cu finanțarea pentru aplicarea legii privind controlul frontierei dintre SUA și Mexic.

În condițiile în care republicanii dețin o majoritate redusă în Cameră, Johnson ar putea fi nevoit să apeleze la sprijinul democraților pentru a asigura adoptarea proiectelor de lege. Președintele Biden a susținut fără echivoc pachetul de ajutor, subliniind natura critică a sprijinului acordat Ucrainei și Israelului pe fondul escaladării tensiunilor cu Rusia și, respectiv, Iranul.

Proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina, în valoare totală de aproape 61 miliarde de dolari, include prevederi privind asistența letală pentru forțele ucrainene și impune acorduri de împărțire a costurilor cu aliații SUA. Acest anunț vine în urma intensificării atacurilor asupra Ucrainei, o lovitură recentă cu rachete rusești făcând numeroase victime la Cernăuți.

În același timp, proiectul de lege care alocă 26 miliarde de dolari pentru Israel vizează refacerea sistemelor defensive precum Iron Dome și Praștia lui David. Un alt proiect de lege care se concentrează pe zona Indo-Pacific urmărește să contracareze provocările militare ale Chinei și să consolideze apărarea Taiwanului.

În plus, pachetul legislativ include măsuri precum “Refacerea prosperității economice și a oportunităților pentru ucraineni” (Repo Act), care vizează furnizarea de bunuri rusești confiscate către Ucraina, și inițiative pentru a aborda preocupările de securitate legate de TikTok.

Cu toate acestea, demersul lui Johnson în favoarea ajutorului extern s-a confruntat cu o opoziție fermă în cadrul partidului său, în special din partea facțiunilor conservatoare precum Freedom Caucus. Membrii au criticat alocarea de fonduri, susținând că accentul ar trebui să fie pus pe probleme interne, cum ar fi securitatea frontierelor.

În ciuda presiunilor tot mai mari, Johnson rămâne hotărât în susținerea ajutorului extern, subliniind rolul Americii în apărarea aliaților și intereselor sale în întreaga lume. În timp ce tensiunile continuă să mocnească pe mai multe fronturi, rezultatul votului de sâmbătă va avea implicații semnificative pentru politica externă a SUA și pentru eforturile de securitate globală.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA16 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Argentina cere să devină “partener global” NATO: Ministrul argentinian al apărării i-a înmânat lui Mircea Geoană o scrisoare de intenție în acest sens

SUA2 hours ago

“Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

SCHENGEN2 hours ago

Schengen: Comisia Europeană a propus Consiliului UE să stabilească data eliminării controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria

ROMÂNIA DIGITALĂ11 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA16 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.17 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA17 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA18 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending