Luni, 26 mai, Liliana Andreescu este invitată la Cafeneaua Complexităţii

În Romania comunista, o regizoare curajoasa monta cu o trupa de teatru studentesc o piesa care transmitea un mesaj de libertate, ce il indemna pe spectator sa rupa nodurile existentei si sa se inalte dincolo de limite. Un moment care a schimbat interior multe vieti si a anticipat cu aproape 30 de ani in urma schimbarea de paradigma pe care o traversam in prezent.

Avem deosebita placere de a o avea ca invitata la Cafeneaua Complexitatii pe doamna Liliana Andreescu, regizoarea spectacolului “Dincolo de limite” inspirat din celebrul bestseller american “Pescarusul Jonathan Livingstone” de Richard Bach.

In 1976, in revista “Secolul 20” , ingrijita de Dan Haulica, aparea nuvela “Pescarusul Jonathan Livingstone” a lui Richard Bach, autor necunoscut la noi pana la acea traducere. Nuvela a avut un foarte mare success, fiind tradusa in multe limbi si a constituit baza pentru un film englezesc unde personajele erau pasari, sau, in Romania, o adaptare pentru scena unde personajele se exprimau doar prin miscare artistica sugestiva.

Richard Bach s-a nascut in 1936 in Oak Park, SUA. A fost pilot de incercare. El mai este cunoscut publicului romanesc si prin romanele « UNUL », « Indrumar pentru Mesia. Invataturi pentru suflete avansate » sau « Fugind de confortul sigurantei », romane care surprind omul in efortul sau de autocunoastre, de autodepasire si de inaltare spirituala.

Pescarusul Jonathan Livingstone este o fabula a zborului dedicata de autor “adevaratului pescarus Jonathan, care traieste in noi toti”. Liliana Andreescu, invitata din seara aceasta, a scris un scenariu, «Dincolo de limite », pe care , pornind de la povestea lui Jonathan Livingstone, l-a imbogatit cu versuri din lirica universala, foarte potrivite pentru a ilustra si accentua sensurile explorarii spre autocunoastre a lui Jonathan. Scenariul a fost pus in scena si jucat in anii 1981-1985 de studentii din trupa de teatru studentesc « ALMA » de la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, in regia autoarei.

In seara aceasta va propunem o lectura artistica a acestui text, reprezentand primul pas pentru dezvoltarea proiectului de constituire a unei trupe de teatru (…altfel) care sa monteze un spectacol ….dincolo de limite.

Mai multe informaţii despre întâlnirile de la Cafeneaua Complexităţii puteţi afla accesând www.cafenea.complexity.ro.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.