Marele Ducat al Luxemburgului, stat membru fondator al Comunităților Europene, a preluat astăzi, 1 iulie 2015, președinția semestrială a Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene.
Guvernul luxemburghez condus de Xavier Bettel, cel care i-a urmat în funcție longevivului premier Jean-Claude Juncker, preia atribuțiile președinției rotative într-un moment în care instituțiile europene negociază din răsputeri viitorul economic al Greciei. Președinția luxemburgheză vine în continuare celei a Letoniei, țară care a deținut această responsabilitate între 1 ianuarie 2015 – 30 iunie 2015.
Potrivit paginii oficiale a președinției luxemburgheze, Marele Ducat își va direcționa abordările pe un dialog constant cu cetățenii, sprijin pentru mediul de afaceri și colaborare strânsă cu parteneri și instituții pentru a acționa în interesul Europei.
Prioritățile președinției sunt axate pe următoarele: stimularea investițiilor pentru a genera creștere economică și angajabilitate, aprofundarea dimensiunii sociale a UE, gestionarea migrației și combinarea libertății, justiției și a securității, revitalizarea pieței unice cu accent pe dimensiunea digitală, plasarea competitivității europene într-un cadru global și transparent, promovarea dezvoltării sustenabile și consolidarea prezenței UE la nivel global.
Potrivit tradiției instituționale, președinția Consiliului este reprezentată de un trio, în care actuala președinție continuă o parte din obiectivele propuse de precedenta, iar cea viitoare urmează să le promoveze pe agenda sa. Astfel, o parte din obiectivele președinției anterioare, cea a Letoniei, s-au concentrat pe creștere economică și competitivitate, agenda digitală și consolidarea rolului global al Uniunii Europene.
Împreună cu Italia, care a deținut președinția între 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2014, Letonia și Luxemburg au format un trio al președințiilor, sistem introdus în 2009.
Printre principalele progrese realizate în timpul președinției letone, pagina oficială a acesteia notează: acordul în Parlamentul European vis-a-vis de Fondul European de Investiții Strategice, avansarea discuțiilor pe tema Uniunii Energetice, o abordare generală asupra protecției datelor, eliminarea tarifelor de roaming și acces liber la internet sau reuniunea Parteneriatului Estic.
În ceea ce privește România și problema accederii sale în spațiul Schengen, ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a declarat la ultima sa vizită în țara noastră (n.r. – aprilie 2015) că ”de patru ani aţi terminat toate pregătirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar există încă un mic blocaj. După părerea mea trebuie găsită cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu în calitate de preşedinte al Consiliului UE este să încerc să vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii“.
Este pentru a 12-a oară când Luxemburg va asigura președinția Consiliului UE, precedenta situație datând din 2005, când prim-ministru era actualul șef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La acest moment, Luxemburgul deține două poziții la nivelul leadership-ului european prin președintele Comisiei și președinția Consiliului. Un fapt interesant de semnalat este că Jean-Claude Juncker este liderul european care de-a lungul timpului a deținut și președinția Consiliului (prin calitatea de premier al Luxemburgului), a fost șef al Eurogrupului și acum lider al Comisiei Europene.
Mandatul luxemburghez se va încheia la 31 decembrie 2015, urmând a fi preluat de Olanda la 1 ianuarie 2016.
.
Pingback: Reuniune ECOFIN: Vor fi adoptate recomandările specifice fiecărei țări (Semestrul European 2015) | caleaeuropeana.ro
Pingback: Lansarea președinției luxemburgheze a Consiliului UE în România. Bogdan Aurescu: ”Toate provocările cu care se confruntă UE reclamă răspunsuri coerente şi politici coordonate şi sustenabile” | caleaeuropeana.ro