Macovei: Ponta să anuleze OUG privind referendumul

Europarlamentarul PDL Monica Macovei îi cere premierului Victor Ponta să anuleze OUG care stabileşte că preşedintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participanţii la vot, ea subliind că CC a stabilit că şeful statului nu poate fi demis decât cu majoritatea alegătorilor de pe liste.

Redăm textul integral al comunicatului:

“Curtea Constitutionala a stabilit ca referendumul este valid numai daca  participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Cer guvernului Ponta sa anuleze imediat OUG nr 41 din 5 iulie care are o prevedere contrara deciziei de astazi a Curtii Constitutionale. Ii cer lui Ponta sa-si respecte promisiunea ca va pune imediat in aplicare deciziile CCR.

Reactiile de ingrijorare ale unor oficiali europeni – de la cancelarul german, Angela Merkel, pana la chemarea lui Ponta sa dea explicatii in fata Comisiei Europene si a presedintelui CE Jose Barroso -, precum si articolele din presa straina care relateaza pe larg despre incalcarile statului de drept  au fost intemeiate. Deciziile de ieri si de astazi ale Curtii Constitutionale confirma incercarea guvernului Ponta si a USL de a suspenda Constitutia si statul de drept in Romania.

Trebuie sa ne intoarcem la normalitatea unui stat de drept, prin urmare guvernul Ponta trebuie sa anuleze ordonantele de urgenta contrare deciziilor CCR si sa nu blocheze publicarea in Monitorul Oficial a deciziilor Curtii.

Reamintesc:

1) OUG 41 din 5 iulie a fost emisa in timpul procedurii de suspendare a Presedintelui, adica Ponta a schimbat regulile in timp ce jucatorii erau deja pe teren;

2) schimbarea se refera doar la referendumul pentru demiterea Presedintelui; pentru ca orice alt referendum sa fie validat, cerinta ca majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale sa participe la vot nu a fost modificata.

Dupa atatea incalcari grosolane ale Constitutiei, Ponta trebuie sa plece si sa elibereze Monitorul Oficial, luat abuziv tot prin ordonanta de urgenta.

Foto: monica-macovei.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *