MAE: Corlăţean şi Patruşev au convenit că 2013 e o oportunitate pentru reconectarea româno-rusă

Corlăţean Patruşev MAEMinistrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut, la 17 iunie 2013, o întrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, aflat în vizită la Bucureşti.

Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ruse în ansamblu, în vederea identificării domeniilor de interes reciproc pentru colaborarea viitoare, potrivit unui comunicat remis presei.

Ministrul român al afacerilor externe a salutat dinamica pozitivă a contactelor bilaterale la nivel de lucru din ultima perioadă şi a arătat disponibilitate pentru continuarea lor, pe agenda bilaterală figurând şi o vizită a şefului diplomaţiei române la Moscova în perioada următoare. A evocat interesul părţii române pentru remodelarea relaţiei în jurul unei agende pragmatice, pozitive şi constructive, care să promoveze dialogul deschis şi să se bucure de predictibilitate.

Discuţiile au evidenţiat importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice din ultimul timp. Ministrul român de externe şi secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse au apreciat, cu acest prilej, rezultatele recente ale sesiunii a XI-a a Comisiei Economice Mixte pentru cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică (18-19 aprilie 2013), confirmând dorinţa reciprocă de avansare în colaborarea economică româno-rusă, în scopul definirii clare a poziţiilor pentru apropiere a acestora.

Ministrul Titus Corlăţean si înaltul oficial rus au fost de acord că marcarea în acest an a 10 ani de la semnarea Tratatului Politic de bază şi 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Federaţia Rusă reprezintă o oportunitate deosebită de reconectare a celor doua societăţi.

De asemenea, cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia, fiind discutate teme precum situaţia din Afganistan după retragerea ISAF din 2014, apărarea antirachetă şi cooperarea în domeniul telemedicinei, respectiv în domeniul combaterii terorismului, pirateriei şi traficului de droguri, precum şi pe dosare de actualitate de pe agenda regională şi internaţională (Nordul Africii, Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Iran).

Sursa: MAE
Foto: MAE.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.