MAE: Recentele incidente din Valea Timocului pun într-o lumină nefavorabilă relaţiile româno-sârbe

MAEMAE precizează, într-un comunicat referitor la informaţia apărută în presă privind anchetarea de către autorităţile sârbe a unor români care au participat la sfinţirea unei troiţe în Valea Timocului, că este la curent cu situaţia şi că incidentul pune într-o lumină nefavorabilă relaţiile cu Serbia.

O televiziune de la Bucureşti a relatat, preluând surse online, că “securitatea sârbă” din Bolievaţ a întreprins o anchetă împotriva mai multor români care au participat, recent, la slujba de inaugurare a troiţei din Podgorac, în Valea Timocului.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, marţi seară, că este “la curent cu situaţia creată în urma sfinţirii unei troiţe româneşti în localitatea Podgorac, în Valea Timocului, Serbia” iar Ambasada României la Belgrad a întreprins “demersuri imediate” pe lângă autorităţile sârbe vizând clarificarea situaţiei.

“Ministerul Afacerilor Externe are în permanentă atenţie situaţia etnicilor români din Serbia şi promovează constant respectarea drepturilor comunităţii române din ţara vecină.” adaugă comunicatul.

MAE susţine că ” se pronunţă constant în favoarea asigurării cadrului legislativ necesar pentru exercitarea de către persoanele aparţinând minorităţii române de pe  teritoriul Serbiei a tuturor drepturilor, inclusiv al celui la practicarea religiei proprii”.

În acest context,  MAE “reafirmă necesitatea unor rezultate concrete ale implementării prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Serbia privind minorităţile naţionale (semnat la 1 martie 2012, Bruxelles), prin care se asigură respectarea drepturilor individuale ale etnicilor români de pe teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele europene.”

În contextul evoluţiei Serbiei în direcţia deschiderii negocierilor de aderare la UE, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă “regretul faţă de situaţia creată, de natură să pună într-o lumină nefavorabilă bunele relaţii bilaterale dintre România şi Serbia”. MAE îşi exprimă speranţa că autorităţile sârbe vor întreprinde “demersuri concrete” în sensul respectării angajamentelor asumate în plan european şi bilateral cu privire la respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române de pe teritoriul Serbiei.

În martie 2012, România a condiţionat acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia de încheierea unui Protocol privind statutul minorităţilor.

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.