MAE: România a pledat la CAE pentru condamnarea actelor de violenţă şi a cerut o poziţie echilibrată a UE faţă de Egipt

titus-corlateanMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat ieri, 21 august, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles. În cadrul reuniunii, Corlăţean a pledat pentru condamnarea actelor de violenţă din Egipt, solicitând, în acelaşi timp, o poziţie echilibrată din partea Uniunii Europene, potrivit unui comunicat MAE remis caleaeuropeana.ro.

Reuniunea a fost convocată de Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate a UE (ÎR), Catherine Ashton, urmare evenimentelor recente din Egipt.

Intervenţiile şefilor diplomaţiilor europene au avut ca punct comun condamnarea fermă a violenţelor de pe teritoriul statului egiptean, soldate cu pierderi importante de vieţi omeneşti. Un alt mesaj important transmis de miniştrii UE a vizat necesitatea angajării pe calea unui dialog cuprinzător între toate forţele politice egiptene, ca unică soluţie reală de soluţionare a actualei crize.

Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a accentuat necesitatea ca Uniunea Europeană să aibă o poziţie echilibrată faţă de evenimentele din Egipt. Referitor la posibilitatea revederii de către partea europeană a cooperării UE-Egipt, mesajul demnitarului român s-a concentrat pe importanţa unei reacţii moderate a statelor europene, care să permită continuarea asistenţei în domeniile economic şi social, atât de importante pentru populaţia egipteană. Din punctul de vedere al Bucureştiului, se impune o analiză serioasă a impactului unei astfel de măsuri cu efecte în plan intern, regional şi internaţional.

Şeful diplomaţiei române a susţinut, alături de alţi miniştri europeni, condamnarea actelor de terorism, ţinând cont de evoluţiile de securitate preocupante din Peninsula Sinai. A solicitat, de asemenea, reflectarea clară în mesajul public european a respingerii cu fermitate a atacurilor repetate asupra bisericilor creştine din Egipt, precum şi a oricăror violenţe inter-religioase.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că este esenţial ca UE să se coordoneze, în toate acţiunile sale, cu partenerii săi regionali şi internaţionali. Egiptul este un partener-cheie în regiune pentru UE, fiind necesar ca UE să reitereze angajamentul ferm faţă de sprijinirea stabilităţii şi evoluţiei democratice a Egiptului.

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.