MAE: România va semna la ONU Tratatul privind comerţul cu arme

titus-corlateanRomânia se numără printre ţările care vor semna, miercuri, la sediul ONU de la New York, Tratatul privind comerţul cu arme convenţionale, care reglementează operaţiunile de export, import, brokeraj, tranzit şi transbordare a acestor produse militare. Tratatul privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT) este primul instrument juridic internaţional care reglementează acest domeniu la nivel global. ATT va fi semnat de către ambasadoarea Simona Miculescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Naţiunile Unite.

„Semnarea ATT are semnificaţii profunde legate de responsabilizarea statelor care derulează operaţiuni de comerţ exterior cu armamente convenţionale, estimat anual la 60 de miliarde USD, de diminuarea comerţului ilicit în materie şi de realizarea unui nivel adecvat de transparenţă. După intrarea sa în vigoare, ATT va reduce impactul utilizării armelor convenţionale asupra populaţiei civile din zonele de conflict, 500 000 de civili fiind ucişi, anual, în conflicte şi va diminua încălcările regimurilor de embargo impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra comerţului cu arme”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat MAE remis presei.

ATT prevede inclusiv interdicţii exprese pentru transferurile de armamente convenţionale care ar încălca obligaţiile internaţionale din tratatele şi convenţiile din domeniul drepturilor omului şi din dreptul umanitar sau care ar putea fi utilizate în comiterea infracţiunilor de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în toate tipurile de conflict armat.

Domeniul tratatului cuprinde operaţiunile de export, import, brokeraj, tranzit şi transbordare cu produse militare din cele 7 categorii de arme convenţionale listate de Registrul ONU al Armelor Convenţionale (UNROCA), creat în 1991, precum şi categoriei armelor de calibru mic şi armamentelor uşoare. Cele 7 categorii ale UNROCA sunt: tancuri şi vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie de calibru mare, aeronave de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete şi lansatoare de rachete.

Sursa: MAE
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.