MAE:”Solicitarea PE privind închisorile CIA a fost deja îndeplinită. O anchetă este în desfăşurare”

MAEParlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cere autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete “independentă, imparţială, detaliată şi eficientă” privind implicarea României în programul închisorilor CIA.

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns vineri într-un comunicat remis presei, explicând că a luat notă de Rezoluţia adoptată la 10 octombrie 2013 de Parlamentul European pe tema presupusei folosiri a unor ţări europene de către CIA pentru transportul şi deţinerea ilegală de prizonieri”.

Ministerul precizează că autorităţile române “nu deţin nici un fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism”.

Totodată, MAE subliniază că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare. “Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi a drepturilor omului. Ca membru al comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului. În acest spirit a fost abordat dosarul acestor alegaţii de către autorităţile române responsabile”, se arată în încheierea comunicatului.

Surse: MAE, Jurnalul.ro
Foto: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.