MAEur: România nu poate pierde în favoarea Greciei fondurile structurale neutilizate

Ministerul Afacerilor Europene a dezmintit informatia vehiculata de presa conform careia Romania ar risca sa piarda in favoarea Greciei fondurile structurale neutilizate.

Potrivit publicatiei Deutsche Welle, fondurile dezangajte ale tarii noastre ar putea fi folosite de statul elen.

Ministerul Afacerilor Europene a ţinut să transmită un comunicat prin care să explice că acest lucru nu este posibil.

Legislaţia comunitară în vigoare nu prevede posibilitatea realocării fondurilor structurale şi de coeziune între statele membre. Fondurile pierdute de un stat membru prin dezangajare (conform regulii n+2/n+3) se reîntorc la bugetul Uniunii Europene şi apoi se scad din contribuţia viitoare a statelor membre.

România nu a pierdut până în prezent niciun euro prin dezangajări automate din totalul fondurilor structurale şi de coeziune de 19,2 miliarde de euro alocate pentru obiectivul „Convergenţă” în perioada 2007-2013. Guvernul României acţionează pentru a preveni o  dezangajările de fonduri la sfârşitul anului 2012 şi pe viitor.

Pentru a asigura un grad cât mai înalt de absorbţie a instrumentelor structurale, România a realocat deja fonduri în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru proiecte destinate inserţiei şi menţinerii pe piaţa muncii a tinerilor.  Totodată, România intenţionează să efectueze o realocare între diferite programe operaţionale, punând accentul pe finanţarea  de proiecte care să asigure creştere economică şi sporirea gradului de ocupare a forţei de muncă..

La data de 18 mai 2012, rata proiectelor aprobate pentru ansamblul celor 7 programe operaţionale din România a fost de 82,1 %, iar rata de contractare de 73,5 %.  Proiectele depuse până la această dată au o valoare de aproape două ori mai mare decât suma alocată ţării noastre pentru exerciţiul bugetar 2007-2013.

Foto: agroeconomica.pe

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *