MAEurul nu si-a facut datoria, MAEurul poate sa plece

Dupa un an in fruntea Ministerului Afacerilor Europene, Leonard Orban se retrage, pentru o perioada de reflectie, dupa cum anunta intr-un interviu pentru Agerpres. Un tehnocrat cu o imagine buna in propria tara si in UE, dupa un mandat de Comisar European pentru multilingvism, care s-a confruntat cu problemele uriase din sistemul fondurilor europene si cu efectele bataliei politice fara mila din a doua jumatate a lui 2012.

La nivel European, imaginea sa a avut serios de suferit dupa dubla respingere prin vot pentru un mandat la Curtea Europeana de Conturi-in Comisia de specialitate si in Plen. In plan national, autoritatea tehnocratului Orban a fost minima. Trecut prin trei Guverne-Boc, Ungureanu, Ponta, in realitate, Leonard Orban a fost mai degraba asezat in rama ca sa dea bine la Bruxelles, decat a fost bagat in seama la Bucuresti.

Lipsa parghiilor reale de control al mecanismului de absorbtie a fondurilor UE l-a lasat pe Orban in postura de spectator si cel mult comentator al fenomenului, in timp ce AM-urile, cele care dirijau de fapt mecanismul, au ramas sub biciul ministrilor de linie.

Cat despre partea de reprezentare in UE, din vara incepand, spectacolul ciomagirilor mioritice s-a dovedit a fi mult mai relevant decat orice potential explicatie sau relatie personala privilegiata a fostului comisar European.

In plus, mai degraba de fapt in minus, sunt de amintit mentinerea MCV, amanarea continua a aderarii la Schengen si mesajele contradictorii privind conectarea la noile politici europene precum Uniunea Economica si Monetara, Europa 2020 etc.

Riscul asumat de dl Orban s-a concretizat abrupt si rapid. Ramane o necunoscuta cum va fi fructificata experienta dlui Orban pe viitor. Intre timp, imaginea domniei  sale, folosita de politicieni, pare sa fi fost epuizata si sacrificata. Ministrul pleaca, iar ministerul infiintat pentru el dispare. Maeurul nu si-a facut datoria, maeurul poate sa plece.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.