Italia. Nordul vaneaza romanii, sudul protesteaza impotriva mafiei

 

napoliZeci de mii de persoane au manifestat sâmbata la Napoli pentru a comemora victimele mafiei si pentru a cere sa se puna capat fenomenului crimei organizate în sudul Italiei, relateaza Reuters.Organizatorii asteptau aproximativ 100.000 de persoane din toata Italia si din alte 30 de tari sa participe la acest mars, una dintre cele mai mari demonstratii împotriva grupurilor de crima organizata din ultimii ani.

Mare parte din economia Italiei o reprezinta în continuare cele mai mari patru organizatii mafiote – ‘Ndrangheta din Calabria, Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli si Sacra Corona Unita din Puglia. Astfel, potrivit ministrului de interne Roberto Maroni, numai ‘Ndrangheta, considerata în prezent cea mai puternica organizatie mafiota din Italia, are venituri de 45 de miliarde de euro pe an din vânzarile de pe piata europeana a drogurilor.

Rude ale victimelor, dintre care unii erau îmbracati în alb si purtau fotografii cu cei dragi pe care i-au pierdut, s-au aflat în fruntea manifestantilor, în timp ce numele unui numar de circa 900 de persoane omorâte de mafie se auzeau în difuzoare. Pe un afis era scris: “Nu i-ati omorât. Ei merg alaturi de noi”.

“Aceasta este o zi de sarbatoare, pentru ca ne amintit de mortii nostri, alaturi de acesti oameni tineri care s-au adunat aici. Ei reprezinta viitorul Italiei”, a declarat Vicenzo D’Agostino, tatal unui politist care a fost omorât de mafie împreuna cu sotia si copilul sau.

Marsul a fost organizat de Libera, o asociatie de grupuri sociale civile implicata în mai multe actiuni împotriva mafiei. Asociatia preia ferme si cladiri confiscate de autoritati de la mafie, transformându-le în scopuri sociale, în scoli sau centre de reabilitare a dependentilor de droguri.”O zi ca aceasta are semnificatie numai daca luptam în celelalte 364 ale anului”, a declarat preotul Luigi Ciotti, presedintele asociatiei Libera.

Politia italiana a înregistrat câteva succese rasunatoare în ultimii ani împotriva mafiei din Sicilia, arestând mai multi membri importanti, printre care si pe “capo di tuti capi” Bernardo Provenzano si presupusul sau urmas, Salvatore Lo Piccolo, în 2007.

Serviciile italiene de informatii afirmau luna trecuta ca recesiunea le ofera mafiotilor ocazia de a-si întari controlul asupra economiei, pentru ca se folosesc de banii câstigati din activitatile ilegale ca sa cumpere actiuni în sectorul de desfacere, al turismului si cel imobiliar. Pe de alta parte, afacerile care au nevoie de fonduri consistente au devenit vulnerabile în fata celor care acorda împrumuturi, potrivit raportului serviciilor de informatii.

“Ne aflam astazi aici pentru a arata ca mafia poate fi învinsa, daca suntem cu totii uniti”, a spus o participanta la manifestatie, Rossella Brescia.Potrivit AFP, scriitorul Roberto Saviano, autorul bestseller-ului adaptat pentru marele ecran cu titlul “Gomorra” si amenintat de Camorra din cauza cartii, a avut o aparitie surpriza în fata manifestantilor, la sfârsitul marsului. Cartea lui Saviano este o ancheta a crimelor mafiei napolitane.

sursa newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *