Mahbouba Chebbi Guiga, ambasadoarea Tunisiei în România “Europa nu are de ce să se teamă de islamişti”

Interviu cu Mahbouba Chebbi Guiga, ambasadoarea Tunisiei în România, preluat de pe romanialibera.ro.

Ambasadoarea Tunisiei la Bucureşti, Mah­bouba Chebbi Guiga, nu crede că succesul înregistrat de partidul islamist Ennahda în alegerile din Tunisia este un motiv de îngrijorare pentru Europa şi este de părere că tunisienii au înţeles că principala prioritate a guvernului este stabilizarea ţării, abia apoi urmând redresarea economică.

 

În ce măsură reflectă recentele alegeri evoluţia procesului democratic din Tunisia?

Mahbouba Chebbi Guiga: Aceste alegeri, organizate şi pregătite de către Agenţia Naţională pentru Alegeri, au avut ca scop crearea şi formarea unui nou guvern pentru alegerile viitoare şi au fost primele alegeri transparente din ţara noastră. După primele rezultate, participarea la alegeri a întrecut orice aşteptări. La început ne-a fost puţin teamă că din cauza multitudinii de partide participante populaţia ar putea deveni dezinteresată, însă poporul tunisian a dat din nou dovadă de maturitate, înregistrându-se un număr foarte mare de oameni care au dorit să ia parte la crearea noii Constituţii tunisiene.

Statutul femeilor tunisiene este considerat printre cele mai bune din Africa de Nord şi lumea arabă. Există pericolul ca acesta să se degradeze în urma alegerilor?

M.C.G.: Rolul femeii în societatea tunisiană este un model pentru întreaga lume arabă, iar statutul său a fost încă dinaintea revoluţiei cel puţin la fel de bun, dacă nu chiar mai bun decât în unele state europene. De exemplu, Tunisia a acordat femeilor dreptul la vot înaintea Elveţiei, iar avorturile au fost legalizate încă din 1956. În Tunisia, femeile participă de multă vreme activ în societate – în viaţa publică, politică, dar şi în toate celelalte domenii: o femeie poate fi magistrat, profesor, pilot de avion, şofer de autobuz – toate căile îi sunt deschise. Este adevărat că în politică femeile nu au jucat un rol atât de important – dar am avut parte de miniştrii şi guvernatori femei. De altfel, pe noile liste electorale există o paritate între femei şi bărbaţi, iar femeile îşi vor aduce şi ele aportul la protejarea obiectivelor revoluţiei.

Aşa-zisa „primăvară arabă” a început în Tunisia – iar actualele alegeri au fost urmărite cu mult interes în întreaga lume arabă. Poate fi Tunisia considerată drept un deschizător de drumuri pentru alte ţări şi va fi exemplul său urmat de celelalte state din lumea arabă?

M.C.G.: Tunisienii au făcut revoluţia pentru ei, nu pentru a o exporta în alte ţări – însă problemele erau în mare parte aceleaşi şi în celelalte state arabe: lipsa de libertate, drepturile omului, demnitatea. Tunisia a fost un catalizator, pentru că, precum poporul nostru, şi cele care ne înconjoară îşi doreau mai multă libertate, democraţie, egalitate sau demnitate. Deci da, se poate spune că revoluţia din Tunisia a fost un model, iar oamenii din Libia sau Yemen s-au orientat după noi – mai ales oamenii tineri, care se confruntă cu probleme majore precum şomajul şi se interesează din ce în ce mai mult de felul în care sunt guvernaţi. Ţara noastră a avut parte de un dictator, iar oamenii s-au manifestat în stradă împotriva sa. Cu prilejul alegerilor, au avut din fericire ocazia să îşi aducă în mod pozitiv aportul la construcţia propriei ţări. Însă toate aceste revoluţii nu pot fi neapărat comparate între ele, fiecare având particularităţile sale, cum ar fi, de exemplu, formaţia socială a populaţiei.

În vizita sa din iunie, ministrul de Externe Teodor Baconschi a spus că România ar putea facilita dialogul între Tunisia şi Uniunea Europeană. Au avut loc demersuri în acest sens?

M.C.G.: În cadrul vizitei sale, domnul ministru ne-a asigurat de sprijinul României – şi cu acest ajutor noi am putea evita dificultăţile pe care le-a avut România în procesul de tranziţie. Există contacte la mai multe niveluri, atât cu România, cât şi cu Uniunea Europeană, însă am stabilit de comun acord că paşii concreţi de susţinere şi ajutorare vor fi făcuţi în urma alegerilor.

Interviul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: ziuadevest.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.