Mai mult de jumătate dintre români locuiesc în apartamente fără izolare termică

Mai mult de jumatate dintre romani din mediul urban nu au apartamentele izolate termic, potrivit studiu realizat pentru CaleaEuropeană.ro de către compania de cercetare Reveal Marketing Research. Studiul arata ca 52 la suta dintre  persoanele intervievate  nu au apartamentele izolate termic.

Cei mai mulți dintre cei care locuiesc în apartamente neizolate sunt persoane în vârstă, peste 60 de ani. Pe de altă parte, mai mult de jumatate dintre cei care detin astfel de izolatii pentru apartamentele proprii au varste cuprinse intre 36 si 60 de ani.

În contextul ultimilor ani de criză economico-financiară, numărul celor care și-au izolat locuințele a înregistrat o descreștere ușoară. Astfel, potrivit studiului, dacă peste 15 la sută si-au izolat termic apartamentele acum mai mult de 3 ani, în perioada 2008-2001, media anuală depășește cu puțin zece procente.

Majoritatea respondentilor s-a pronuntat in favoarea izolatiilor termice, recunoscandu-i rolul in economisirea caldurii si prin urmare si a banilor cheltuiti pentru aceasta, precum si in sporirea confortului  in propriile locuinte. Astfel, 83% dintre respondenti sunt de parere ca izolatiile termice sunt o investitie ce merita realizata iar 68%  chiar ar avea intentia de a apela la ele daca ar avea banii necesari.

O treime dintre români nu vor să investească în izolarea locuințelor

Potrivit studiului Reveal Marketing Research, 34%  dintre respondenti nu vor sa investeasca in izolare pentru ca sunt de parere ca diferenta de costuri nu este semnificativa iar 45% dintre ei spun ca acestea sunt dezirabile dar nu neaparat necesare. Un alt procent, de 35%  sunt de parere ca nu merita sa cheltuiasca bani izolandu-si singuri termic  apartamentele deoarece blocul in care locuiesc oricum se afla pe lista celor ce vor fi reabilitate termic pe banii primariei.

Din cauza pretului destul de ridicat, 42%  dintre cei intervievati spun ca ar da acesti bani numai daca ar fi constransi de situatie, referindu-se la o actiune a asociatiei de locatari prin care sa se hotarasca izolarea intregului bloc de locuinte. Referindu-se tot la dimensiunea investitiei, 45%  spun ca mai degraba ar merita sa dea acesti bani pentru o centrala de apartament.

Îndemânarea muncitorilor, mai importantă decât reputația firmei

Pentru o buna izolare 80% dintre respondenti spun ca este importanta indemanarea persoanelor care o fac si tot atatia s-au pronuntat pentru calitatea materialelor folosite, în timp ce un procent ceva mai mic, de 69% sunt de parere ca este importanta reputatia firmei care o realizeaza. Dacă ar avea de ales între izolatie exterioara și una interioară, 75% dintre cei intrebati ar prefer-o pe cea exterioară.

Majoritatea respondenților – 60% declara ca stiu care ar fi costurile izolarii termice a apartamentelor proprii in timp ce pe ceilalti  40% nici nu ii intereseaza acest aspect pentru ca oricum nu si-ar permite aceasta investitie.

 

Studiul a fost realizat telefonic (CATI – Computer Assisted Telephonic Interviews), in luna octombrie 2011, pe un esantion reprezentativ la nivel national pentru mediul urban de 800 de persoane cu varsta peste 18 ani. Marja de eroare calculata este de ± 3,46%.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.