Mai mulţi lideri europeni contestă acordul de la summitul UE

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documentele semnate de liderii Uniunii Europene că mai multe state şi instituţii europene au început să se întoarcă împotriva ideii de a contribui cu 200 de miliarde de euro la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi a „pactului fiscal”, scrie Jurnalul.ro.

Francois Hollande, candidatul socialiştilor la preşedinţia Franţei, a declarat luni că va renegocia „pactul fiscal” pentru disciplină bugetară pentru a include crearea de obligaţiuni comune ale statelor euro, un rol mai mare al Băncii Centrale Europene (BCE) şi crearea unui fond puternic de salvare, transmite Dow Jones. Hollande a spus că acordul nu prevede măsuri decisive care să calmeze pieţele, respectiv crearea de obligaţiuni comune ale zonei euro, crearea unui fond european de salvare de mare putere, plus un rol mai mare al Băncii Centrale Europene (BCE) care să fie creditor de ultimă instanţă pentru state. „Dacă sunt ales preşedinte, voi renegocia această înţelegere… pentru a adăuga ceea ce îi lipseşte azi, inclusiv intervenţia BCE, bonduri euro şi un fond financiar de salvare”, a spus Hollande într-un interviu la RTL.

Vineri, cele 17 state ale zonei euro au agreat împreună cu alte 6 la o supraveghere mai strictă a bugetelor şi pedepse automate pentru ţările care depăşesc limitele de deficit structural de 0,5% şi de 60% pentru datoria publică. Contracandidata sa, liderul de extremă dreapta Marine Le Pen, cere revenirea la franc. Însă această măsură ar distruge 20% din bogăţia francezilor în 10 ani şi s-ar pierde un milion de locuri de muncă, potrivit unei proiecţii a Institutului Montaigne, citată de Les Echos. Hollande e creditat cu 31,5% din intenţiile de vot, urmat de actualul preşedinte Nicolas Sarkozy (26%), în vreme ce Marine Le Pen are 13,5%.

Acestea nu sunt singurele ameninţări pentru înţelegerea europeană. Andreas Dombret, membru al Bundesbank, banca centrală germană, a spus că banii instituţiei sale nu pot fi convertiţi în fonduri pentru salvarea pe uşa din spate a unor state ale zonei euro, prin transferul către FMI.

„Banii nu pot migra într-un fel de borcan care să fie folosit exclusiv pentru Europa. Asta ar fi o încălcare a regulilor de finanţare monetară a statelor. Bundesbank a eliminat deja posibilitatea asta”, a spus el, citat de Handelsblatt şi preluat de EUObserver. El a mai afirmat că din cele 200 de miliarde, cota Bundesbank ar fi de 45 de miliarde de euro şi că operaţiunea este „în mod inerent riscantă”.

În Praga, preşedintele ceh Vaclav Klaus a declarat că ţara sa nu va participa la schema UE. Cehia ar fi trebuit să cotizeze cu 3,5 miliarde de euro, sumă văzută foarte mare. De asemenea, Mikolaj Dowgielewicz, viceministru de Externe al Poloniei, a anunţat că s-ar putea ca suma de 200 de miliarde de euro să fie redusă. Cota Poloniei ar trebui să fie 10 mi­liarde de euro din rezerva sa totală de 74,3 miliarde, potrivit zvonurilor. Oficialii spun că încă nu s-a hotărât nimic. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat anterior că statele aflate în acorduri cu FMI nu vor cotiza. Pe lângă ţara noastră, mai sunt sub acorduri Grecia, Irlanda şi Portugalia din zona euro, iar Ungaria e pe cale să facă altul. Reuters scrie că Ungaria intenţionează să ia un împrumut de 15-20 de miliarde de euro pe 3-4 ani.

Letonia tocmai a terminat un program cu FMI, iar Estonia a anunţat oficial că nu va contribui. Iar Spania şi Italia au cruntă nevoie de bani ieftini.

Nici semnalele internaţionale nu sunt de bun augur pentru Europa. Jun Azumi, ministrul de Finanţe al Japoniei, a cerut Europei să facă noi eforturi pentru a convinge pieţele, exprimând rezerve asupra oricărei noi contribuţii la FMI. Ba mai mult, nici SUA şi nici Canada nu au vreun interes pentru contribuţia la euro-salvarea statelor cu probleme prin intermediul FMI.

Preşedintele Barack Obama a spus în mod repetat că Europa „are destule resurse” pentru a-şi rezolva singură problemele.

Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI, a declarat şi el că noua înţelegere pentru cele 200 de mi­liarde de euro înseamnă „o parte din soluţie, dar nu soluţia”.

Sursa articol: Jurnalul.ro

Sursa foto: shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.