Referendum 2012. MAI: Nu ne putem asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise pe listele electorale permanente

UPDATE:  Ministerul de Interne a anunţat că a trimis deja Curţii Constituţionale datele solicitate despre numărul votanţilor înscrişi în liste. Cu toate acestea, un alt document, trimis ministrului Ioan Rus de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, arată că “Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”.
Există posibilitatea ca în listele electorale permanente să fie înscrise persoane decedate, care figurează în evidenţe cu domiciliul în România sau cetăţeni români care au plecat din ţară şi şi-au stabilit domiciliul în străinătate unde au obţinut documente ale statului străin, dar care figurează în evidenţe cu domiciliul în România, întrucât nu şi-au reglemntat statutul juridic faţă de statul român. Ca administrator al bazei de date, MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoriăţile publice locale, se arată în documentul MAI.

Mai multe detalii AICI.

Poziţiile oficiale făcute cunoscute Curţii Constituţionale de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Institutul Naţional de Statistică sunt de natură să contrazică abordarea USL din ultimele zile cu privire la condiţiile validării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din 29 iulie, notează RomaniaLibera.

Astfel, potrivit surselor RL, MAI şi-a menţinut afirmaţiile iniţiale, prezentându-le magistraţilor CCR documente din care ar rezulta că numărul alegătorilor înscrişi pe liste este de circa 18,2 milioane cetăţeni, situaţie în care prezenţa la vot necesară validării referendumului ar fi de peste 9,1 milioane de electori.

De cealaltă parte, susţin sursele RL, INS a comunicat Curţii Constituţionale faptul că nu are căderea de a furniza datele respective. Prin urmare, pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale se află în acest moment o singură cifră relevantă, aceea comunicată de MAI, ceea ce face probabilă varianta în care referendumul poate fi invalidat.

Citește și: Curtea Constituţională reia joi dezbaterile pe marginea referendumului

Cine sunt judecătorii CCR care decid dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni sau nu

Surse: RomaniaLibera.ro, Realitatea.net
Foto:  futurepixel.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.