Mai puțin de 30.000 de locuri de muncă vacante. În ce domenii îți mai poți găsi un job

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea a fost de 27.700, fără diferenţe semnificative faţă de trimestrul precedent, dar în scădere cu aproximativ 70.000 de posturi comparativ cu perioada similară din 2008, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit Mediafax.

Faţă de trimestrul al treilea al anului 2010, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 4.400.

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,68% în trimestrul al treilea, menţinându-se la nivelul din trimestrul precedent şi în urcare cu 0,11 comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010.

În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,05%). La polul opus, cu cele mai mici rate, se plasează activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07%), respectiv cele din industria extractivă (0,08%).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi faţă de trimestrul anterior. Cele mai relevante scăderi s-au produs în activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (-400 locuri vacante), administraţie publică, informaţii şi comunicaţii, respectiv hoteluri şi restaurante (-300 locuri vacante). Cele mai importante creşteri ale numărului de locuri de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile din industria prelucrătoare (+900 locuri vacante), respectiv în învăţământ (600 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice. Cea mai semnificativă creştere s-a constatat în activităţile de servicii administrative şi de servicii suport (+0,44 puncte procentuale), urmată de activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,34 puncte procentuale).

La polul opus, cele mai vizibile diminuări ale ratei s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,49 puncte procentuale), respectiv în cele de intermedieri financiare şi asigurări (-0,34 puncte procentuale).

Aceste din urmă activităţi şi-au păstrat poziţia şi în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, înregistrând cele mai semnificative scăderi faţă de trimestrul similar al anului 2010 (-400 locuri vacante, respectiv -300 locuri vacante). Creşteri importante ale numărului locurilor de muncă vacante, comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2010, au fost în industria prelucrătoare (+1.400 locuri vacante) şi în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (900 locuri vacante).

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: lilliesloves.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.