Mamta Murthi, noul director de ţară al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi Asia Centrală

mamta_murthiBanca Mondială a anunţat, într-un comunicat remis presei,  numirea doamnei Mamta Murthi în funcția de director de țară pentru Europa Centrală și Țările Baltice din cadrul regiunii Europa și Asia Centrală (ECA), începând cu 1 februarie 2013

În această funcție, dna. Murthi va lucra cu Bulgaria, Croația, Polonia, România, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Slovacă și Slovenia.

Dna. Murthi s-a alăturat Băncii Mondiale în 1995, în programul „Young Professional”, şi de-atunci a deţinut mai multe funcţii. În perioada 1995-1998, a lucrat ca economist în Kazakhstan, conducând activitatea de analiză şi politici privitoare la reducerea gradului de sărăcie, reforma sistemului de asistenţă socială, piaţa muncii şi sistemul de pensii.  În acelaşi timp a ajutat guvernul să dezvolte un sistem de garantare a pensiei minime pentru a susţine noul sistem de pensii.

În perioada 2000-2003, a deţinut funcţia de economist senior şi a fost implicată în diverse proiecte în Serbia, Muntenegru şi Bulgaria, acoperind probleme legate de determinarea gradului de sărăcie şi de datele privind acest fenomen, asistenţă socială şi sistemul de pensii, inclusiv reforme parametrice la nivelul sistemului de pensii din Serbia pentru a contribui la stabilizarea finanţelor publice.

În perioada 2003-2005, în calitate de economist principal în cadrului biroului economistului şef pentru regiunea ECA, a contribuit la îmbunătăţirea implementării parteneriatelor strategice de țară ale Băncii Mondiale, oferind sprijin şi pentru bugetarea operaţiunilor în regiune şi a supravegheat şi un amplu program de activitate analitică implicând studii transnaţionale privitoare la creşterea economică, inegalitate, locuri de muncă şi îmbătrânirea populaţiei.  A urmat prestația sa ca Director adjunct însărcinat cu elaborarea Raportului privind Dezvoltarea Mondială din 2007 dedicat politicilor din domeniul tineretului. Între 2006 şi 2010, dna. Murthi a fost manager de sector pentru educaţie în regiunea ECA, ocupându-se de Europa de Est, de fosta Uniune Sovietică și de Turcia.  În această postură a contribuit la schimbul de cunoştinţe între țări pentru îmbunătățirea serviciilor publice.

Înainte de a lucra pentru Banca Mondială, dna. Murthi a predat ştiinţe economice la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, şi a fost cercetător asociat la Centrele Internaţionale Suntory şi Toyota pentru Economie şi Disciplinele Aferente (STICERD) în cadrul Şcolii de Ştiinţe Economice din Londra. În perioada 1998-2000, a fost bursier MacArthur pe teme de sărăcie şi inegalitate în cadrul King’s College, Cambridge. Este autoarea a numeroase articole pe tema sărăciei, demografiei, educaţiei, pensiilor şi competenţelor, şi este binecunoscută pentru studiile făcute în domeniul econometriei privitoare la fertilitate şi situaţia femeilor în India.

De naţionalitate indiană, dna. Murthi deţine doctoratul în ştiinţe economice de la Colegiul Balliol, Oxford, şi este absolventă a Colegiului de Ştiinţe Economice St. Stephen’s din Delhi.

Foto: www.worldbank.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.