Manifestanţii turci continuă protestele. UE, ingrijorata de violentele ce au avut loc

catherine ashtonPolitia si manifestantii anti-Erdogan s-au ciocnit din nou la primele ore ale diminetii de luni, transmite Reuters, in cea de-a patra zi de proteste antiguvernamentale. Unii protestatari au incendiat sedii locale ale partidului de guvernamant, noteaza HotNews.

Inaltul Reprezentat al UE pentru politica externă și politica de securitate, Catherine Ashton,  si-a exprimat ingrjorarea profunda cu privire la violentele ce au avut loc in Instanbul si regreta folosirea disproportionata a fortei de catre politia turca.

Ashton spera ca o recuperare rapida pentru cei raniti si cere retinere ambelor parti pentru a pune capat violentei. Ashton face apel la dialog pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata in mod pasnic.

Protestele au inceput vineri, scanteia fiind reprezentata de decizia guvernului de a transforma un parc intr-un complex comercial. In parc se afla si un monument dedicat lui Mustafa Kemal Ataturk – fondatorul Turciei moderne, simbolul cel mai puternic al Turciei laice. Manifestantii cer oprirea islamizarii tarii – politica promovata de partidul de guvernamant si premierul Recep Tayyp Erdogan.

Surse: consilium.europa.eu, HotNews.ro

Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.