Azerbaidjan incearca sa resusciteze proiectul Nabucco

Competitia in domeniul energetic s-a acutizat pe sfarsit de an, cand Federatia Rusa a declansat, chiar daca la nivel simbolic, constructia conductei rivale proiectului energetic european, SouthStream.

Proiectul european Nabucco se blocase, liderii europeni nefiind dispusi de a acorda finantare in conditiile crizei economice. Dupa reuniunea Comitetului Politic Nabucco din 8 octombrie 2012, la care au participat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, miniştrii responsabili de portofoliile energiei din Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia, ministrul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, reprezentand producatorul, precum şi acţionarii Nabucco, statusul proiectului viza o evolutie favorabila.

Proiectul Nabucco este un consorţiu din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.

Intre timp au aparut informatii conform carora compania germana s-ar retrage, iar despre participarea Bulgariei la proiect exista semne de intrebare, mai ales dupa ce a semnat un contract avantajos (in special pentru Gazprom) pentru conducta South Stream in urma cu cateva saptamani.

In conditiile in care in 2013 se asteapta decizia finala cu privire la ruta de export si pe fundalul acestor incertitudini, Grupul Shah Deniz II din Azerbaidjan a anuntat ca intetioneaza sa detina 50% din Consortiul Nabucco.

Initial proiectul Nabucco a fost destinat transportului anual a 32 miliarde metri cubi din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala si de Est catre Austria. Lipsa finantarii si capacitatea limitata a producatorului (nu mai mult de 16 miliarde de metri cubi anual) au dus la o reconfigurare a proiectului Nabucco, astfel ca a aparut Nabucco West.

Azerbaidjan, pe langa faptul evident ca este interesat sa exporte gaz, doreste sa aiba cat mai mult control asupra evolutiilor acestui proiect, indiferent de ruta de export si va face tot posibilul sa obtina cele 50% din actiuni (chiar daca deciziile se iau cu 2 treimi). Pe de alta parte, nu poate permite ca South Stream sa avanseze deoarece poate pierde suportul politic si asa firav al partenerilor europeni.

Acesta a fost si motivul pentru care a semnat un acord de finantare cu un alt proiect energetic european, Trans-Adriatic Pipeline (TAP), rival conductei Nabucco in Coridorul Sudic, care vizeaza o ruta prin Italia. Azerbaidjan vrea cu orice pret si prin orice mijloace sa exporte gaz in Europa. Intentia sa se transpune intr-o miscare strategica importanta pentru europeni, dar mai ales pentru statusul Azerbaidjanului in lume.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *