Boris Pahor: „Dictaturile fasciste, naziste sau comuniste au fost înlocuite de dictatura capitalului”

Scriitorul sloven Boris Pahor (99 de ani) s-a întâlnit joi seară cu Neagu Djuvara pentru o dezbatere publică la Biblioteca Națională din București . Într-un interviu acordat pentru “Adevărul”, Pahor vorbește despre bolile secolului XX și despre rezistența prin dragoste.

– Aţi văzut toată lumea. Care e primul lucru la care vă uitaţi când ajungeţi într-o ţară nouă?

– Nu e adevărat că am călătorit prin toată lumea. Am fost cel mai des în Franţa, fiindcă primul meu roman, care a apărut sub titlul „Pelerin printre umbre”, a apărut în Franţa. Am „călătorit” în calitate de soldat al Italiei până în Libia. Naziştii au avut de asemenea grijă să „călătoresc”, dacă poate fi numită „călătorie” peregrinarea mea prin lagărele de concentrare. Altfel, aş minţi dacă aş spune că sunt un călător.

(…)

– Aţi refuzat, în 2009, premiul oferit de primarul din Trieste, fiindcă nu era acordat şi în numele rezistenţei dumneavoastră antifasciste. Ce le-ați spune tinerilor români despre importanţa curajului de a rezista?

– Sigur că e o mare problemă că nu se vorbeşte despre fascism nici măcar în Spania, unde a fost Franco. Când vorbim despre acest tip de totalitarism, totul se reduce la nazismul german şi la faptul că victimele nevinovate ale acestuia au fost evreii. Se vorbeşte mult despre Holocaust, ceea ce este necesar şi îndreptăţit, dar nu se spune că trei milioane de oameni au murit în lagărele naziste luptând pentru libertate. Evreii au murit absolut nemeritat pentru că erau evrei, dar au fost şi alţii, neverei, care au murit pentru libertate, istoviţi de la munca forţată. Ar trebui să se pună accentul pe dezvăluirea celorlalte victime ale fascismului, despre adevărata faţă a fascismului, despre ceilalţi oameni pe care i-a omorât nazismul şi despre faptul că acum, în democraţie, dictaturile fasciste, naziste sau comuniste au fost înlocuite de dictatura capitalului. Dacă s-ar vorbi şi de cele trei milioane de oameni care şi-au dat viaţa în lagărele din Germania luptând pentru libertate poate am ajunge şi noi conştienţi că trebuie să luptăm pentru libertate azi.

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *