China a devenit al cincilea exportator mondial de armament. Peste jumătate din armele exportate sunt cumpărate de Pakistan

missileChina a depăşit Marea Britanie şi a devenit al cincilea exportator de armament, cu o cotă de 5% din comerţul mondial în acest sector, potrivit unui raport publicat luni de către Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), relatează AFP, potrivit Gandul.info.

Este pentru prima dată, din 1950, când Marea Britanie nu se mai ocupă unul dintre primele cinci locuri la nivel mondial, potrivit acestui raport.

Exporturile chineze de armament au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, în comparaţie cu precedenţii cinci ani, 55% dintre aceste exporturi mergând în Pakistan.

Pakistanul este de mult timp un aliat-cheie al Chinei în Asia de Sud. Raportul relevă, de asemenea, că Myanmarul şi Bangladeshul importă armament chinez, dar şi Venezuela, în America Latină.

Statele Unite şi Rusia au rămas principalii exportatori, iar India cel mai mai mare importator de armament, conform raportului.

Surse: Gandul.info, economictimes.indiatimes.com,

Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *