China se apropie de o criza majora

steag chinaPiaţa imobiliară din China, a ajuns deja la stadiul de bulă speculativă, datoriile guvernelor locale au atins niveluri astronomice, sectorul corporate este unul dintre cele mai îndatorate din lume, forţa de muncă începe să se micşoreze, iar statul are în faţă provocarea fără precedent de a finanţa pensiile boom-ului demo­grafic din anii ’50-’75, relatează ZF.ro.

Guvernul şi economia, a doua ca mărime a lumii, par să aibă resurse şi unelte pentru a preveni ca aceste probleme să con­veargă spre o criză finan­ciară de amploare, dar ana­liştii se tem că pericolul izbuc­nirii unei crize este cât se poate de real.

Sectorul imobiliar din China este deja în stadiul de bulă speculativă, spune Wang Shi, şeful celui mai mare dezvoltator imobiliar chinez, Vanke. În unele oraşe preţurile au crescut în ultimii ani de până la 10 ori, ceea ce face ca locuinţele să nu fie la îndemâna unei persoane cu salariu mediu.

O problemă majoră pentru China sunt datoriile guvernelor locale. Pentru că nu au voie să se finanţeze de pe pieţe prin obligaţiuni şi să cumuleze deficite, acestea ocolesc regulile şi se împrumută prin vehicule financiare speciale.

Împrumuturile au urcat masiv în 2009 şi 2010, ducând datoriile la 1.700 miliarde de dolari.

Mai multe informatii, disponibile aici.

Sursa: ZF.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *