Conferinţa ONU privind schimbările climatice a început

Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care are loc  în perioada 26 noiembrie-7 decembrie a.c.,  la Doha, în Qatar, trebuie să inițieze eforturile susținute necesare pentru a transpune în realitate acordul adoptat anul trecut cu scopul de a intensifica acțiunile în domeniul combaterii schimbărilor climatice la nivel internațional.

Uniunea Europeană dorește ca toate elementele din deciziile asupra cărora s-a convenit la Durban să fie preluate ca bază pentru un nou acord internațional cu privire la climă, până în 2015. De asemenea, UE a solicitat președinției, deținută în prezent de Qatar, să organizeze discuții la nivel de miniștri pentru a se conveni cu privire la adoptarea unor măsuri concrete care să ducă la o reducere suplimentară a emisiilor globale până în 2020. UE își menține cu fermitate angajamentele luate în cadrul acordului de la Durban, precum și intenția de a participa la o a doua perioadă a Protocolului de la Kyoto.

UE este cel mai mare donator mondial de asistență publică pentru dezvoltare și de finanțare în domeniul combaterii schimbărilor climatice pentru țările în curs de dezvoltare. La Doha, UE va arăta că este pe cale să furnizeze integral finanțarea cu aplicare rapidă (fast-start) pentru combaterea schimbărilor climatice, în valoare de 7,2 miliarde EUR, la care s-a angajat pentru perioada 2010-2012. De asemenea, UE va discuta cu țările în curs de dezvoltare partenere despre modalitățile în care se pot menține, în perioada 2013-2014, principalele fluxuri de fonduri furnizate de UE pentru acțiuni în domeniul schimbărilor climatice. UE își va reitera angajamentul ferm de a contribui în mod echitabil la finanțarea în valoare de 100 de miliarde USD pe an destinată politicilor climatice pe care țările dezvoltate au promis să o mobilizeze până în 2020 pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare în efortul de a-și diminua emisiile și de a se adapta la schimbările climatice.

Connie Hedegaard, Comisarul european pentru politici climatice, a declarat: Conferința de la Doha trebuie să pornească de la rezultatele pe care le-am obținut la Durban și să genereze progrese în pregătirea acordului mondial, obligatoriu din punct de vedere juridic, cu privire la schimbările climatice, prevăzut pentru 2015. Este de asemenea important să se ajungă la un acord cu privire la adoptarea de noi măsuri de reducere a emisiilor, astfel încât să se limiteze creșterea temperaturilor la cel mult 2°C. UE își menține angajamentul de a participa la o a doua perioadă a Protocolului de la Kyoto și de a continua să furnizeze asistență financiară importantă pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. Discuțiile de la Doha se desfășoară în contextul recentului raport al Băncii Mondiale și al raportului PNUM cu privire la diferențele existente în materie de emisii, care atrag cât se poate de clar atenția asupra faptului că omenirea irosește timp prețios.”

Sursa: Ec.europa.eu
Foto:  wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.