Cresterea economica din America Latina bazata pe exportul de resurse?

Tarile Americii Latine au cunoscut o crestere economica robusta in ultima perioada, in contextul in care nordul si in special Europa sunt inca in “seism economic”.

Multi au fost cei care au cautat secretul succesului latino-american si fiecare a punctat diverse motive si diferiti factori. In asamblu cresterea din America Latina este corelata cu un angajament aprofundat cu Asia, unde China a fost promotorul unei cresteri rapide.

Chiar daca in aceste tari s-a format un climat propice pentru investitii, in mare parte cauzat de cresterea cererii, a consumerismului, unii cercetatori ai istoriei economice ai Americii Latine atrag atentia spunand ca recuperarea robusta este prea buna pentru a dura. Factorii destabilizatori ar fi política volatila din unele regiuni, cresterea brusca a comertului cu China si dependenta excesiva de exporturile de materii prime. Cu alte cuvinte regiunea este expusa la politicile chineze ce au condus cererea globala inspre produse de baza.

Nu putem contesta cresterea puterilor emergente – una din marile teme ale acestui secol – dar trebuie sa realizam in ce joc suntem. Tot istoria ne invata – cu cat statele se lasa ostatice lumii exterioare, cu atat amana reformele structurale – si evident o dezvoltare sustenabila nu se poate baza decat pe echilibru si o buna gestionare a potentialului detinut.

Un alt motor ce a favorizat cresterea economica din America Latina, pe langa cererea Chinei pentru materii prime, este considerat a fi apetitul tot mai mare al latin-americanilor pentru consum, depasind perioada de saracie si beneficiind de noi credite disponibile. Majoritatea statelor nici nu investesc, nici nu economisesc – exporta si consuma – oare acesta sa fie secretul succesului? Bineinteles, aceasta este o abordare simplista, dar in acelasi timp un punct de plecare pentru o analiza mai realista.

Conform analizelor FMI, cresterea regiunii a fost alimentata de asa numitul “tailwinds” al banilor ieftini din lumea bogata si a preturilor ridicate la materiile prime. Deficitul lor de cont curent creste chiar daca raportul lor comercial (raportul dintre preturile de export si preturile de import) a crescut cu 25% incepand cu 2005 ( vezi Fig. 1).

Fig. 1 – Raportul comercial din America Latina pe perioada 2005-2011

(Sursa : FMI, august 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca o recomandare, FMI subliniaza in documentul – Regional Outlook al Fondului Monetar International – ca aceste tari ar trebui sa profite de mediul propice actual pentru a reconstrui tampoane financiare, cu scopul de a spori rezistenta si flexibilitatea economica. Pe termen lung, o deosebita atentie ar trebui acordata deficientelor structurale in asa fel incat sa se stimuleze competitivitatea si implicit cresterea economica.

Provocarea problemelor structurale pare a un fi constientizata de guvernele latino-americane aflate in mirajul unei cresteri oarecum “artificiale”. Intrebarea mea este daca nu cumva aceste tari au ajuns la un bottom line- imposibilitatea depasirii imposibilitatii?

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *