Cum vad rusii o posibila uniune comerciala si economica intre UE si SUA

Cotidianul Vocea Rusiei lanseaza spre dezbatere existenta unui acord intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii privind o uniune comerciala si economica.

Jurnalistul Kirill Bezverkhy sustine ca scopul unei astfel de initiative este compensarea potentialului Lumii Noi si a celei Vechi in fata pietelor in curs de dezvoltare, precum cele din grupul BRICS, in special China, India si Rusia.

Modul in care cotidianul rus prezinta ideea uniunii comerciale si economice dintre UE si SUA trimite catre o ruptura in doua tabere, o transpune intr-o solutie anti – Asia, o contrapondere la economiile BRICS. O abordare simplista si departe de interdependentele din economia globala actuala, cu alte cuvinte, proiecteaza o evolutie aproape imposibila. Teoria aliantelor economice, similara cu cea a celor militare prin intermediul carora SUA si UE isi unesc fortele impotriva lumii, nu poate fi decat un discurs copilaresc, mai ales in contextul economico-financiar din interiorul celor doua piete.

Ideea integrarii economice intre SUA si UE a fost vehiculata in 2007 de catre Cancelarul german Angela Merkel. Cuprindea in mare parte investitii reciproce la standarde comune de impozitare si o cooperare consolidata in domeniul medicinei si alte domenii. Planul nu a primit aprobarea Washingtonului si un an mai tarziu avea sa se declanseze criza financiara. Preocuparea pentru o balansare in economia globala nu a facut subiectul acestui plan, cum de altfel, ratiunile Uniunii EurAsiatice, promovate de presedintele rus Vladimir Putin, nu au un caracter distructiv, ci constructiv.

Faptul ca o zona economica trans-atlantica ar putea aduce beneficii si ar stimula cresterea economica in SUA si UE, nu include si o izolare fata de pietele emergente. In acest moment, deschiderea catre noi piete ce prezinta un apetit din ce in ce mai crescut pentru consum, reprezinta o miscare strategica pentru orice economie europeana sau americana.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.