Eurobarometru: Europenii sunt favorabili îmbunătățirii accesibilității pentru persoanele cu dizabilități

Cetățenii europeni cred cu tărie că persoanele cu dizabilități ar trebui să poată participa pe deplin în cadrul societății, potrivit unui nou sondaj realizat de Comisia Europeană și publicat înainte de 3 decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Un procentaj de 97% dintre cei interogați au declarat că persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă posibilitatea de a merge la școală, de a-și găsi un loc de muncă sau de a avea acces la magazine la fel ca oricine altcineva. Șapte din zece respondenți au considerat că o mai bună accesibilitate a bunurilor și a serviciilor ar ameliora foarte mult viața persoanelor cu dizabilități, a celor în vârstă și a altor categorii de populație, cum ar fi părinții cu copii mici. Un procentaj de 84% cred că bunurile și serviciile mai accesibile ar crea de asemenea mai multe oportunități pentru industrie.

Sondajul publicat pe 30 noiembrie a constatat că 86% dintre europeni consideră că soluții similare în materie de accesibilitate la nivelul întregii Europe ar permite persoanelor cu dizabilități să călătorească, să studieze și să lucreze în alte state membre ale UE, iar 78 % consideră că normele comune ar facilita activitatea companiilor pe piața unică a UE.

În Europa toată lumea are dreptul să participe pe deplin în cadrul societății, iar europenii împărtășesc foarte clar acest punct de vedere”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „Accesibilitatea universală este în centrul strategiei noastre pentru o Europă fără obstacole,motiv pentru care intenționez să înaintez în 2013 o propunere pentru eliminarea barierelor din calea persoanelor cu dizabilități prin intermediul unui Act european privind accesibilitatea.

Sursa: Reprezentanta CE în România
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *