Europa nu găseşte calea ieşirii din criză

De-abia a fost anunţat programul prin care Banca Centrală Europeană speră să calmeze criza datoriilor din zona euro, şi au apărut primele reacţii de dezamăgire, transmite EVZ.ro. Pe de o parte, programul ar putea fi ineficient, dacă va necesita la fel de multă birocraţie ca şi până acum. Pe de altă parte, BCE şi-ar putea asuma riscuri mai mari decât poate duce, iar o înrăutăţire a situaţiei ar putea dărâma complet euro.

În principiu, programul anunţat de Mario Draghi, preşedintele BCE, urmăreşte cumpărarea de obligaţiuni de stat din zona euro cu scadenţe între 1 şi 3 ani, pentru a ţine sub control costurile împrumuturilor acestor ţări. În schimb, ţările care ar putea fi incluse trebuie îndeplinească anumite condiţii, gândite cel mai probabil chiar de “campionul austerităţii”, FMI.

Profesorul Nouriel Roubini este sceptic referitor la succesul general al ideii, spunând că va oferi mai mult timp, fără să schimbe datele esenţiale ale problemei.

Miliardarul George Soros este chiar mai tranşant. Criticile sale nu se îndreaptă însă spre programul în sine, ci spre atitudinea adoptată de Germania, care s-a opus constant unei asemenea măsuri. 

Sursa: EVZ.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *