Expert german, despre imigrantii romani: Peste 80% dintre ei au asigurare sociala si un loc de munca. De ce este deviata imaginea?

Romani_peoplePe subiectul imigranţilor săraci din Bulgaria şi România care vin în Germania se creează o isterie nepotrivită, afirmă politologul german Klaus Bade, expert în problemele imigraţiei, citat de Deutsche Welle şi preluat de Agerpres.ro.

În opinia sa, Germania are nevoie de oameni calificaţi, dar trebuie să aibă grijă şi de cei săraci şi needucaţi. “Isteria răspândită în Germania şi Europa din cauza romilor migranţi din România şi Bulgaria este neadecvată”, crede profesorul. “Asta e cultura noastră de ospitalitate?”, întreabă el ironic şi subliniază că în Germania nu există încă o strategie de rezolvare a problemei, iar datele statistice despre imigranţii români şi bulgari nu sunt corecte.

Klaus Bade nu este de acord că afluxul de oameni săraci din estul Europei pune în pericol stabilitatea socială din ţară. Fenomenul este cunoscut, spune el: “Altădată, pericolul venea dinspre gastarbeiteri, apoi dinspre candidaţii pentru azil politic, apoi dinspre musulmani. Acum a venit rândul romilor.”

Expertul german crede că, în Europa, soluţia poate fi găsită prin îmbunătăţirea condiţiilor de trăi în ţările sărace, iar Germania trebuie să ia măsuri, în primul rând, în ceea ce priveşte calificarea şi educaţia imigranţilor.

El notează câteva date: 80% din imigranţii sosiţi din România şi Bulgaria sunt asiguraţi social şi au un loc de muncă oficial. Jumătate dintre ei sunt calificaţi, iar 22 la sută sunt înalt calificaţi. În universităţile germane învaţă 7.000 studenţi bulgari, de exemplu. “De ce, atunci, se vorbeşte numai de romi, când vine vorba de imigranţii români şi bulgari? De ce imaginea este deviată?”, se întreabă Bade.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: Agerpres.ro
F
oto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.