Financial Times: Uniunea bancară nu va pune capăt crizei din Europa

Summitul de săptămâna trecută al liderilor din zona euro a fost important pentru faptul că ce s-a decis acolo va schimba viitorul Europei. Uniunea bancară este un instrument atât de puternic, încât ar putea uni nucleul UE, dar separându-l în acelaşi timp de restul. Este mai util să te gândeşti la uniunea bancară ca la un proiect politic pe termen lung decât ca la un instrument de soluţionare a crizei. În funcţie de viziune, ar putea fi monumental sau irelevant, este de părere editorialistul pe probleme economice europene, Wolfgang Münchau, de la cotidianul Financial Times, potrivit Capital.ro.

În timp ce combinaţia de uniune bancară, fiscală şi economică, dacă se face în mod corespunzător, va crea o structură instituţională minim suficientă pentru o uniune monetară durabilă, există un mare inconvenient: uniunea monetară ar putea exploda cu mult înainte ca noile mecanisme să se pună în mişcare. Uniunea bancară, aşa cum a fost construită în prezent, nu va ajuta în actuala criză, este de părere Münchau.

Ceea ce va face o uniune bancară va fi să asigure că uniunea monetară devine sustenabilă. Dar ea trebuie să supravieţuiască mai întâi, atrage atenţia Münchau.

Articolul integral AICI.

Sursa: Capital.ro
Foto: flickr.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Financial Times: Uniunea bancară nu va pune capăt crizei din Europa

  1. Valentin Ion Zarnescu 22/10/2012 at 18:43

    SI O BANCA NATIONALA,K A NOASTRA,FULL DE VALUTA,AUR,ARGINT SI PLATINA SI ALTE VALORI,CUM I-AR STA LANGA BN A GRECIEI SI ALTE BANCI FALITE?UNIUNEA BANCARA EUROPEANA DEZAVANTAJEAZA ENORM STATE ECONOME,CUM ESTE SI ROMANIA!?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *