Finantarea “democratiei arabe”

In sudul Mediteranei, Uniunea Europeana are un mix interesant de politici in diverse domenii: comert, sanctiuni, finantare, migratie, angajament diplomatic.

In contextul conflictelor arabe recente, programul de finantare pentru dezvoltare si reforme democratice a cunoscut o revitalizare prin sustinerea sa cu un  buget format din contributiile comune ale Uniunii si contributiile nationale.

Comisia Europeana a solicitat o crestere de 50% a fondurilor pentru sudul Mediteranei, chiar daca s-au directionat deja 600 milioane de euro, iar incasarile pe cap de locuitor le-au depasit pe cele alocate pentru tarile din estul Europei. Suplimentarea fondului s-a facut cu 1,2 miliarde de euro la alte 5,7 miliarde alocate pentru perioada 2011 – 2013.

Din punct de vedere structural se vor aplica noi norme in scopul de a se elibera rapid mai multi bani si se incearca restrangerea la un singur cadru de sprijin care sa reuneasca toate sursele de finantare.

Sprijinul national s-a concretizat prin propriile initiative ale statelor europene:

Germania  a alocat deja 30 de milioane euro pentru sprijinirea schimbarii democratice si a mai pregatit inca alte 100 milioane pana la sfarsitul anului ca parte a unui Parteneriat pentru Transformare.

Marea Britanie a infiintat Fondul pentru Parteneriatul Arab in valoare de 110 milioane de lire : 40 de milioane pentru participare política si 70 de milioane pentru reforma economica.

Danemarca a lansat Initiativa pentru Parteneriatul Arab in valoare de 60 milioane de euro pentru 2012.

Franta a sprijinit proiectele privind justitia de tranzitie.

Olanda a finantat trainingurile organizate de Academia Democrata Egipteana.

Chiar daca Uniunea Europeana a facut eforturi pentru a majora suma alocata, tot nu a reusit sa isi imbunatateasca modul de distribuire al acestor bani. Reprezentantii arabi ai societatii civile sustin ca nu au fost consultati cu privire la prioritatile inscrise in documentele Uniunii Europene cu privire la finantare.

Pe de alta parte, acestia reclama  o oarecare ingradire decursa din sprijinul financiar in sensul in care nu se permite un mecanism complet independent al unei societati civile. Pentru a nu mai exista astfel de acuze, E.S. Ambasadorul UE in Tunisia, E.S. domnul Adrianus Koetsenruijter sustine ca rolul Uniunii ar trebui sa se limiteze la aspectele tehnice ale guvernarii : vama, reforma fiscala, dreptul administrativ confom cu normele UE.

Noul trend in contextul „Primaverii Arabe” este accentul politic pus de Agentiile de Dezvoltare pe „Ajutorul pentru Guvernanta”. Finantarea speciala pentru democratie si proiecte in domeniul drepturilor omului este in crestere. In acelasi timp, nu se poate concluziona ca UE are o contributie majora la reforma democratica in statele arabe. Avand in vedere política de austeritate, ajutorul european ar trebui canalizat catre reforme structurale si spre noii actori ce vor sta la baza schimbarii sociale.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *