FMI vrea ca datoria Greciei să fie redusă la ”un nivel sustenabil”

Fondul Monetar Internaţional (FMI), confruntat cu nemulţumirea membrilor faţă de sumele împrumutate zonei euro, încearcă să determine statele uniunii monetare să ia măsuri pentru a reduce povara împrumuturilor acordate Greciei, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal și preluate de Adevarul.ro.

Oficialii FMI susţin că datoria Greciei trebuie redusă la un nivel “sustenabil” înainte ca Fondul să acorde miliarde de euro guvernului de la Atena, au spus unii oficiali. Cea mai simplă cale ar fi ştergerea unei părţi a datoriei Greciei de către creditorii internaţionali.

Un astfel de pas ar întâmpina, însă, o rezistenţă puternică din partea statelor din zona euro, care au împrumutat deja Greciei 127 miliarde de euro şi afirmă deschis că statul elen nu trebuie să se aştepte la noi concesii.

Definirea nivelului “sustenabil” se va afla, în următoarele luni, în centrul unei dezbateri vizând modul în care poate fi readus la traseul normal programul de ajutor pentru Grecia. FMI vrea să vadă îndatorarea aproape de 100% din PIB în 2020, când Grecia ar trebui să încheie plata unor datorii de 33 de miliarde de euro către FMI, au spus oficialii citaţi de Wall Street Journal.

Noua ţintă ar fi considerabil mai redusă comparativ cu cea de 120% stabilită în februarie, când Grecia, FMI şi zona euro au semnat un nou acord de ajutor financiar, care a impus pierderi masive creditorilor privaţi ai Greciei.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  audit-is-cool.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *