Fronturile de lupta ale Germaniei

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Zona euro – in al patrulea anotimp

Germania vine cu propuneri si cu actiuni din ce in ce mai insistente pentru a implementa política sa pentru Europa. Face mult zgomot si merge pe aceleasi principii care nu au dat inca roade – conduce clubul austeritatii si propovaduieste Tratatul European Fiscal, disciplina fiscala si o integrare europeana mai profunda.

Europa este inca dominata de un populism deja exagerat, de extremism si de o rata a somajului mereu in crestere.

Pentru ca gradul rigorii nu era suficient, Germania considera ca este necesara o intensificare a presiunilor mergand pe un rationament simplist – cu cat presiunile vor fi mai puternice, cu atat guvernele indatorate vor fi constranse sa isi respecte angajamentele. Asa arata solutia Germaniei pentru Grecia, o sufocare in conditiile in care tara se afla pe marginea prapastiei. Berlinul si BCE vor cu orice pret (atat timp cat nu il platesc ei) sa revina la stabilitate, la coeziune si la redobandirea credibilitatii in zona euro.  S-au format doua tabere, cea care sustine aceasta politica, evident alcatuita din statele avantajate  si aliate – Germania, Olanda, Finlanda si partial Franta – si tabara statelor care nu o agreeaza dar o implementeaza – Grecia, Spania, Italia si alte state care mizeaza pe o política de crestere economica.

In cazul Greciei nu vom avea vesti picante pana la sfarsitul lunii septembrie cand va fi publicat Raportul Troicii CE-BCE-FMI privind stadiul reformelor si al negocierilor.

“Ich will Europa”

Angela Merkel isi pregateste campania pentru alegerile parlamentare din 2013 si vine cu un program interactiv pentru germani. Nu este o noutate ca germanii in mare parte nu sustin politica promovata de Berlin si nici un inteleg sacrificiile si pretul leadershipului. Drept urmare, Angela Merkel a demarat o campanie pentru a-i convinge pe germani de beneficiile unitatii europene.

Prezentata intr-un ambalaj atractiv, cu prezentari video prin care se explica avantajele integrarii europene : “pace, prosperitate si intelegere cu vecinii”, Campania denumita “Vreau Europa” incearca sa schimbe perceptia germanilor cu privire la politica lui Merkel : “Europa nu este doar o chestiune a mintii, Europa este si ramane in primul rand o chestiune a inimii. Europa este viitorul nostru.”

Asistam practic la apogeul populismului german ale carui implicatii le vom suporta la unison.

Europa de Est si Federatia Rusa – asul nemtesc

In ultimul timp, cancelarul german a neglijat afacerile din Est, dar prin vizitele de toamna in Republica Moldova si viitoarea de la Kremlin pare ca vrea sa mai scoata un as pe masa jocului geopolitic.

Relatiile dintre Federatia Rusa si Germania au mers pe o logica a pragmatismului, a resurselor, a avantajelor si a concesiilor mutuale.

De ce se potrivesc atat de bine? Am putea spune ca intr-o anumita masura sunt complementare – tehnologia gemana cu resursele rusesti, un mix care devine din ce in ce mai ingrijorator pentru Europa si pentru SUA!

Vizita din Republica Moldova a reprezentat o miscare strategica pentru Germania in relatia cu Federatia Rusa, cu atat mai mult cu cat discursul cancelarului german a mers pe linia incurajarii eforturilor pentru aderarea europeana.

Federatia Rusa sustine un plan de federalizare pentru Republica Moldova si Transnistria, iar in conditiile actuale, fara suportul Germaniei, planul rusesc pare a fi sortit esecului.

Aceasta apropiere reliefeaza prevalenta interesului national german fata de interesul european  si poate fi un semn al alternativelor pentru Germania, in situatia in care nu se mai poate baza pe pietele europene.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *