Guvernul Republicii Moldova a fost demis prin motiune de cenzura

Vladimir_FilatGuvernul Republicii Moldova, condus de premierul Vladimir Filat, a fost demis cu voturile majorității deputaților. Pentru moțiunea de cenzură au votat fracțiunile Partidului Democrat, Partidului Comunistilor și deputații neafiliați, în total – 53 de deputați.

În termen de 3 zile premierul Filat este obligat să prezinte către președintele țării demisia sa și a întregului Cabinet.

Șeful statului, Nicolae Timofti, va desemna un nou prim-ministru.

Premierul desemnat va prezenta Parlamentului, într-un interval de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Moţiunea de cenzură asupra activităţii guvernului a fost depusa de deputatii comunisti si acuza guvernul de corupţie şi abuz de putere.

Ce spune Romania:

MAE îşi exprimă convingerea că forţele politice de la Chişinău vor aborda cu responsabilitate şi maturitate situaţia actuală, în interesul stabilităţii şi al avansării procesului de apropiere de Uniunea Europeană şi în consens cu aspiraţiile şi aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova.

România îşi reafirmă, pe această bază, angajamentul deplin pentru susţinerea cursului pro-european al Republicii Moldova, inclusiv în ce priveşte atingerea obiectivelor avute în vedere pentru viitorul summit al Parteneriatului Estic.

Această poziţie a fost comunicată de către Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, în cursul unei convorbiri telefonice avute astăzi cu Iurie Leancă, vice-prim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.

 

Sursa: Cotidianul.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *