Jerzy Buzek, fost preşedinte al PE: Dacă ar fi unită, UE ar negocia puternic cu Gazprom

Venit la Bucureşti pentru Congresul PPE de săptămâna trecută, Jerzy Buzek, fost președinte al Parlamentului European, a acordat un interviu pentru „Adevărul”, pledând pentru o Uniune Europeană mai puternică, care să-şi apere interesele strategice.

„Adevărul”: România reuşeşte să atragă doar 10% din fondurile europene care-i sunt puse la dispoziţie. Rezultă o percepţie publică, un sentiment că suntem cumva neglijaţi de UE, daţi la o parte.

Jerzy Buzek: Înţeleg sentimentul pe care l-ar putea avea cetăţenii, că UE i-a lăsat deoparte. Însă pe români îi aşteaptă mulţi bani dacă vor şti să se folosească de toate fondurile structurale. E un proces pe care l-aţi început în 2007. Polonia, de exemplu, l-a început în 2004. Pentru noi a fost mai uşor să absorbim peste 90% din fondurile structurale şi deoarece am început cu trei ani mai devreme.

Există o dezbatere în creştere despre protejarea tradiţiilor locale şi naţionale. În contextul unei integrări sporite, al Federaţiei de care se vorbeşte, sunt aceste tradiţii în pericol, mai ales în Europa de Est?

Deloc. Vă asigur că nu există niciun pericol! Ţările din vestul Europei, care de 60 ani fac parte din Comunitatea Europeană, şi-au conservat toate obiceiurile, stilul de viaţă, limbile, totul aşa cum era cu 600 de ani în urmă. „A fi uniţi în diversitate” este cel mai important slogan al nostru. Trebuie să ne păstrăm diversitatea, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să decidem împreună asupra politicii faţă de statele care nu sunt în Uniune. De exemplu, în negocierile cu Gazprom suntem slabi pentru că intrăm în competiţie cu un furnizor de talie mare. Or, dacă am fi uniţi, dacă UE ar fi un mare client, am fi un partener de negociere foarte puternic şi ar fi mai bine pentru fiecare stat membru.

Interviul integral poate fi accesat aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.