Le Monde: Cum ar putea fi rromii integrati in Franta

Romani_peopleLa cateva zile de la incendiul izbucnit la fabrica dezafectata ocupata de sute de rromi la Lyon, in care au murit doua femei si un copil, Gregoire Cousin, cercetator la Universitatea din Tours si din Florenta si autor al unei lucrari pe tema gestiunii administrative a problemei rromilor in Europa, vorbeste despre situatia din Franta.

Intr-un amplu interviu acordat publicatiei Le Monde, Cousin a spus ca problema franceza a rromilor este strans legata de o intensa mediatizare ce a urmat discursului de la Grenoble, din iulie 2010, cand Nicolas Sarkozy promitea ca va desfiinta taberele de rromi si ca le va retrage cetatenia franceza infractorilor de origine straina, arata Ziare.com.

Cousin aminteste ca romanii au dreptul la libera circulatie inca din 2002, nu 2007, odata cu intrarea tarii noastre in UE, asa cum se crede adesea.

Intrebat care ar fi solutia optima, pe termen mediu si lung, pentru a rezolva problema rromilor din Franta, Cousin a spus ca acestia ar trebui integrati in societatea franceza, prin asigurarea unor locuri de munca. 

In ceea ce priveste solutiile de cazare, exista posibilitatea de a face niste locuinte temporare, dupa modelul caselor pentru muncitori, crede specialistul, care subliniaza ca este important sa se asigure accesul la apa, la electricitate si conditii mai bune decat in mahalale.

Mai multe informatii aici.

Sursa: Ziare.com
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.