Croaţii au ieşit în stradă pentru a denunţa plăcuţele bilingve cu caractere chirilice

flag-eu-croatiaCirca 500 de persoane au protestat, pentru a treia zi consecutiv, la Vukovar, în estul Croaţiei, împotriva însemnelor cu caractere chirilice, alfabetul folosit de minoritatea sârbă din această ţară, în acest oraş devastat de forţele sârbe în timpul conflictului din 1991-1995.

Manifestanţii, în special foşti combatanţi croaţi, încadraţi de un important dispozitiv de poliţie, au mărşăluit pe străzile oraşului croat pentru a protesta faţă de instalarea pe clădiri publice a unor panouri scrise cu caractere chirilice alături de alfabetul latin, folosit de croaţi.

“Nu este nici timpul, nici locul pentru însemne chirilice la Vukovar, care este un oraş-martir”, a declarat un fost combatant, Darko Solic (54 de ani), venit de la Split (sud), citat de AFP, potrivit EVZ.

Guvernul croat a decis să introducă inscripţii bilingve, punând astfel în aplicare o lege care prevede utilizarea lor în localităţile unde minoritatea reprezintă o treime din populaţie, cum este cazul sârbilor din Vukovar.

Sursa: EVZ.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *