Mugur Isărescu despre cauzele crizei: Am trăit cu impresia că avem investiţii străine enorme

Cauzele crizei au fost foarte apropiate în cazul tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est, poate chiar similare, anume o creştere economică dezechilibrată, în esenţă nesustenabilă, în perioada anterioară, bazată pe consum şi pe dorinţa de catching up, creşterea firească a consumului şi a nivelului de trai.

Aceasta este explicaţia pe care a oferit-o guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, cu ocazia lansării cărţii “How Emerging Europe Came Through the 2008/09 Crisis”, de Bas B. Bakker şi Christoph A. Klingen, potrivit Adevarul.ro.

“Erau obiective fireşti ale Europei Centrale şi de Est din dorinţa de a se integra mai rapid în lumea occidentală şi UE, dar creşterea de consum a fost exagerată în toate ţările şi din această stimulare excesivă a consumului s-a ajuns la o creştere nesustenabilă (…) Am băgat acolo cu toţii, la grămadă, şi investiţii directe tradeables şi non-tradeables, iar la non-tradeables în sectoarele neproductive am pus şi cumpărările de pământ, multe dintre ele speculative, care pe noi ne-au costat foarte mult. Am trăit cu iluzia că avem investiţii străine enorme. Nu toate s-au dus acolo unde trebuie, nu toate aveau capacitatea să se autocorecteze”, a spus Isărescu.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  uaic.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *