OCDE luata cu asalt in 2013

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a trezit un interes pronuntat in 2013, astfel ca tari precum Federatia Rusa, Letonia au apasat piciorul pe acceleratie pentru procesul de aderare la aceasta institutie.

Adrian Marius DobreDe ce a devenit OCDE atractiva? Ce poate oferi organizatia? Raspunsurile sunt diferite pentru fiecare tara in parte, pentru implinirea propriilor interese. Importanta de subliniat este tendinta statelor de a lega aliante economice si de a se implica in structurile de management financiar, dezvoltare si crestere economica. Inca un argument pentru teza reconfigurarii arhitecturii sistemului international avand la baza substrat profund economic, practic o invadare a politicului de catre economic, ce se realizeaza intr-o atare maniera incat granitele s-au estompat deja.

OCDE este un forum in cadrul caruia guvernele conlucreaza pentru a gasi raspunsuri la provocarile economice si sociale, prin schimbul de experienta si bune practici. Presiunea egala depusa asupra celor 33 de state, cu niveluri de dezvoltare diferite, face ca recuperarea decalajelor statelor in curs de dezvoltare sa se realizeze mai repede si intr-un mod mai sanatos. Acest lucru decurge inca din momentul aderarii prin respectarea criteriilor de admitere :

  • existenţa unei economii de piaţă şi a democraţiei (like-mindedness);
  • dimensiunea şi importanţa economică a unui stat (significant player);
  • principiul beneficiului reciproc prin care aderarea unui nou stat să fie benefică atât pentru statul respectiv cât şi pentru OCDE (mutual benefit);
  • consideraţii globale, in primul rand diversitatea geografică.

Ajutorul pentru imbunatatirea guvernarii acordat de OCDE se directioneaza pe cresterea prosperitatii, lupta impotriva saraciei prin crestere economica, comert si investitii, tehnologie, inovatie, anteprenoriat si cooperare in scopul dezvoltarii. Capitole esentiale in procesul de dezvoltare.

OCDE este considerata, de altfel, cea mai de incredere sursa de statistica comparata, avand o baza de date impresionanta si formata prin colaborarea cu guvernele statelor membre in domenii precum migratia, comertul, educatia, energia, sanatatea, industria, taxele si impozitele, mediul, forta de munca, conturile nationale, s.a.

Statele din Uniunea Europeana care inca nu au calitatea de membru al OCDE sunt Romania, Bulgaria, Cipru, Letonia, Lituania si Malta.

In prima linie de atac : Federatia Rusa si Letonia

De curand, pe 14 februarie, a avut loc o intalnire intre oficialii rusi si Secretarul General al OCDE, Jose Angel Gurria, la Sankt-Petersburg. Cu aceasta ocazie, presedintele rus, Vladimir Putin declara: “Sper ca in viitor vom avea relatii la fel de constructive care sa contribuie la cooperarea cu OCDE si la rezolvarea problemelor din economia globala.”

Negocierile dintre Federatia Rusa si OCDE au debutat in 2007 cand s-a stabilit un program de armonizare care vizeaza indeplinirea unor standarde si criterii tehnice in intreaga economie. Astfel ca, ritmul aderarii depinde de Rusia, iar presedintele Putin considera ca pana in 2014 procesul de aderare va fi finalizat.

Politica “smart” de la Kremlin se bazeaza profund pe factorul economic, iar faptul ca deschide mai multe fronturi (vezi si procesul pe care il duce impreuna cu BRICS cu privire la implicarea si drepturile statelor emergente in cadrul FMI si Banca Mondiala; orientarea catre pietele asiatice in exportul cu resurse energetice, s.a.), detinand in acelasi timp si presedintia G20 in acest an, arata ca are un plan bine pus la punct si vede in mecanismele economico-financiare calea prin care lumea se va remodela.

Nici ambitia Letoniei nu este de neglijat. Inca din 2012, tara a primit sprijinul mai multor state Europene pentru aderarea la OCDE (printre care se numara Franta si Germania). Interesul Letoniei consta in deschiderea catre investitori si imbunatatirea mediului de afaceri, mizand pe calitatea de membru OCDE care ii va da credibilitate si stabilitate (prin indeplinirea criteriilor solicitate).

Oficialii organizatiei se arata optimisti in privinta aderarii Letoniei, dar atrag atentia ca tara trebuie sa continue activ reformele din sistemul judiciar, combaterea coruptiei, imbunatatirea educatiei si a managementului companiilor de stat, introducerea e-administratiei si imbunatatirea mediului economic. O enumerare extrem de familiara. Probabil ca o declaratie asemanatoare ar face si pentru Romania, care inca nu se grabeste cu dosarul OCDE.

Romania si OCDE

Romania si-a depus candidatura inca din aprilie 2004, semnand o serie de acorduri cadru si obtinand statutul de donator international (a contribuit financiar la proiectul BSECAO 2008 cu suma de 200.000 euro initial si cu 35.000 euro pentru lansarea studiului la Bucuresti). In acelasi spirit, Romania a devenit in decembrie 2008 primul donator din Europa de Sud-Est la programul Investment Compact for South-East Europe, alocand 250.000 euro.

Dupa aceasta etapa, Romania nu a mai avansat procesul de aderare la OCDE.

De ce este importanta aderarea Romaniei la OCDE? Pe langa motivele expuse mai sus, Romania poate gasi un sprijin in cadrul OCDE pentru a-si contura legaturi economice cu spatiul euro-asiatic, promovand astfel o politica de deschidere si catre pietele din spatiul ex-sovietic. Practic vorbim de penetrarea pietelor emergente.

In acest sens, aderarea la OCDE reprezinta pentru Romania un mare pas inainte din punct de vedere al imaginii, al conexiunilor, al prinderii trendului si al transmiterii unui puternic mesaj de responsabilitate.

Efortul de armonizare a economiei romanesti cu economiile dezvoltate si emergente (asa cum Banca Mondiala, in 2010 descria statele membre OCDE), reliefeaza capacitatea de a incheia angajamente la un alt nivel.

Deschiderea catre sinergii complementare Uniunii Europene ar trebuie sa fie vazuta ca o prioritate pentru politica externa a Romaniei, mai ales in contextul in care relatiile internationale se „RE-SCRIU” intr-o dinamica rapida.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.